בקיץ האחרון חייו של גלעד גינגולד נעצרו - הוא הגיע לבית החולים כי הראייה שלו השתבשה, ושם התבשר שהוא לוקה בקברנומה: פגם בכלי הדם במוח שדורש טיפול. "בסוף אוגוסט עשיתי MRI שהראה קברנובמה עם בצקת ודימום", הוא נזכר. "אבל החשד הגדול הוא שיהיה עוד דימום ואז יהיה אירוע מוחי".

בין כה וכה מדובר בניתוח מסובך, אך במקרה של גלעד – הדימום נוצר באזור במוח שאחראי על חוש הראייה – והניתוח עלול היה לפגוע במאור עיניו. "בדרך כלל במקרים כמו של גלעד, אנחנו צריכים לעשות ניתוח כדי להוציא את הקברנומה שדיממה", מסביר פרופ' שגיא הר נוף, מנהל מערך נוירוכירורגי בבית החולים בילינסון מקבוצת כללית. "לפני שהיו לנו את הכלים המודרניים שיש לנו היום, היינו עושים את זה עם סיכוי לא מבוטל שהיה נגרם לו איזשהו נזק, במקרה שלו נזק במסלולי הראייה".

20waze_vtr2_n20230216_v1 (צילום: חדשות)
הוויז של המוח: מהפכה נוירולוגית - כחול-לבן | צילום: חדשות

עד לפני כמה שנים זה היה נשמע כמו מדע בדיוני, אך בבית החולים בלינסון כבר הצליחו להימנע מגרימת הנזק הסביבתי בזכות פיתוח חדשני תוצרת ישראל: צינורית שהודפסה במדפסת תלת-ממד, והותאמה אישית למידותיו של גלעד.

"את המוצר הזה פיתחנו במהלך חודשיים – מהרגע שידעו שהולכים לנתח את המטופל עד לרגע שבוצע הניתוח", מוסיף מיקי ליברוס, יזם ובעלים של חברת Synergy3DMed. "עברנו כמה גרסאות כמה חומרים עד שבסופו של דבר הרופאים השתכנעו שזהו טיב פני השטח ואלו תכונות החומר שאותם הם רוצים ליישם בניתוח עצמו. "התהליך הזה משנה לחלוטין את הגישה הניתוחית שהייתה עד היום".

"התהליך הזה משנה לחלוטין את הגישה הניתוחית שהייתה עד היום"

מיקי ליברוס

"זה מכשיר ניתוחי שפותח במיוחד עבורו. הוא מתאים בדיוק למידותיו ומאפשר לנו לבצע את הגישה לאותה קברנומה עם סיכון נמוך בהרבה לפגיעה בראייה", אומר הפרופ' הר נוף. וכך, בעזרת הדמיות, מעצבים את הכלי שבעזרתו הרופאים חודרים למוח, ומגיעים בדיוק אל הנקודה שצריך לתקן, מבלי לפגוע ברקמות נוספות.

איך בדיוק זה עובד?

"הרופא פתח את הגולגולת באזור שבו הוא רוצה לנתח, מכניס את הצינורית החכמה, משחרר את ידית העבודה ובעצם מקבל גישה ניתוחית – מבלי לפגוע ברקמות שמסביב". מסביר פרופ' הר נוף. "זה כמו Waze בתוך המוח. אנחנו מוצאים את הדרך בצורה מדויקת, כך הפגיעה תימנע ככל האפשר".

"לא עבר בי שום רגע של פחד", אמר גלעד, שנותח. "סמכתי באמת על המחלקה והרופאים, והרגשתי שאני בידיים טובות. אמרתי – אני רוצה לעשות את מה שצריך כדי להוציא את זה". גלעד עצמו כבר הבריא, עומד על הרגליים ורואה מצוין. בעולם הרפואה, שנוטה לעיתים להיות דווקא יותר שמרני, כבר מתרגלים לבשורה הישראלית החדשה וצופים שתשפיע לטובה על חייהם של חולים רבים.