הבינה המלאכותית ממשיכה להתקדם ויש לה פוטנציאל לחולל מהפכה בדרך שבה אנו חיים ועובדים: להציע פתרונות לבעיות שבעבר חשבו שהן בלתי פתירות ולשנות את האופן שאנו מתקשרים עם הטכנולוגיה, או לפחות זה מה שהבינה טוענת. אמש (רביעי) ב"המהדורה המרכזית" חשפנו כיצד היא צפויה להשפיע על חיינו, ומתי היא הופכת עבורנו לסכנה?

האם המחשב יוכל להתחרות בג'ון לנון ופול מקרטני?

לפיתוח הבינה המלאכותית CHATGPT יש היכולת לתת תשובות לשאלות שלנו, לכתוב עבודה אקדמית ללימודים, לבנות תפריט תזונה ואולי אפילו לכתוב שיר. ביקשנו מהזמר והיוצר עברי לידר להעמיד את זה למבחן. "זה פנטסטי מה שקורה כי זה מראה לך את הטקסט בשנייה", שיתף עברי. "אנחנו מקבלים פה בתים ופזמון. כן, ואתה מקבל מלא בתים ופזמונים. ובסדר הנכון".

עברי לידר
הזמר והיוצר עברי לידר, נעזר בבינה מלאכותית

אם תרצו להתנסות בעצמכם, חברת ONE פיתחה את האתגר GEKO שהוא למעשה הגרסה העברית לצ'ט בוט החכם. "בסופו של דבר כשאנשים מחפשים בגוגל דברים, הוא מציג את מה שקיים באינטרנט ומאפשר לך לראות אותם ולבחור, הסביר עודד טהורי מנכ"ל ONE BI. "הבינה המלאכותית שאנחנו מתעסקים איתה היא בינה מלאכותית שיוצרת בעצם, והיא מאפשרת לייצר יש מיש.

 האם מעצבים גרפיים צריכים לחשוש למקומם? 

בינה מלאכותית לא מספקת רק יצירת טקסטים. אחד הפיתוחים המרשימים ביותר בתחום הוא מנוע יצירת התמונות מטקסט חופשי. תוכנת DALL-E של חברת OPENAI היא מהפופולריות שבהן. גיא גולד הוא איש קריאייטיב, יוצר פרסומות עצמאי. הבינה המלאכותית היוצרת חוסכת לו שעות של עבודה עם מעצבים.

"ניקח מקרה של לקוח, סתם יש לו רשת המבורגרים, או-קיי? והוא רוצה מודעות", שיתף גיא. "כלי ה-AI האלו נותנים לי בעצם את הבסיס במקום לפנות למישהו, לחכות שהוא יתפנה, להכניס לו משימה, לשלם לו הרבה כסף. אבל זה נותן לי שפה להתחיל לדבר עליה - זה בסיס".

עודד טהורי מנכ"ל ONE BI
עודד טהורי מנכ"ל ONE BI

גם בתחום הקעקועים הבינה המלאכותית מסייעת. "בינה מלאכותית בשלב התכלס יכולה לעשות לך סקיצה, אוקיי?", טען המקעקע אליאב אוזן. "כי אם אנחנו יכולים בטוח שהיא יכולה. האם היא יכולה לתת לך שתי טפיחות, חיבוק וחוויה? לא. אז היא במקסימום יכולה להקל עלינו, היא לא יכולה להחליף אותנו".

אפליקציות של בינה מלאכותית יוצרת הן הדבר החם ביותר בחנויות האפליקציות. בעזרתן אפשר לייצר סרטון של אדם מדבר מטקסט בלבד, לעצב תמונה לקיר בסלון מבלי שיש לכם ידע מוקדם, או להפיק אוואטר מחמיא בדמותכם ממספר תמונות סלפי שתזינו לאפליקציה. 

גיא גולד, איש קריאייטיב עצמאי
איש הקריאטיב גיא גולד

הסוף למהנדסים?

לא רק מעצבים צריכים לחשוש למקום עבודתם. לגוגל למשל יש פרויקט סודי חדש שמלמד בינה מלאכותית לכתוב ולתקן קוד - ובכך להפחית את הצורך במהנדסים אנושיים בעתיד. נשאלת השאלה עד כמה הטכנולוגיה תשפיע על שוק העבודה? 

אבל כמו כל טכנולוגיה גם לבינה המלאכותית יש צד אפל. למשל, תוכנית האשראי המבוססת בינה של חברת אפל הפלתה לרעה אישה, ונתנה לה מסגרת אשראי נמוכה בהרבה מזו של בעלה. גם בחברת אמזון, גילו שמנוע גיוס העובדים שלהם - מנפה נשים מהר מגברים.

פרופ' קרין נהון מאוניברסיטת רייכמן הסבירה: "צריך להבין שזה מגיע עם המון אתגרים, גם מבחינה דמוקרטית וגם מבחינה אישית. מבחינה אישית אנחנו מדברים על פגיעה בפרטיות - אם חברות אוספות הרבה מידע, ולבינה מלאכותית צריך הרבה-הרבה מידע, זה אומר שזה הולך על חשבון מישהו ולא תמיד אנחנו האזרח, המשתמש יודעים מה אוספים עלינו, איך משתמשים במידע לגבינו".

פרופ' קרין נהון ראשת חטיבת דאטה ממשל ודמוקרטיה, או
פרופ' קרין נהון ראשת חטיבת דאטה ממשל ודמוקרטיה, אונ' רייכמן

הבינה המלאכותית עשויה לגרום לשינויים דרמטיים בשוק העבודה. המחשב החכם יודע לקצר תהליכים, לחסוך במשאבים וכמובן בכסף, מה שידרוש מבן אדם ימים ארוכים המחשב יודע לעשות בשניות. היא שוב שמה על כפות המאזניים את היחסים שלנו עם טכנולוגיה מתפתחת. מצד אחד, ההתלהבות הראשונית וההתמסרות לנוחות שהיא מייצרת, ומצד שני הפחד העמוק שמכונה או תוכנה יחליטו בשבילנו ואולי במקומנו. בין שנאמץ אותה או לא, נראה שזה כבר לא בידיים שלנו.