מחקר חדש שהובילו חוקרים מאוניברסיטת ייל הראה כי נטילת התרופה טגריסו לאחר ניתוח להוצאת גידול, הקטינה באופן משמעותי את הסיכוי למות מסרטן ריאה. במחקר השתתפו יותר מ-600 חולים עם סרטן ריאה בגילי 85-30 שטופלו בכ-200 בתי חולים ב-26 מדינות שונות. לכל המטופלים הייתה מוטציה בגן EGFR – קולטן לגורם גדילה אפידרמלי, חלבון שאחראי להעביר לתוך התא סיגנל לגדול ולהתחלק. מדובר במוטציה שנמצאה בכ-15%-10% מהמטופלים בסרטן ריאה - בעיקר אצל מי שלא מעשן, ונמצאת יותר בקרב נשים. לאחר ניתוח שבו הוסר הגידול, חצי מהמטופלים קיבלו את התרופה טגריסו והחצי השני קיבל פלציבו.

על פי הממצאים, שפורסמו בכתב העת The New England Journal of Medicine והוצגו בכנס ASCO בשיקאגו, 88% מהחולים שקיבלו את התרופה, החלימו מסרטן - כלומר נשארו בחיים גם 5 שנים אחרי מתן הטיפול. מעבר לכך, הראו החוקרים כי הסיכון למות מסרטן הריאה ירד ב-51% בקרב מטופלים שקיבלו את התרופה, לעומת מי שלא קיבל אותה.

"עברתי ניתוח לפני שנה וחצי, קיבלתי כימותרפיה ובהמלצת הרופאה שלי התחלתי לקבל טגריסו", סיפרה אריקה יעקובי, בת 55 מכרמיאל. "כיום אני נקייה לחלוטין ואין עדות למחלה שלי - זה בהחלט משמח ומעודד. אני יכולה לחזור לחיים שלי, לעשות ספורט וליהנות מהנכדה שלי".

ד"ר מור מושקוביץ, מנהלת השירות בגידולי ריאה במרכז הסרטן דווידוף, בית החולים בלינסון משירותי בריאות כללית, אמרה ל-N12: "רוב סרטני הריאה מתגלים בשלב מאוחר עם מחלה מתקדמת, ובכך יורד מאוד הסיכוי לרפא את המחלה". היא מוסיפה שלאחרונה החל פיילוט לגילוי מוקדם של סרטן ריאה באמצעות בדיקות CT חזה במינון קרינה נמוך למטופלים בגיל 50 ויותר שמעשנים או עישנו במשך 20 שנה. "הבדיקה הזו אינה בסל, אך נכנסה השנה במסגרת תוכנית פיילוט של משרד הבריאות. הבדיקה הזו יכולה להציל את חיו של אחד מכל חמישה מטופלים מעשנים עם סרטן ריאה. כדאי לשאול את רופא המשפחה האם עומדים בקריטריונים לבדיקה הזו".

אריקה יעקובי, החלימה מסרטן ריאות
אריקה יעקובי, החלימה מסרטן ריאות

מעבר לכך, ד"ר מושקוביץ מדגישה את החשיבות של בדיקה גנטית בהימצאות סרטן הריאה. "וודאו עם האונקולוג שנעשתה לכם הבדיקה הגנטית הרלוונטית לשלב המחלה שלכם. במטופלים עם מחלה מתקדמת אנחנו בודקים את הגידול לנוכחות של מוטציות מסוימות, ואנחנו מכירים כ-10 מוטציות שונות שניתן להן טיפול מכוון מטרה". ואם עדיין לא הצלחתם להפסיק לעשן, ד"ר מושקוביץ מזכירה כי 80% מהחולים בסרטן ריאה הם מעשנים. "כיום יש כדורים וסדנאות שניתנות דרך קופות החולים, דבר שעוזר להפסיק לעשן".