נתונים גנטיים שנדגמו מבעלי חיים בשוק בווהאן שבסין מקשרים בין מקור נגיף הקורונה ליונק שועל-רקון מצוי, שנמכר למאכל בשוק. המחקר בא דווקא על רקע הגישה החדשה שקיבלה אחיזה בממשל האמריקני, שהנגיף החל במעבדה. בעבר היו מי שחשבו שבסבירות גבוהה הנגיף דילג מעטלף לבני אדם, ובכך המחקר משנה גישה.

החוקרים גילו כי חלק מהדגימות שנאספו ויצאו חיוביות לקורונה, "היו עשירות ב-DNA של השועל-רקון המצוי". החוקרים מצאו שבדגימות הללו גם DNA השייך ליונקים אחרים שנמכרו בשוק. ב"גארדיאן" הבריטי, שם ממצאי המחקר פורסמו, מציינים כי החוקרים אמרו שהגילוי לא מוכיח בהכרח שהקורונה החלה בשועל-רקון, אבל הוא בהחלט "הפך את האפשרות לסבירה יותר".

שועל-רקון מצוי (צילום: 123rf)
שועל-רקון מצוי | צילום: 123rf

שועל-רקון המצוי דומה לרקון שנפוץ ביבשת אמריקה, אך למרות הדמיון בין המינים אין קשר ביניהם. השועל-רקון הוא מין ממשפחת הכלביים הנפוץ במזרח אסיה, מזרח סיביר ובצפון-מזרח אירופה. הדגימות, שעל פיהן הגיעו החוקרים למסקנותיהם, נדגמו ב-1 בינואר 2020 מהשוק בווהאן, כחודשיים לאחר סגירתו. מדובר בצוות בין לאומי של חוקרים, שהגיש את מחקרו ל-Gisaid, ארגון המקדם מחקרים בנוגע לקורונה.

שועל-רקון מצוי (צילום: 123rf)
שועל-רקון | צילום: 123rf

למרות המחקר הזה, בשבועות האחרונים דווקא "תיאוריית המעבדה" היא זו שזכתה לכותרות. דוח מסווג של משרד האנרגיה האמריקני קבע שלפי המידע שברשותו, האפשרות הסבירה ביותר בנוגע למקור הנגיף היא לא השוק בוואהן - אלא מעבדה שנמצאת במרחק של 10 קילומטרים ממנו.

לפי משרד האנרגיה האמריקני, ייתכן שדליפת הווירוס היא תוצאה של ידי אדם ולא של חיה. כך או כך, הוכחות של ממש חסרות לשתי התיאוריות, ולפי ה"גארדיאן", "אולי לא יימצאו לעולם".