מתי יגיע החורף? מחצית מחודש דצמבר כבר עבר ועד עתה לא נרשמו בישראל ימי גשם מלאים. נתון זה מצטרף לחודשי הסתיו האחרונים שכללו מעט מאוד משקעים וימי שמש שלא מאפיינים תקופה זו בשנה. בימים בהם גל קור פוקד את אירופה ומערכות שלג רבות כבר מורגשות במדינות שונות, ישראל נותרה עם אירועי גשם קלים בלבד.

מאוד קשה לדעת מתי יגיע החורף לישראל באופן רשמי. הצפי, כרגע, הוא שבימי רביעי וחמישי תגיע לאזורנו מערכת גשם קטנה. בתחילה היה נראה שהיא תסיים את ימי הקיץ עם כמות משקעים גדולה, אבל מיום ליום היא הופכת להיות פחות משמעותית.

לפי המפות, נכון להיום, מערכת הגשם הבאה היא מערכת צפונית. היא צפויה להוריד משקעים בעיקר בים, אך מדי פעם נוכל להרגיש גשמים מקומיים באזור הצפון ומישור החוף. אם בוחנים מודלים של מזג האוויר לטווח הארוך, שגם הם לא סופיים – אפשר לצפות למערכת חורפית נוספת רק לקראת סוף החודש.

בשביל שירד אצלנו גשם, דרוש שילוב בין שני גורמים: מערכות לחץ שתומכות בהיווצרות של מזג אוויר פעיל ויוצרות שקע בקרקע – אזור של לחץ נמוך, ואפיק ברום – אזור של לחץ נמוך בשכבות הגבוהות של האטמוספרה. כששני הגורמים הללו מתקיימים, נוצרת מערכת של מזג אוויר פעיל. רוב מערכות מזג האוויר בישראל נוצרות באזור הים התיכון משום שהוא מנוע להיווצרות של שקעים: בים התיכון תמיד יש הפרשים בטמפרטורות הים והפרשים בטמפרטורות האוויר בשכבות הגבוהות יותר של האטמוספרה.

החורף "נתקע" באירופה

בימים האחרונים מורגש באירופה גל קור ומדינות שונות מתמודדות עם מערכות שלג רחבות. המשמעות: באירופה יש אפיק ברום – אוויר קר ומערכת חורפית. בישראל, לעומת זאת, נוכל לראות רכס ברום שמשמעותו הטבעית היא מזג אוויר חם יותר. כשבישראל יהיה גל של אפיק ברום, באירופה נוכל לראות גל של רכס ברום.

שלג בלונדון 2022 (צילום: AP)
באירופה כבר מורגש גל הקור, שלג בלונדון | צילום: AP

התקופה הזו, כך נראה, מאופיינת בכך שמערכות הלחץ האפיק "נתקעות" באירופה. מערכות הלחץ אפיק, גם בקרקע וגם בשכבות הגבוהות של האטמוספרה, לא מצליחות להגיע לישראל – מצב של חסימה. המשמעות היא שאותה רמת לחץ נשארת בקרקע וחוסמת את מערכות הלחץ הנמוך מלהגיע לישראל. זה מה שמונע, בסופו של דבר, את הגעתו של החורף.

למרות החששות, דצמבר שלא יורד בו גשם הוא אירוע שקורה אחת לעשור, פחות או יותר. לפי נתוני השירות המטאורולוגי, גם חודש דצמבר בשנת 2017 היה יבש, ולפני כן לפחות פעם אחת בכל עשור. בשנים 1960-1950 היו שלושה חודשי דצמבר יבשים ברציפות. אם דצמבר של שנת 2022 ימשיך באותה מגמה, עם אירועי גשם קלים בלבד ולעיתים רחוקות, לא יהיה זה אירוע חסר תקדים.