בבני ברק וביישובי המרכז סובלים בחודשים האחרונים ממכת חולדות שהולכת ומחריפה, והעירייה החלה לאחרונה בניסיונות למגר את התופעה. "יש בשנה האחרונה עלייה דרמטית בכמות המכרסמים", מסביר אדי טייאר מחברת הדברה ירוקה. לדבריו, בניגוד לנטען, הסיבה לגידול המשמעותי במספר החולדות באזור המרכז היא לא בניית הרכבת הקלה, אלא דווקא אזרחים תמימים שמנסים לעשות טוב – מאכילי החתולים. עד כמה מסוכנת חולדה, איך נפטרים ממנה וכמה היא חכמה? כל התשובות.

איך אפשר להיות בטוחים שיש חולדה בבית?

המדביר אדי טייאר אומר כי יש כמה סימנים לחולדה בבית: "הראשון הוא שפשוט אפשר לראות אותה. דבר נוסף זה שיש סימני כרסום. השיניים של החולדה הן בחפיפה אחת מול השנייה והיא חייבת לכרסם בשביל לשמור עליהן, אז היא מכרסמת דברים קשים כמו צינורות או פלסטיק. גודל הגולגולת של חולדה הוא 2 סנטימטרים ואם הראש עובר כל הגוף עובר. זה אומר שאין כמעט מקום שהיא לא יכולה להיכנס אליו".

"סימני צואה וריח של שתן הם אחת האינדיקציות הטובות ביותר", מסביר טייאר. "קצב חילוף החומרים שלהן גדול אז יש הרבה צואה ושתן. חולדות חיות בקבוצות ולא בפרטים בודדים – בעזרת השתן הן מעבירות מידע כמו אם יש אוכל או סכנה. היא אחת החיות החכמות בטבע, אם לא החכמה ביותר".

חולדות במרכז
מכרסמות פלסטיק וצינורות
גולגולת של חולדה (צילום: אדי טייאר)
גולגולת של חולדה | צילום: אדי טייאר

מה הסכנות בחולדות?

"הן מעבירות מחלות כמו טיפוס מוריני, שמאוד מזכירה שפעת", אומר המדביר.  "היא מועברת על ידי הצואה והשתן של החולדה. כשהיא עוברת באיזה ארון במטבח אז השתן יכול להיכנס לצלחות ולכלי אוכל נוספים ואז לבני אדם".

ישנם כמה סוגים של חולדת: חולדת העליות, החיה בגגות רעפים ועצים היא פחות אגרסיבית ולא תתנפל על בן אדם. לעומתה, החולדה הרגילה שחיה בביוב – חולדה נורבגית, היא טורף אגרסיבי. הן נושכות חסרי ישע כמו תינוקות שלא זזים יותר מדי, בעלי חיים שאין להם אפשרות בריחה או חולים סיעודיים – בשבילן זה מזון.

כאמור, הסיבה לעלייה בכמות החולדות והמכרסמים נעוצה על פי טייאר במאכילי החתולים: "חתול לא יודע להתמודד עם חולדה ואותה נקודת האכלת חתולים משמשת בלילה למקום אידיאלי לחיפוש מזון של חולדות. כשיש לחולדה מזון, מים ומסתור היא תתרבה ובכל המלטה היא יכולה להמליט 10 פרטים – וגם הצאצאים יתרבו אם המצב ימשיך".

מה אפשר לעשות?

כיוון שחולדות חיות בקבוצות, אם יש חולדה בבית אז סביר להניח שהיא לא לבד: "חולדה שולחת חיל חלוץ לפני שכל הקבוצה חודרת. אם הצלחנו לתפוס בזמן את החולדה הבודדת אז יש סיכוי שהבעיה לא תתרחב. הן זקוקות אחת לשנייה בשביל להתקיים".

חולדה מתחת למיטה (צילום: פרטי)
חולדה מתחת למיטה | צילום: פרטי

"אם וכאשר מגיע מדביר הביתה", אומר טייאר, "חשוב להבין שחומרי הדברה יכולים לפגוע בבעלי חיים או בני אדם. לכן הם צריכים להשתמש בקופסאות הדברה מפלסטיק קשות שמונעות את הגישה לבני אדם או בעלי חיים".

ומה ברמה הארצית?

כאן טייאר מותח ביקורת על המשרד להגנת הסביבה: "הוא הוציא מהחוק תכשירי הדברה בפורמולציה אבקתית או נוזלית. איפה שיש מזון אז אין סיבה שהחולדה תאכל את האוכל במלכודת. ברגע ששמים להם חומר אבקתי במחילה או בביוב, החומר יידבק לפרווה והיא תלקק אותה ותמות. חומרי ההדברה שיש היום אלו כאלו שחולדה יכולה לאכול. אנחנו לא נצליח ככה להתגבר על בעיית החולדות".

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: באשר לטענות על הוצאת תכשירי ההדברה - אין כל קשר בין המפגע המתמשך, שעל הרשויות המקומיות לפתור אותו, לבין שינוי שהתבצע ברישום חומרי הדברה. נוגדי קרישה באבקה ובשיקוי הם מסוכנים ורעילים, וגורמים מדי שנה בישראל ובעולם למספר רב של הרעלות בבני אדם, בבעלי חיים ובחיות בר. על כן, בעקבות שינויים ברגולציה האירופאית, בשנת 2018 הם גם הוצאו משימוש ברוב מדינות ה-OECD, בשל החשש מהרעלות ראשוניות ומשניות.

גם הוועדה המקצועית לרישום תכשירי הדברה הישראלית של המשרד להגנת הסביבה, בשיתוף משרד הבריאות, שמטרתה הגברת הבטיחות בשימוש בתכשירים, ביצעה רביזיה זו והוציאה את התכשירים בפורמט של אבקה ושיקוי מרישום חומרי ההדברה, לשם שמירה על בריאות הציבור והסביבה.

תכשירים אלו קיימים באופנים אחרים, כגון ג'ל או קצף, ומהווים חלופה בטוחה יותר לאדם ולסביבה ולכן המשרד דוחה את הטענות שלפיהן אין פתרונות אחרים בשוק.

עיריית בני ברק נגד המכרסמים

עיריית בני ברק אישרה את התוכנית האסטרטגית לחיסול הנגע מרחבי העיר: "מול הדאגה לשלום הציבור והסכנה הברורה של מפגע החולדות המסוכן בכל היבט, בני ברק השיקה בשבוע שעבר תכנית מאבק סדורה ואגרסיבית במפגע המכרסמים, עם תכנית מידית ומינוי פרויקט להתמודדות עם מכת החולדות בעיר כשגולת הכותרת היא הדברה מאסיבית, הרס עקבי של מחילות ואזורי קינון של המזיקים לצד הרחבת פעילות התברואה באופן משמעותי ומיוחד".

"הדגש העיקרי של הפרויקט יינתן לסבבי הדברה תכופים ומאסיביים והתמודדות כירורגית עם מחילות ומקומות המסתור של החולדות", מסרו בעירייה. "התוכנית כוללת קשת רחבה של פעולות אסטרטגיות ופעילות שטח להתמודדות עם התופעה המטרידה שעיקריהן, מבצע הדברה מתקדם בהיקף חסר תקדים, טיפול שורש במפגעי האשפה והגרוטאות בחצרות הבתים, תגבור משמעותי של 8 משאיות טיאוט, עוד 3 משאיות פינוי אשפה ברחבי העיר, 4 צוותי מיול (רכבים לסמטאות עם קשיי מעבר) הפעלת מערכת טכנולוגית חכמה לניטור ובקרה אחר מוקדי המכרסמים, טיפול חדשני בשוחות ביוב נגועות ומעטפת פעילות נוספת למיגור מידי של המכרסמים".