גל המחאה ששטף את הארץ הביא לכותרות גם את סוסי המשטרה, שאולפו במשך חודשים להתמודד עם הזירות המתוחות האלה. "זה מאפשר את השליטה בזירה", טען עמית חובב, קצין הפרשים הראשי במשטרת ישראל. "הסוסים מצליחים להתמודד גם עם מצבי קיצון, הסביבה הרועשת הופכת לסביבה טבעית".

סוסי המשטרה עברו אימונים מפרכים שהכינו אותם להתמודדות גם בזירות הפרועות והנפיצות ביותר. "סוסים הם חיה שנבהלת בקלות", תיאר רב פקד חובב. "אחת המשימות שלנו זה לזרוע בהם את האמון שאנחנו כפרשים יכולים להוביל אותם".

הסוסים, שהתרגלו בשבועות האחרונים לדהור על איילון, הם מזן 'פריזיאן', שנחשב לבריא וקל לאילוף. "תוחלת החיים של סוס כזה היא כ-25 שנים", הסביר חובב. "הם מגיעים אלינו בני 3, ובסביבות גיל 15-18 יוצאים לפנסיה אצל בעלי חוות פרטיות שמאמצים אותם. במקרים מסוימים, בשל האופי הרגוע שלהם, הם מועברים לפרויקטים של ארגונים הפועלים למען הלומי קרב".

הפגנות ברחבי הארץ (צילום: פלאש 90)
עם הזמן נוצר אמון בין הסוס לרוכב | צילום: פלאש 90

המשטרה עושה מאמצים להכין את הסוסים לכל תרחיש אפשרי. חובב אמר כי עם הזמן נבנה אמון בין הסוס לפרש: "לפעמים הם ממשיכים שנים ביחד, זה לצד זה. כשהאמון נוצר, הסוסים מסוגלים להתמודד עם מצבי קיצון של פיצוצים או אבוקות".

למרות היעילות שבשימוש בפרשים, יש מי שמבקר את המשטרה. פעילי זכויות בעלי חיים טוענים כי מדובר בהתעללות. "אתה רואה את העיניים המבוהלות שלהם בהפגנות, נראה שהם מנסים לברוח" האשימה יעל ארקין, מנכ״לית עמותת תנו לחיות לחיות. "יש דרכים יעילות יותר לפנות את המוחים".

יידוי חפצים ובקבוקים לעבר כוח הפרשים במחלף השלום (צילום: דוברות המשטרה)
ארגוני זכויות האדם מבקרים: "אפשר לראות שהם מבוהלים" | צילום: דוברות המשטרה

קצין הפרשים ענה לביקורת: "אנחנו מתנהלים מעל הסטנדרט של טיפול בסוסים. יש לנו וטרינרים צמודים, אורוות מתקדמות ותקציב גבוה שמאפשר את זה". לדבריו, שימוש בפרשים בהפגנות מאפשר לשוטרים לשלוט בזירה.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Refael Shachari (@refael.sha)

 

במהלך ההפגנות בתל אביב נפל אחד הסוסים לרצפה. "בסופו של יום זה בעל חיים, הוא יכול לטעות בכל מיני סיטואציות", הסביר חובב. "אנחנו אנשי סוסים שחיים ונושמים את בעל החיים הזה, בלעדיהם אנחנו לא יכולים להתקיים".