הדיאטה הים תיכונית תמיד קצרה מחמאות בקרב המומחים – היא משפרת את פעילות המוח, מאריכה חיים, משפיעה על מערכת העיכול שלנו וזוכה לשבחים בעולם הרפואה. עם זאת, מדענים מאוניברסיטת בן גוריון שבנגב העמידו במרכזו של מחקר חדש גרסה משופרת של הדיאטה הזו.

"הדיאטה הים תיכונית הירוקה היא בסך הכול גרסה משופרת של דיאטה ים תיכונית רגילה", אמרה ל-N12 פרופ' איריס שי, ראש צוות המחקר, חוקרת באוניברסיטת בן-גוריון ובאוניברסיטת הרווארד. "היא מכילה יותר דגנים מלאים, אגוזים, שקדים, שומן בריא מהצומח, יוגורט ופחות בשר אדום, בשר מעובד ומתוקים".

לב האדם - אילוסטרציה (צילום: 123RF‏)
הדיאטה שמגמישה את אבי העורקים ומאטה את הזדקנות כלי הדם | צילום: 123RF‏

המחקר החדש שפורסם בכתב העת האמריקני לקרדיולוגיה הראה כי תזונה ים תיכונית ירוקה מועילה במיוחד להגמשה של אבי העורקים והאטת הזדקנות כלי הדם – ובכך עוזרת למנוע התפתחות של מחלות בהם. "במשך 18 חודשים, סיפקנו לאנשים 4-3 כוסות תה ירוק שהם היו צריכים לשתות בכל יום ושייק ירוק של מנקאי שמבוסס על חלבון והחליף בשר. כולם צרכו אגוזים ועשו פעילות גופנית", הסבירה שי.

"היתרון הנוסף של צמח המנקאי זה שכמעט אין לו טעם. ההרכב התזונתי שלו הוא מושלם, כל מה שאנחנו צריכים לתזונה יומית. מצד שני – יש לו טעם מאוד עדין, אז אפשר להכניס אותו לכל סוג של מזון – משייק ירוק, שייק לארוחת הבוקר, לאבנה, טחינה ועד חביתה עם מנקאי"

"הגמשה של אבי העורקים, כפי שראינו ב-MRI, הייתה פי 2 בדיאטה הים תיכונית הירוקה לעומת הדיאטה הים תיכונית הרגילה ובערך פי 3 מהדיאטה הסטנדרטית", אמר ל-N12 ד"ר גל צבאן, קרדיולוג מאוניברסיטת בן גוריון והמרכז הרפואי סורוקה. "עד היום אף אחד לא מצא שהשיפור בתזונה קשור לשיפור בגמישות אבי העורקים. מצאנו שהשיפור הזה, רק שנה וחצי של התערבות בתזונה, היה מקביל לזה של חצי שנה של אימון במרתון כפי שנבדק בעבודה אחרת".

מנקאי, מזון העל החדש שמשגע את העולם (צילום: החדשות 12, החדשות12)
עשוי כדורים-כדורים שגדלים על פני המים | צילום: החדשות 12, החדשות12

המחקר נעשה על קבוצה של כ-300 בני אדם, כאשר המשתתפים שהתאימו את אורח חייהם לדיאטה הים תיכונית הירוקה הוסיפו לתפריט שלהם את צמח המנקאי. "הצמח הזה הוא מאוד קטן, הוא עשוי כדורים-כדורים שגדלים בקצב מטורף, הם גדלים על פני המים", סיפרה ל-N12 ד"ר מירי לפידות, מדענית ראשית בחברת "הינומן" שמגדלת את הצמח. "ההרכב שלו מכיל חלבון מלא שמכיל את כל חומצות האמינו החיוניות לגוף האדם. הוא מכיל סוללה של ויטמינים וביניהם ויטמין B12".

פרופ' שי הדגישה כי השינויים הדרושים באורח החיים הם לא דרמטיים ואינם מחייבים הפחתה בצריכת הקלוריות או ירידה קיצונית במשקל: "הם בסך הכול עשו סוויץ' קטן לתזונה איכותית יותר – לאכול מזון יותר גולמי, פחות מעובד, יותר מן הצומח, יותר ירוק, יותר פעילות גופנית, יותר אגוזים, שקדים, עלים ירוקים, תה ירוק, פעילות גופנית מתונה. אנחנו מבינים שהשינויים הקטנים האלה לאורך זמן משתלמים לנו לאנטי-אייג'ינג".

סטייק, בשר (צילום: 123rf)
צמח המנקאי מהווה תחליף איכותי לבשר אדום, אילוסטרציה | צילום: 123rf

"בגלל שהוא כזה קטן, הוא יכול להשתלב בכל סוג של מזון", הסבירה ל-N12 אפרת קריינר, סמנכ"לית שיווק בחברת "הינומן". "היתרון הנוסף שלו זה שכמעט אין לו טעם. ההרכב התזונתי שלו הוא מושלם, כל מה שאנחנו צריכים לתזונה יומית. מצד שני – יש לו טעם מאוד עדין, אז אפשר להכניס אותו לכל סוג של מזון – משייק ירוק, שייק לארוחת הבוקר, לאבנה, טחינה ועד חביתה עם מנקאי".

המנקאי נמכר בחנויות הטבע בתבנית של 12 קוביות קפואות שעלותן 70-60 שקלים – הוצאה של ממש עבור מי שרוצה להתמיד. עם זאת, אורח חיים בריא יכולה להתחיל גם בשינויים קטנים. "הקפדה על אורח חיים בריא, שכוללת פעילות גופנית מתונה ודיאטה מאוזנת ובריאה, תועיל לבריאות כלי הדם שלנו לא משנה באיזו אסטרטגיה נבחר", סיכם ד"ר צבאן. "האסטרטגיה שמושתתת על דיאטה ים תיכונית, עם חיזוק המרכיבים הירוקים בה על חשבון הרכיבים הבשריים, בעיקר בשר אדום, כנראה קשורה בשיפורים מטבוליים רבים. אלו עשויים להטיב איתנו מבחינת סיכונים למחלות כמו סוכרת ותחלואה לבבית וסיכון למוות מסיבה זאת לטווח ארוך".