הנתון הזה כמעט בלתי נתפס, אך למעלה ממחצית מן הפירות והירקות בישראל מסיימים את דרכם בפח. על פי נתוני המדען הראשי במשרד החקלאות - שיעור איבוד המזון רק גדל בשל שינויי האקלים, שמקצרים את חיי המדף שלהם. ובכלל, רובנו בוחרים פירות וירקות לפי נראותם. את הבעיה הדרמטית הזו, יש מי שמנסים לפתור באמצעות בינה מלאכותית.

מלפפונים

הפתרון: הארכת חיי המדף

 "למכונה יש את היתרון להסתכל בלי פחד ולנסות ולאתר טיפולים חדשים, שיאפשרו את הארכת חיי המדף", הסביר פרופ' עפר שיר, ממכון המחקר מיגל. ד"ר דני גמרסני ממעבדת פוסטהרובסט, ממכון המחקר מיגל, הסביר: "הנתונים הבסיסיים הוכנסו למחשב, שהציע איך לשמור על הירק הכי טוב שאפשר. הבינה המלאכותית כיוונה אותנו לבצע טיפולים מסויימים. למשל, עשינו טבילה במים חמים עם חשיפה לקרינת UV, ולאחר מכן ארזנו בשקית ספציפית ומיוחדת".

מלפפונים
"המלפפון במקרר הביתי מחזיק בערך כשבועיים וכאן יש לנו מלפפונים שהצלחנו לשמר תשעה שבועות"

מי שנבחר ראשון לניסוי הוא המלפפון. "המלפפון במקרר הביתי מחזיק בערך כשבועיים וכאן יש לנו מלפפונים שהצלחנו לשמר אותם תשעה שבועות", הסבירה יעל בוטרנו ממכון המחקר מיגל.

המחקר הזה רץ כבר כמה חודשים במעבדת המזון, כשכל פעם הבינה המלאכותית לומדת את התוצאות ומקצרת מחקר של שנים לתקופה קצרה בהרבה. כעת, אחרי ההצלחה עם המלפפונים, החוקרים עוברים לאתגרים מורכבים לא פחות: ניסיון להארכת חיי המדף של פירות היער והפטריות.