בפעם השלישית ביממה: רעידת אדמה הורגשה אמש (רביעי) בישראל, לאחר שהגיעו דיווחים מתושבים באזור הצפון. לפי המכון הגיאולוגי, עוצמת הרעידה הייתה 3.9, ומקורה בגבול סוריה-לבנון - כ-130 ק"מ מהיישוב מג'דל שמס. בכל האירועים האחרונים, לא היו נפגעים ולא נגרם נזק משמעותי.

מוקדם יותר היום, בשעות אחר הצוהריים הורגשה רעידת אדמה בעוצמה 3.3 בבקעת הירדן. "פתאום כאילו הבית עולה על גל, ראיתי את המים בבקבוק זזים", סיפרה תפארת שנלר, תושבת הר ברכה. היא הוסיפה כי היא וילדיה התקשו להבין מה בדיוק קורה. "זה מדאיג. עם כל המראות בטורקיה זה ממש מלחיץ".

הרעידה הראשונה הורגשה אתמול בשעות הלילה ועוררה בהלה בקרב רבים. היא ארכה כ-3 שניות ועוצמתה עמדה על 3.5, מרכזה כ-15 ק"מ דרום-מזרחית לאריאל. "הרגשתי את הרעש חזק בבית אל, המיטה ממש רעדה", כתב אחד הגולשים ברשתות החברתיות. גולשים נוספים העידו על סדקים שנגרמו בקירות.

כבר לא תרחיש דמיוני: ההסבר לרצף רעידות האדמה שהורגשו בישראל

הרעשים האחרונים יצרו בהלה מאסון שעלול להתקרב לפתחתנו – והעלו את השאלה האם הם יכולים לנבא משהו על העתיד. פרופ' שמואל מרקו מאוניברסיטת תל אביב הסביר: "אנחנו לא יודעים לחזות זמן של רעידות עתידיות. אין שום דרך לדעת אם בעקבות רעידה או רעידות מסוימות יקרו עוד או שדווקא יהיה שקט".

המומחה התייחס לשתי רעידות האדמה החזקות שפקדו את טורקיה השבוע: "בשני המקומות יש סבירות גבוהה לרעידות אדמה כך שבהחלט ייתכן שיהיו כאלה גם בזמנים סמוכים. גם מקומות אחרים בעולם היו עוד רעידות. רק היום היו במקסיקו, טאיוואן, קולומביה, אירן, אינדונזיה, פיג'י, ארגנטינה, ועוד. גם עליהן אפשר לשאול אם הן קשורות לטורקיה. לא ידוע על קשר במרחק כזה גדול".

סדקים מרעידת האדמה בקיר בשכם (צילום: לפי סעיף 27 א')
סדקים בבניין מהרעידה שלשום, שכם | צילום: לפי סעיף 27 א'

פרופ' מרקו ציין כי הרעשים שהורגשו במרכז הארץ הם אומנם לא תופעה נפוצה, אך מוכרת. "האזור העיקרי שמחולל רעידות אדמה זה העתק ים המלח - לאורך מפרץ אילת, הערבה, בקעת הירדן, הכינרת, החולה, החרמון והלאה ללבנון וסוריה", הוסיף.

הוא גם התייחס לאפשרות שתתרחש בקרוב רעידת אדמה חזקה בישראל: "במשך אלף שנים הצטבר מאמץ אדיר שלא השתחרר עדיין, והוא ללא ספק עתיד להשתחרר ברעידה אחת או בכמה רעידות. זה יקרה בטוח, אבל אנחנו לא יודעים מתי. זה כמו הגשם הראשון של החורף, אתה יודע בוודאות שהוא יבוא".

בעקבות רעידת האדמה: בית ישן קרס בכפר קליל
בית ישן קרס בכפר קליל בעקבות רעידת האדמה אתמול

 מה צריך לעשות ברעידת אדמה?

בפיקוד העורף ביקשו מהציבור לרענן את ההנחיות להתנהגות נכונה בזמן רעידת אדמה, והדגישו כי ניתן לקבל התרעה ביישומון של פיקוד העורף ובצופרים. בעת קבלת התרעה על רעידת אדמה או כאשר מבחינים בסימנים של רעידת אדמה, יש לפעול על פי ההנחיות הבאות:

• השוהים במבנה - אם ניתן, יש לצאת לשטח פתוח. אם לא ניתן לצאת מהמבנה בתוך שניות ספורות, יש להיכנס לממ"ד ולהשאיר את הדלת והחלונות פתוחים, או לצאת לחדר המדרגות ולהמשיך לרדת עד ליציאה מהמבנה. רק אם לא ניתן לפעול כך, יש לשבת בפינה פנימית של החדר או תחת רהיט כבד ולהגן על הראש באמצעות הידיים.

• השוהים בחוץ - יש להישאר בשטח הפתוח ולהתרחק ממבנים, מעצים, מכבלי חשמל ומפריטים שעלולים ליפול ולסכן אתכם.

• הנוסעים ברכב - יש לעצור את הרכב בצד הדרך לחכות בתוכו עד שרעידת האדמה תיפסק. יש להימנע מעצירה מתחת לגשר או על מחלף.

• השוהים בקרבת חוף הים - יש להתרחק מחוף הים קילומטר אחד לפחות מחשש שיגיע צונמי ויציף את החוף. אם לא ניתן לעזוב את אזור החוף, יש לעלות לקומה רביעית ומעלה של בניין קרוב.

ציוד חשוב לשעת חירום

ניתן להכין מראש ציוד למצבי חירום, כמו רעידת אדמה. הציוד חייב להתאים למאפייני המשפחה, ואמור להספיק ל-72 השעות הראשונות. חשוב לאחסן אותו בתיק ולהניח במקום נגיש, ליד הדלת או בממ"ד (אם יש). אז מה חייב להיות מוכן לשעת חירום?

  1. מים - לפחות 3 ליטר לכל אדם במשפחה.
  2. מזון - יבש ומשומר.
  3. אמצעי תאורה - פנס המופעל על סוללות.
  4. אמצעים לקבלת התרעות ועדכונים - רדיו המופעל על ידי סוללות, ומטענים ניידים וסוללות רזרביות לטלפון הנייד.
  5. תרופות - במקרה שמישהו מבני המשפחה זקוק להן.
  6. ציוד לתינוקות - אם נדרש (אוכל, טיטולים, מוצץ ובקבוק).
  7. מסמכים חשובים וכסף מזומן - כדאי לשמור את המסמכים גם מחוץ לבית לצורך גיבוי.