אורחת לא צפויה: אבי בנסון, אזרח שעבר במקרה עם אופניו באזור המרכז הופתע לראות לנגד עיניו מחזה נדיר – כלבת ים שיצאה אל החוף. תחילה, לא ידעו לקבוע מה מינו של כלב הים, אך כשהתברר שמדובר בנקבה אפילו נתנו לה שם – יוליה.

"חשבתי שהיא פצועה עד שיצא לחוף לנוח. התקשרתי למשטרה ומשם קישרו אותי לרשות הטבע והגנים שהגיעו במהרה", סיפר בנסון. מי שהעניק לה את שמה היה מוחמד, ילד ששהה בחוף בזמן שהיא נמצאה בו.

ד"ר מיה אלסר ואביעד שיינין מדלפיס מדגישים כי נוכחותה הארוכה של כלבת הים בחוף אינה בהכרח מעידה על מצב מצוקה כלשהו. "יש לנו על תיעוד כלבי ים ממין זה, שישנו שלושה ימים רצוף במערה. היא משתדלת להישאר יבשה למרות שהים עולה, זזה כל הזמן ומתרחקת ממשברי הגלים".

אנשי רשות הטבע והגנים וגם מתנדבים נשארו בחוף כל הלילה כדי לשמור על יוליה, ומבקשים למלא אחר הנחיותיהם, למען ביטחונה של כלבת הים. מדובר בתיעוד הראשון של כלב ים בחוף ישראלי. בשנת 2010 נצפה אחד על שובר הגלים בהרצליה, אך זו הפעם הראשונה שבה רואים אותו על החוף עצמו.

נכון להיום, ידוע לחוקרי דלפיס על 3 פרטים שונים לפחות שנצפו בארץ (ועם התצפית של אתמול - המספר עשוי לעלות ל-4). אחת מהם היא כלבת הים הנזירית "מאיה", שנצפתה כבר חמש פעמים בראש הנקרה.

אחת מהתצפיות הייתה באכזיב, במאי 2020. ד"ר אלסר, המובילה את מחקר כלבי הים בישראל, תבחן היום את כל התמונות של יוליה, ותבדוק אם מדובר באותו פרט מ־2020 או בפרט חדש (רביעי), עליו לא היה ידוע עד כה.

לדבריה, כשמדובר במין המצוי בסכנת הכחדה חמורה, התיעוד הוא כלי חשוב ביותר - שמסייע במחקר ובשמירה עליו. "ולכן", מדגישה ד"ר אלסר, "חשוב ביותר לצלם את כלב הים, אך עם מצלמה טובה - ממרחק - אין להתקרב אליו. כמה שיותר תמונות יעזרו לדעת עוד פרטים על כלב הים".

"אם אנחנו רוצים שהם יישארו פה אנחנו חייבים לדאוג להם למקום שבו הם יוכלו לנוח ללא הפרעה", אומרת ד"ר אלסר. "חייבים לדאוג לבית לכלבי הים". בימים אלה נבחנות בדלפיס כמה אפשרויות ליצירת תנאים שיאפשרו את הישארותם של כלבי הים בישראל, בהן שיקום מערות בשמורת הטבע הימית ראש הנקרה בשיתוף רשות הטבע והגנים.