הסכנה חלפה: באוסטרליה הצליחו לאתר את הקפסולה הרדיו-אקטיבית שאבדה בערבות המדינה. הקפסולה – גליל כסוף באורך 8 על 6 מ"מ – נעלמה בשבוע שעבר בכביש מדברי בדרום המדינה, כביש באורך 1,400 קילומטרים. אותה קפסולה מסוכנת מכילה צסיום 137, חומר רעיל שמשמש את תעשיית הכרייה.

הדיווח הראשון אודות היעלמות החפץ הגלילי יצא ביום שישי כשממשלת מערב אוסטרליה הוציאה אזהרה לציבור. חברת הכרייה ריו טינטו שהעבירה את החפץ התנצלה בפני הציבור ואמרה כי היא מאמינה שהוא נפל מהחלק האחורי של המשאית שאספה אותו. המשאית עשתה את דרכה במשך ארבעה ימים לכיוון העיר פרת' ורק שם הבינו בחברת הכרייה כי הקפסולה חסרה. הרשויות סברו כי הסיכוי למצוא אותה קלוש אך למרבה המזל היא אותרה.

חיפושים, אחר, קפסולה, רדיואקטיבית, אוסטרליה (צילום: AP)
חיפושים אחר קפסולה רדיואקטיבית באוסטרליה | צילום: AP

מומחים הזהירו כי הצסיום 137 עלול ליצור בעיות בריאותיות חמורות למי שיבוא איתו במגע. מכוויות בעור כתוצאה מחשיפה קרובה, מחלות שנובעות מקרינה וסיכון לסרטן קטלני במיוחד. חברת Radiation Services WA, שמספקת ייעוץ להגנה מפני קרינה, הסבירה ל-CNN שעמידה בטווח של מטר אחד מהקפסולה למשך שעה היא כמו כ-17 צילומי רנטגן סטנדרטיים של החזה. אם מישהו יאסוף את הקפסולה בידיו, היא תגרום ל"נזק חמור" לאצבעות. 

איבן קמפסון, פרופסור חבר לביופיזיקה מאוניברסיטת דרום אוסטרליה, אמר שהתרחיש הגרוע ביותר יהיה ילד סקרן שמרים את הקפסולה ומכניס אותה לכיס. "זה נדיר אבל יכול לקרות וקרה בעבר", אמר קמפסון. "היו כמה דוגמאות בעבר של אנשים שמצאו דברים דומים וסבלו מהרעלת קרינה. כולנו חשופים לרמה קבועה של קרינה מהדברים הסובבים אותנו ומהמזונות שאנו אוכלים, אבל החשש העיקרי כעת הוא ההשפעה הפוטנציאלית על הבריאות של האדם שימצא את הקפסולה".

לצסיום 137 יש זמן חיים מוגבל, אחרי שלושה עשורים, הרדיו-אקטיביות של הקפסולה תפחת בחצי, ואחרי 60 שנה, היא תקטן שוב בחצי. בקצב הזה, הקפסולה יכולה להיות רדיואקטיבית במשך 300 השנים הבאות.