רעידת אדמה עוצמתית התרחשה הלילה (בין ראשון לשני) סמוך לשעה 3:15 לפנות בוקר (שעון ישראל) בקהרמנמראש (Kahramanmaraş) שבדרום מזרח טורקיה, והורגשה גם במקומות שונים בארץ. לפחות 300 בני אדם נהרגו בטורקיה ועוד מאות נהרגו בסוריה כתוצאה מרעש האדמה שנמדד על 7.8 - אלפים נוספים נפצעו. רעידת האדמה גרמה לנזק אדיר ולקריסת עשרות בניינים. בתיעודים רבים שמגיעים מהמדינות, נראים בניינים קורסים, הרס רב ואת כוחות החילוץ מנסים להציל את מי שניתן.

רעידת אדמה בטורקיה (צילום: רויטרס)
רעידת אדמה בטורקיה | צילום: רויטרס

ראש הממשלה בנימין נתניהו שלח תנחומים והודיע על יציאת משלחת סיוע: "בשם כל אזרחי ישראל אני שולח תנחומים לאזרחי טורקיה בשעתם הקשה בעקבות רעידת האדמה שפקדה את אזורנו. לבקשת ממשלת טורקיה הנחיתי את כל הרשויות להיערך באופן מיידי למתן סיוע ברפואה, חילוץ והצלה. שרי החוץ והביטחון כבר נמצאים בקשר עם מקביליהם ובשעות הקרובות נסכם את יציאת המשלחת בהקדם האפשרי".

במשרד החוץ התקיים מוקדם יותר דיון חירום במרכז המצב, בהנחיית שר החוץ אלי כהן והמנכ"ל רונן לוי. ישראל הציעה לטורקיה סיוע ועובדי המשרד נערכים להוצאת המשלחת.

כוחות ההצלה בטורקיה החלו לחפש לכודים מתחת להריסות ולסייע בחילוצם. נשיא טורקיה ארדואן הכריז: "צוותי חילוץ והצלה נשלחו מיד לאזורים שנפגעו ברעידת האדמה. אנו מקווים שנעבור את האסון הזה יחד בהקדם האפשרי ובמינימום נזק". בהמשך הוסיף: "בלתי אפשרי כרגע להעריך את היקף האבדות והנזק". לכודים מתחת להריסות בטורקיה שיתפו תיעוד שלהם ברשתות החברתיות, תוך שהם זועקים לעזרה.

בשעות שלאחר הרעידה הורגשו גם עשרות רעידות משנה. בעיירה גזיאנטפ שבדרום טורקיה, 80 ק"מ ממוקד רעידת האדמה בקהרמנמראש, דיווחו תושבים: "התעוררנו עם טלטלה עצומה, כשהחשמל היה כבוי. שכבנו בשקט וחיכינו שזה ייגמר, הבית שלנו היה מלא בזכוכיות שבורות", אמר סינאן שאהן בעל חנות מקומית.

מפת רעידת האדמה (צילום: google maps)
מפת רעידת האדמה | צילום: google maps

"השתמשנו בפנס הטלפון שלנו כדי שנוכל לראות להתלבש, ומיהרנו לצאת מהבית. כל מי שיכול להציל את עצמו ברח. יש לי קרובי משפחה בקהרמנמראש, הבתים שלהם נהרסו. ראיתי אין ספור אמבולנסים עוברים", אמר ונותק בזמן שרעידת משנה נוספת הכתה.

הנזק שהותיר הרעש החזק אחריו לא פסח על אתרים היסטוריים - הטירה העתיקה בגאזינטפ, שנבנתה לפני יותר מ-2,200 שנה, נחרבה לחלוטין.

רעידת האדמה בטורקיה (צילום: רשתות חברתיות)
הרס מבנים בטורקיה | צילום: רשתות חברתיות
הנזק שנגרם כתוצאה מרעידת האדמה בטורקיה
הנזק שנגרם כתוצאה מרעידת האדמה בטורקיה

בעקבות רעידת האדמה הקשה, הרשות לניהול משברים בטורקיה הכריזה על מצב חירום בדרגה 4. במרכז הפעילות של כוחות ההצלה - ניוד של ציוד וצוותים למוקד האסון צבאי ואזרחי. במדינה מתכוננים לשכן אלפי פליטים ופונים לסיוע בינלאומי. ממשל ביידן כבר הציע סיוע לטורקיה דרך סוכנות הסיוע האמריקאית USAID וגופים פדרלים נוספים. הם עומדים בקשר מול הטורקים כדי לאמוד את הצרכים שלהם בעת הזו.

בסוריה דיווחו כי בתי החולים באידליב וחלב מלאים לחלוטין. בתרמאנין שבפרוורי מחוז אידליב רעידת האדמה גרמה נזק כבד ביותר: בתי מגורים קרסו ועשרות לכודים מתחת להריסות. האזורים שהושפעו בעיקר הם המחוזות הצפוניים-מערביים: אידליב, חלב ולטקיה.

הנזק שנגרם כתוצאה מרעידת האדמה בטורקיה
הנזק שנגרם כתוצאה מהרעידה
הנזק שנגרם כתוצאה מרעידת האדמה בטורקיה
הנזק שנגרם כתוצאה מרעידת האדמה בטורקיה
רעידת אדמה בטורקיה (צילום: רויטרס)
עשרות בניינים קרסו בטורקיה | צילום: רויטרס

מקורות רפואיים בסוריה דיווחו תחילה כי יותר מ-30 הרוגים מתוך למעלה מ-100 הגיעו לבית החולים בעפרין שבצפון חלב. כוחות ההצלה בסוריה מעדכנים כי מזג האוויר הסוער והגשמים מקשים על ניסיונות חילוץ הלכודים מבין ההריסות. 

צוותי ההצלה הפועלים בצפון מערב סוריה הכריזו עליו כאזור מוכה אסון. במקביל, פורסמו תיעודים של שכונת מגורים שקרסה על יושביה בסרמדא, מחוז אידליב.

רעידת אדמה בטורקיה (צילום: AP)
מאות הרוגים בטורקיה ובסוריה בעקבות רעידת האדמה | צילום: AP
רעידת אדמה בטורקיה (צילום: רויטרס)
רעידת אדמה בטורקיה | צילום: רויטרס

רעידת אדמה בטורקיה (צילום: רויטרס)
רעידת אדמה בטורקיה | צילום: רויטרס

שר הביטחון יואב גלנט הנחה את צה"ל ומשרד הביטחון להיערך מיידית למתן סיוע חירום באמצעות גופי ההצלה של פיקוד העורף. גלנט אמר: "כוחות הביטחון ערוכים להציע כל סיוע שיידרש. מערכת הביטחון צברה לאורך השנים ניסיון רב בטיפול באזורי אסון ובמשימת הצלת חיים".

 

_OBJ _OBJ

ד"ר גליה לינדנשטראוס, חוקרת בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי INSS ומומחית תורכיה אמרה: "המוקד של רעידת האדמה הוא באזור עם הרבה פליטים מסוריה, כמו גם בסוריה עצמה. אוכלוסייה שבכל מקרה מאוד פגיעה ולכן קרוב לוודאי שיהיו תמונות מאוד קשות. ללא ספק טוב עשתה ישראל שהגיבה מהר, הדבר בהחלט חשוב גם בקונטקסט של הנורמליזציה ועד היום זוכרים בטורקיה את הסיוע הישראלי ברעידת האדמה של 1999".

בהכנת הכתבה השתתפו: גאנם אבראהים, עמית ולדמן, ספיר ליפקין, אסף רוזנצוייג וקרן בצלאל