לפי הערכות, כ-240 לווייתני פיילוט שנתקעו באי פיט המרוחק שבאוקיינוס השקט, מתו ימים בודדים לאחר מותם של 215 לווייתנים אחרים. הלווייתנים נקלעו לחוף באי צ'טהאם הסמוך, כך לפי משרד השימור של ניו זילנד.

שתי קבוצות שלהם עלו על החוף, ומבין אלבה שהצליחו בכל זאת לשרוד אך לא ניתן היה להשיבם לידם, הורדמו במעין המתת חסד כדי למנוע מהם סבל מיותר, כך מסבירים במחלקת השימור של ניו זילנד.

ביום שבת, 215 לווייתנים מסוג נתב נמצאו תקועים באי צ'טהאם, ועוד 240 היו מצויים באותו המצב באי פיט ביום שני, אמר המחלקה.

דייב לונדקוויסט, יועץ ימי במחלקת השימור של ניו זילנד, אמר כי ההחלטה להרדים את הלווייתנים התקבלה לאחר הערכה מקצועית של מצבם.

לווייתנים תקועים בחופי פלורידה (צילום: Reuters)
לווייתנים תקועים בחופי פלורידה | צילום: Reuters

"ההחלטה הזו אף פעם לא מתקבלת בקלות, אבל במקרים כאלה זו האפשרות האנושית ביותר", אמר לונדקוויסט. דארן גרובר, מנכ"ל  Project Jonah שפועל למען הלווייתנים, אומר שנוסף על כל הקשיים – גם לא היו מספיק אנשים שיוכלו לעזור עם השבת הלווייתנים לים.

"האירועים הללו במסגרתם לווייתנים רבים פשוט נתקעים על החוף הינם מדאיגים, ובמקרה הזה לא הייתה גם האפשרות לעזור למי ששרדו את היבשה", נכתב בפוסט של הארגון בפייסבוק.  האיים פיט וצ'טהאם הם האיים הגדולים ביותר בארכיפלג איי צ'טהאם שנמצא כ-840 ק"מ מהחוף המזרחי של האי הדרומי של ניו זילנד. סך הכל, חיים בשני האיים כ-840 איש, והסמיכות לאוסטרליה הופכת את הנקודה למועדת להיתקעות כזו של לווייתנים, זאת בגלל מושבות גדולות של לווייתני נתב החיים באוקיינוסים העמוקים המקיפים את שתי מדינות האי.

למה הלווייתנים נתקעים?

נכון להיום המדענים לא מבינים לגמרי את תופעת ההיתקעות של הלווייתנים, אבל ישנם כמה חוקרים הסבורים שהדבר נובע מלהקות הלווייתנים שיורדות מסלולן כתוצאה מהאכלה שהיא קרובה מדי לחוף.

 

 

לווייתני הנתב - שאורכם יכול להגיע ליותר משישה מטרים - הם יצורים חברותיים מאוד, ולכן הם עוקבים בקלות יתרה אחר חברים אחרים בקבוצתם אשר יוצאים מחיק החבורה לעבר סכנה.

בחודש שעבר, כמעט 200 לווייתני טייס מתו בחוף במערב טסמניה. שירותי חיות הבר של המדינה הצליחו להשיל לים 44 מתוכם. נתון מצער, אך לכל הדעות עדיף על אפס הלווייתנים שניצלו באירוע האחרון.