עם העלייה המתמדת ברחבי העולם של הסובלים מהשמנת יתר, שוק תרופות ההרזיה מתפתח גם הוא. בסוף השבוע קיבלה התרופה טירזפטייד של חברת אלי לילי אישור לטיפול בשני סוגי סכרת. על פי המחקרים שפרסמה החברה, התרופה שנמכרת תחת המותג מונג'רו מסייעת למי שמתמודד עם סוכרת ועודף משקל להפחית כ-16% ממשקל גופם – או יותר מ-15 ק"ג. טירזפטייד יכולה להפוך לתרופה היעילה ביותר עד כה לטיפול בהשמנת יתר.

על פי הפרסום של אלי לילי, המחקר בתרופה נמצא בשלביו הסופיים והוא מתווסף לעדויות של מטופלים ללא סוכרת על כך שאיבדו 22% ממשקל גופם בתוך 17 חודשים. עבור חלקם מדובר בירידה של יותר מ-20 ק"ג בתקופת הזמן האמורה. התרופה עצמה ניתנת בזריקה שבועית.

בכירים באלי לילי הדגישו כי הם יגישו בקשה למנהל המזון והתרופות האמריקני לקבל אישור מהיר לשימוש מסחרי בתרופה לאלו שמתמודדים עם השמנה כרונית. החלטה צפויה להתקבל בהמשך השנה. ד"ר נדיה אחמד, מנהלת רפואית בחברה, חולי סוכרת מתמודדים עם אתגר משמעותי במיוחד במטרה להוריד במשקל ולכן למחקר ותרופה החדשה יש חשיבות מכרעת: "לא ראינו כזו רמה של הפחתה במשקל".

מונג'רו (צילום: רויטרס)
מונג'רו | צילום: רויטרס

ד"ר קרוליין אפוביאן, מנהלת המרכז להפחתה במשקל בבריגהאם אנד וימנ'ס הוספיטל התייחסה לאפשרות שמרבית האמריקנית יפחיתו 20% ממשקל גופם: "נוכל להפסיק לדחוף למטופלים תרופות לריפלוקס, סוכרת או לחץ דם גבוה. לא נצטרך לשלוח אותם לצנתורים והשתלת סטנט".

"על פי מחקרים ארוכי שנים, דיאטה ופעילות גופנית בלבד תסייע לכשליש מהאנשים לאבד 5% או יותר ממשקל גופם", כך מסביר ד"ר לואיס ארון, מנהל המרכז לבקרת משקל מקיף בווייל קורנל מדיסין. בעזרת טירזפטייד של חברת אלי לילי, יותר מ-86% מהמטופלים המשתמשים במינון הגבוה ביותר של התרופה, השילו לפחות 5% ממשקל גופם ואילו חצי מהמטופלים הורידו כ-15% מהמשקל – כך על פי מחקרים שפרסמה החברה.

ד"ר רז הגואל, מנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה: "תוצאות המחקר הזה יחד עם המחקרים הקודמים שפורסמו על התרופה 'מונז'רו' מהווים מהפכה בטיפול במחלת ההשמנה. התרופה הצליחה להפחית כמעט רבע ממשקל הגוף של המטופלים במסגרת מחקר נרחב והראתה ירידה משמעותית גם בקרב חולי סוכרת שנחשבים לאוכלוסייה עם קושי גדול יותר להוריד במשקל. מדובר בהפחתת משקל באחוזים גבוהים יותר מהתרופות הקיימות כיום בשוק העולמי לטיפול בהשמנה ובאחוזים קרובים לניתוחים לקיצור קיבה ללא שום צורך בפרוצדורה כירורגית".