דום נשימה בשינה היא תופעה מוכרת, אך כעת מתברר כי כשהיא מופיעה אצל אנשים עם סימנים מקדימים לאלצהיימר – היא פוגעת בהם יותר. במקרים אלה חלקי המוח שקשורים לזיכרון נפגעים ולכן נפח המוח הופך קטן יותר, כך עולה ממחקר חדש שנעשה בעיר קאן בצרפת ופורסם בכתב העת Neurology.

במסגרת המחקר, במשך 21 חודשים בוצע מעקב על נבדקים מעל גיל 65. ל-91 מהם היה דום נשימה בשינה וב-26 מהמקרים התגלו הפרעות שינה לצד סימנים מקדימים לאלצהיימר.

פרופ׳ ירון דגן אסותא (צילום: מכבי שירותי בריאות)
"דום נשימה בשינה היא תופעה לא בריאה לריאות, לא ללב וגם לא למוח". פרופ' ירון דגן | צילום: מכבי שירותי בריאות

לפי המחקר, באותם אנשים עם סימני אלצהיימר - ככל שדום הנשימה היה חמור יותר, כך נפח המוח שלהם היה קטן יותר. "לאנשים שלא היו להם סימנים לאלצהיימר, לא היה נפח מוחי קטן יותר, גם אם היה להם דום נשימה חמור יותר בשנתם", אמרה ל-CNN המחברת הראשית של המחקר ג'רלדין ראוקס.

תסמונת דום נשימה בשינה היא עניין ידוע שנפוץ בקרב גברים, נשים וילדים. "כרטיס הביקור של התסמונת הזו הוא נחירות", אמר ל-N12 פרופ׳ ירון דגן ראש מערך השינה של אסותא ומומחה לרפואת משפחה במכבי שירותי בריאות. "אלה אנשים שאחת ללפחות 10 שניות מפסיקים לנשום".

פרופ' דגן הסביר כי הפסקות הנשימה גורמות לירידת החמצן במוח ומשפיעות על תפקוד הגוף. "האנשים האלה עייפים, בדרך כלל קמים עייפים ונשארים כך במשך היום. הם יכולים להירדם בכל מיני מצבים כמו בנהיגה ובהרצאות", ציין דגן. "זה פוגע ביכולת המחשבתית שלהם, בזיכרון, בפתרון בעיות ובלמידה. זה פוגע בחלק הרגשי שלהם – הם פחות סבלניים. אם יש הרבה ירידות חמצן והפסקות נשימה זה קשור ליתר לחץ דם, וזה יכול להתקשר גם לאירועים מוחיים ולבביים".

בילדים התסמונת הזו מטופלת לרוב ברפואת אף-אוזן-גרון, אך אצל מבוגרים מטפלים בה בדרך כלל במכשיר CPAP - מסכה שעוטים על האף במהלך השינה. המסכה מחוברת למכונה שמזרימה חמצן ועוזרת למטופל לנשום. פרופ' דגן הדגיש כי המכשיר עוזר מאוד לאנשים שלוקים בדום נשימה בשינה, וכי הבדיקות בעניין נעשות בבית המטופלים ולא במעבדה מיוחדת: "אנשים לוקחים מכשיר, ישנים איתו בלילה, אנחנו מדריכים אותם איך להשתמש בו ואז אנחנו נותנים להם את האבחנה ואת הטיפול".

ילד ישן בעגלת תינוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בילדים התסמונת הזו מטופלת לרוב ברפואת אף-אוזן-גרון. ילד ישן, ארכיון | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

"דום נשימה בשינה היא תופעה לא בריאה – לא לריאות, לא ללב וגם לא למוח", הסביר פרופ' דגן. הוא המליץ למי שנוחר ולמי שיש לו מחלות רקע כמו מחלות לב ויתר לחץ דם, ללכת לרופא ולבקש לעבור בדיקת שינה. "הבדיקה נמצאת בסל הבריאות, רוב הבדיקות נעשות בבית. אם יש הפרעה, אז יודעים להציע טיפולים", סיכם.