ידי החקלאי OUT - זרועות הרובוט - In: בשבוע הקרוב יושק בישראל הרובוט הראשון בעולם לקטיף עגבניות במסגרת תערוכת חדשנות בערבה. מדובר בסטרטאפ ישראלי ראשון מסוגו שהוקם על מנת לייעל את שגרת החקלאי ולספק פתרון למחסור עולמי בידיים עובדות. בשנים האחרונות עבדה חברת האגרוטק הישראלית MetoMotion על פיתוח רובוט אוטונומי שיקטוף עגבניות בחממה.

הרובוט הייחודי, פועל כבר בשתי חממות היי-טק מסחריות בהולנד כפיילוט, ומיועד להשתלב בחממות בארץ ובעולם בחודשים הקרובים, קטף הישגים עם חשיפתו לשוק בהם זכייה בבמקום ראשון בעולם בתחרות 'GreenTech Robot Challenge' שהתרחשה בהולנד לפני כחודשיים, לצד מקום שלישי בקטגוריית פיתוחים חדשניים במסגרת תערוכת החקלאות הצרפתית 'SIVAL' שנערכה החודש.

איך זה עובד?

הרובוט מזהה את העגבניות באמצעות מצלמות תלת-ממדיות, תוך מיפוי וזכירת מכשולים, ושתי זרועותיו מאפשרות קטיף משני צידי השורה בו זמנית, בתהליך מהיר ומדויק. הטכנולוגיה החדשנית מניעה את על גבי מסילה סטנדרטית את הרובוט שקוטף את העגבניות ואורז את הפרי בעזרת מערכת אריזה ייחודית וקומפקטית. את מיכלי הפרי המלאים הוא מעביר לעגלה שמחוברת לגוף הרובוט, המצוידת בארגזים לשימוש חוזר. האנרגיה עצמה נשאבת מהעגלה הנגררת והעגלה מוחלפת בסוף כל שורה לאחר שהיא עמוסה בפרי בעגלה ריקה, כך שהדבר מאפשר עבודה רציפה ללא טעינה של הרובוט.

כפי שניתן לראות בתיעוד שהגיע לידי N12, הרובוט מכסה שטח של עשרת אלפים מ"ר. כך שבחממה ממוצעת, בשטח של 50 אלף מ"ר, נדרשים כחמישה דגמים של הכלי הטכנולוגי. החיסכון בשימוש במערכת, בא לידי ביטוי גם בעלות השימוש העומדת על כחצי העלות למטר רבוע ביחס לקטיף ידני. נוסף על עגבניות, בימים אלה פועלת החברה להנגיש את המערכת החדשנית לקטיף של מגוון ירקות.

עדי ניר מנכ"ל חברת האגרוטק MetoMotion מסר ל-N12 כי "הטכנולוגיה החדשנית, מעניקה מענה משלב הקטיף עוד לאריזה, משדרגת את אופן הקטיף (עד כה ידני) למיומן ויעיל, בעל יכולת הספק של קטיף אשכול עגבניות ב- 10 שניות. בנוסף, הרובוט אוסף נתונים תוך כדי הקטיף: כמות, משקל וגודל כל עגבנייה, היכן נקטפה ועוד, כאשר באמצעותם ניתן לחזות היקף תפוקה בכל חממה. הרובוט הזה חוסך בעלויות כוח אדם, שכן הוצאות כוח אדם מוערכות בכ-30%-50% מעלויות הגידול הכוללות".

החברה תציג את הטכנולוגיה לראשונה בישראל - בתערוכה החקלאית הגדולה שתתקיים בשבוע הבא בתחנת המחקר "יאיר" שבערבה התיכונה. התערוכה תתקיים בשבוע הבא בימים רביעי וחמישי, 1-2 בפברואר, ובה יציגו עוד 200 חברות מהארץ והעולם את הפיתוחים וחידושי הטכנולוגיה האחרונים בחקלאות, מים, חשמל סולארי ועוד.