חסידה לבנה שבגופה נעוצה חנית תועדה בשעות אחר הצוהריים ביום חמישי האחרון על ידי צלם חיות הבר ד"ר עדי גנץ, בעת ששהה בתצפית בנגב הצפוני. גנץ, וטרינר מומחה לרפואת ציפורים, הבחין בחסידה בתוך העשבייה ולדבריו היא נראתה לו לא בסדר. החסידות הגיעו ככל הנראה מאפריקה, שם הן ניצודות למאכל.

"היו עשרות ואולי מאות חסידות כמותה, רובם פרטים מאחרים בנדידה שדרכם לא צלחה, או שיש להם בעיה כלשהי. אינני יודע למה היא דווקא משכה את תשומת ליבי", סיפר גנץ. "כשהתקרבתי היא עפה מרחק קצר והבחנתי דרך המשקפת בחץ התקוע בצידה השמאלי, כמעט בניצב לגוף".

חסידה לבנה חבולה (צילום: עדי גנץ)
כחצי מיליון חסידות לבנות חולפות מדי עונה בשמי ישראל | צילום: עדי גנץ

לדבריו, החסידה נחתה כמה עשרות מטרים ממנו וכך התאפשר לו לצלם אותה. "אחר כך כשעברתי על התמונות הבנתי שהירך כנראה נפגעה מהחץ", תיאר גנץ את הרגע בו הבחין במראה העגום. בסופו של דבר החסידה עפה מהאזור ולדברי גנץ לא היה שום סיכוי ללכוד אותה ולהביאה לטיפול.

ד"ר יואב פרלמן, מנהל מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע, סיפר שגם הוא נתקל במקרה דומה לפני 17 שנה והסביר כי "הסיכוי לתפוס את החסידה באופן יזום הוא קלוש ביותר, אלא אם כן היא תימצא תשושה או פגועה ואז ניתן יהיה לקחת אותה לטיפול רפואי".

חסידה לבנה משופדת (צילום: עדי גנץ)
בסופו של דבר החסידה עפה מהאזור ולא ניתן היה לטפל בה. החסידה הפצועה | צילום: עדי גנץ

כחצי מיליון חסידות לבנות חולפות מדי עונה בשמי ישראל. החסידה הלבנה מעדיפה שטחים פתוחים ולחים, דוגמת שדות מושקים, גדות אגמים ובריכות. החסידות נפגעות משינוי והרס בתי הגידול, במיוחד בתי הגידול הלחים, ציד והקמה של תשתיות חדשות, דוגמת קווי מתח גבוה, הגורמים לתאונות ולהתחשמלות. "התיעוד הנוכחי ממחיש עבורנו את האתגרים האדירים שהחסידות עוברות במסלולי הנדידה שלהן, כולל ציד בלתי חוקי מסיבי. אולם, זה מעורר השראה, כי למרות כל האתגרים שהציפורים עוברות בדרך הן ממשיכות לנדוד ולשרוד", סיכם פרלמן.