צוות מדענים מבריטניה וארה"ב יצרו עוברים אנושיים באמצעות תאי גזע - מבלי להשתמש בזרע או ביצית. לפי הפרסום בגרדיאן הבריטי, מדובר במעין "מודלים" של עוברים שדומים לשלבים המוקדמים של התפתחות עובר אנושי. מדובר בפריצת דרך מדעית שיכולה לשפוך אור על התפתחות של עוברים, והמדענים מקווים שניתן יהיה להשתמש בעוברים סינתטיים כדי לחקור בעיות גנטיות וגורמים אחרים שגורמים להפלות בשלבי ההיריון המוקדמים.

 עוד במדע וסביבה - סיקור N12

את הפיתוח מובילה פרופ' מגדלנה ז'רניקה-גוץ מאוניברסיטת קיימברידג' והמכון הטכנולוגי בקליפורניה - CalTech. במפגש השנתי של האגודה לחקר תאי גזע בבוסטון שהתקיים השבוע היא הציגה את העבודה ואמרה: "אנחנו יכולים ליצור מודלים דמויי עובר אנושי, בעזרת הנדסה מחודשת של תאי גזע עובריים".

עם זאת, לאותם עוברים סינתטיים אין לב פועם וגם אין התחלה של התפתחות מוחית. מעבר לכך, יש חשש שהיצירה שלהם עומדת בניגוד לחוק הבריטי, כמו גם במדינות אחרות, שכן היצירה של העוברים מעלה בעיות אתיות ומשפטיות.

יש להדגיש כי השימוש בעוברים סינתטיים עדיין רחוק. בגרדיאן מציינים כי הכנסה של עוברים כאלה לרחם של מטופלות היא פעולה שלא מאושרת בחוק. נוסף על כך, עדיין לא ברור אם לעוברים הסינתטיים יש פוטנציאל להמשיך ולהתפתח מעבר לשלבי ההתפתחות המוקדמים.

פרופ' ז'רניקה-גוץ חוקרת את הנושא במקביל לצוות מדענים ישראלי ממכון ויצמן למדע בהובלת פרופ' יעקב חנא, שהראה כי ניתן ליצור עוברים מתאי גזע של עכברים. בין היתר יצרו במכון ויצמן עוברים של עכברים עם מערכת מעיים, התחלה של התפתחות מוחית וכן לב פועם. לכן מתנהל מירוץ צמוד לפיתוחים דומים בעוברים אנושיים.

פרופ' חנא מצנן את ההתלהבות ואומר ל-N12 כי התוצאות של הצוות הבריטי-אמריקני עדיין לא גובשו לכדי פרסום מדעי, אחד הפרמטרים החשובים למהימנות הממצאים בעולם המדע. "היום הקבוצה שלנו מפרסמת preprint (גרסה שהחוקרים שולחים לעיתון מקצועי) על מודל עוברי מתאי גזע של אדם בלי צורך בהנדסה גנטית, שמכיל את כל השכבות שצפויות לביות בשלב הזה של ההתפתחות כמו שח חלמון, שק אמניון, ושליה ששום קבוצה לא הצליחה להשיג עד היום, כולל ההכרזה מהקבוצה בבריטניה ששאינה מגובה בשום פרסום מדעי".

פרופ׳ יעקוב חנא (צילום: מכון ויצמן למדע)
מצנן את ההתלהבות. פרופ׳ יעקוב חנא | צילום: מכון ויצמן למדע

"בלי החלקים האלה אי אפשר להשתמש במילה 'עובר'", אומר פרופ' חנא ל-N12. "אנחנו מתרגשים ונמתין לתת יותר פרטים על העבודה שלנו עד לפרסום המאמר באחד העיתונים הכי נחשבים בקרוב". יש לציין כי העבודה המשותפת של אוניברסיטת קיימברידג' וקאל-טק עדיין לא פורסמה בכתב עת מדעי. עם זאת, פרופ' ז'רניקה-גוץ אופטימית: "המודל האנושי שלנו יפה, ונוצר כולו מתאי גזע".