מאיץ של טיל סיני שיצא למשימה בחלל, התרסק בסוף השבוע על כדור הארץ לאחר ששוגר לחלל במסגרת בניית תחנת החלל הסינית טיאנגונג. מדובר בחלקי מתכת במשקל כ-25 טונות ששוגרו לחלל רק לפני כמה ימים, בסוף חודש אוקטובר. מידת הנזק עדיין לא ברורה - וגם היכן שאריות הטיל בדיוק נחתו.

טיל סיני משוגר לחלל (צילום: Getty images)
טיל סיני משוגר לחלל | צילום: Getty images

במרכז תאגיד החלל בארה"ב ציינו כי זו הפעם הרביעית בשנתיים שסין פועלת בצורה לא מבוקרת בשיגור טיל לחלל. בפעם הקודמת שהיא גרמה להתרסקות כזו, נצפו חלקי מתכת בשמיים מעל כפרים בחוף השנהב, הריסות שנחתו באוקיינוס ההודי סמוך לאיים המלדיביים וחתיכות טיל שקרסו באופן מסוכן סמוך לאי בורנאו (אחד מאיי הודו-סין).

בסין תוקפים את המערב: "סיקור שלילי"

המאיץ של הטיל הוא החלק הכבד והחזק ביותר שלו ולכן לרוב הוא לא נשרף לגמרי בחלל ושאריותיו נוחתות בכדור הארץ. מהנדסים מנסים לרוב לצמצם את הסיכון ולגרום לכך שחלקי מנוע הטיל לא יחמקו מהמסלול – וינחתו באופן לא מזיק באוקיינוס. לרוב המאיצים או המנועים של הטילים מנווטים חזרה למקום בטוח באופן מבוקר.

תיעוד מיוחד: ספינת החלל של SpaceX מתפוצצת (צילום: נאס"א)
ספינת החלל של SpaceX מתפוצצת | צילום: נאס"א

בסין מתעקשים שהנחיתה חזרה של המנוע באופן לא מבוקר בכדור הארץ זו פרקטיקה מבוקרת ודוחים את הטענות על התנהלותה. בשנת 2021 תקף דובר משרד החוץ הסיני את התקשורת המערבית בטענה שהסיקור של התרסקות הטילים הסינית מוטה באופן שלילי. הוא הביא כדוגמה התרסקות טיל של החברה האמריקנית Space-X על חווה בוושינגטון שלטענתו סוקר באופן חיובי יותר.

בשנים האחרונות מגבירה סין את נוכחותה בחלל במטרה לצמצם את הפער מארה"ב ורוסיה. בשנת 2019, היא הנחיתה רכב שטח חלל בצד המרוחק של הירח - והכריזה כי תקים תחנת מחקר לירח על צידו הדרומי עד לשנת 2029.