לפי נתוני רשות המים, צריכת המים בישראל בשנת 2021 עמדה על יותר מ 2.5 מיליארד קוב, בעוד שהטבע מספק לנו בשנים האחרונות רק 1.1 מיליארד קוב מים בשנה הזמינים לשאיבה. אז כיצד ישראל כבר לא מתייבשת וכיצד היא אפילו מספקת מים לירדן והרשות הפלסטינית? ישראל השכילה "לייצר" מים בכמות של 1.5 מיליארד מ"ק בשנה, בזכות תכנון וניהול הנשען על 3 גורמים עיקריים: התפלת מי ים, טיהור שפכים ותחזוקת תשתיות המים.

עוד בנושא - סיקור N12

נכון לשנת 2021 ישראל התפילה מי ים בכמות של 532 מיליון קוב, המשמשים בעיקר לצריכה הפרטית בבתים. בנוסף לכך, ישראל מטהרת 87% מהשפכים שלה - השיעור הגבוה בעולם. מים אלו משמשים לקיום חקלאות משגשגת גם כענף ייצוא, ומשחררים מים שפירים לצריכה הפרטית.

אחרי החשמל, גם מחיר החשמל עולה (צילום: פלאש 90 - אדי ישראל, חדשות)
כ-60% מתושבי המדינה כבר אינם מודאגים ממשבר מים. מתקן התפלה בדרום | צילום: פלאש 90 - אדי ישראל, חדשות

בשני העשורים האחרונים, מאז הקמת תאגידי המים, התרחשה מהפכה בתחום ההשקעה והתחזוקה של תשתיות המים. אחד המהלכים, שגם בהם ישראל היא מובילה עולמית, הוא התקנת מדי מים חכמים למדידה וניהול של רשת האספקה. טכנולוגיה זו ואחרות מאפשרות איתור מהיר ומדויק של נזילות להפחתת איבוד המים כתוצאה מנזילות, גניבות, מוני מים ישנים ובעיות תפעוליות.

כ-60% מתושבי המדינה כבר אינם מודאגים ממשבר מים בישראל - כך עולה מסקר שערכה לאחרונה חברת ארד. על פי הסקר, ב-18.6% מבתי האב בישראל היה אירוע של נזילת מים ב-2022. נזילות גורמות לאיבוד רב של מים, ולפי נתוני ארד, נזילה יומית ממוצעת גורמת לאובדן של כ-1,600 ליטרים.

מד מים (צילום: 123rf)
נזילה יומית ממוצעת גורמת לאובדן של כ-1,600 ליטרים | צילום: 123rf

ההערכות הן שסך הנזילות בקרב הצרכנים הביתיים עומד על כ-10 מיליון קוב, שהם שווי ערך לכ-100 מיליון שקלים. עם זאת, רק 17% מהצרכנים יודעים שיש להם מד מים חכם, למרות שמדים כאלו נמצאים כיום אצל יותר מ 60% מבתי האב. "השימוש במדי המים החכמים, ניתוח המידע המגיע מהם והנגשתו לצרכנים, מסייע לצמצם משמעותית את משך זמן תיקון הנזילה ובכך לחסוך אלפי ליטרים של מים", הסביר רגב ינאי, סמנכ"ל שוק מקומי של קבוצת ארד.