יותר מ-9 חודשים למלחמה באוקראינה, ונשיא רוסיה פוטין כבר מזמן לא מסתפק רק בשדה הקרב וגורר את אירופה כולה למלחמה על האנרגיה - מלחמה שרק תלך ותחמיר ככל שהחורף ייתן את אותותיו והטמפרטורות יצנחו. מנהיגי אירופה חוששים מהמחיר שישלמו האזרחים, ובקייב מודאגים מהתפוררות החזית המאוחדת. "פוטין משתמש באנרגיה בתור נשק", הצהירה אורסולה פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית.

עד פרוץ המלחמה נהנתה אירופה מהספקה שוטפת וזולה של גז ושל נפט מהשדות האדירים של רוסיה. התלות הפכה כמעט למוחלטת ואירופה התמכרה. אך אז הגיעה הפלישה לאוקראינה וכדי לפגוע במימון מכונת המלחמה הרוסית הכריז האיחוד האירופי על התנתקות מהנפט הרוסי. באירופה נמנעו מלפגוע בהספקת הגז הטבעי ממוסקווה, כי הבינו שלא יצליחו לעמוד ברוע הגזרה.

 

יציאה מהבית באירופה הופכת למסוכנת (צילום: רויטרס)
באירופה חוששים ממחירי האנרגיה, אילוסטרציה | צילום: רויטרס

פוטין זעם על ההחלטה להחרים את הנפט, ונקם בבטן הרכה של אירופה. הוא צמצם מאוד את הזרמת הגז למדינות האיחוד תוך שהוא משתמש בשלל תירוצים טכניים - לפני כחודשיים וחצי חבלה מסתורית בשני צינורות הגז הראשיים לאירופה הוציאה אותם משימוש לתקופה ארוכה.

מחירי הגז והחשמל באירופה זינקו בעשרות אחוזים. החשש למחסור באנרגיה לחימום ולחשמל בחודשי החורף הוביל את המנהיגים לצאת בקריאה להדק את החגורות, ולהפחית את צריכת האנרגיה. בצרפת, בגרמניה, באיטליה ואפילו בספרד הוכרזו תקנות ציבוריות לשעת חירום, הכוללות בין היתר החשכת מונומנטים והורדת טמפרטורת החימום במרחבים ציבוריים. "פריז שהייתה עד היום עיר האורות הולכת להיות עיר החסכונות", טען עופר לוי, יועצו של נשיא צרפת מקרון.

 

שקועים בשלג בגרמניה (צילום: רויטרס)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס

בבירות רבות ברחבי היבשת נערכות הפגנות נגד הזינוק החד במחירי האנרגיה, ולראשונה נשמעים קולות, אם כי בודדים, הקוראים להסרת הסנקציות מעל מוסקווה. בקייב עוקבים בדאגה, וחוששים מהתפוררותה של חזית התמיכה האירופית כשהחורף יכה באירופה. באיחוד כבר בוחנים מקורות אנרגיה חלופיים, ביניהם גז נוזלי, אך הם לא צפויים להיכנס לשימוש בעתיד הקרוב – ובינתיים באירופה מקווים לעבור את החורף בלי קורבנות שקפאו למוות במלחמת האנרגיה של פוטין.