עשרות נופשים מצאו את עצמם סובלים מעיניים מגרדות ואדומות וכשהגיעו לטיפול בבתי החולים התגלה הקו המחבר: חשד לטפיל במי הכינרת שעלול להוביל לזיהום הקרנית ומקרי קיצון לעיוורון. מי הוא הטפיל שהתגלה בימה ועד כמה הוא מסוכן? N12 עם הפרטים.

מהו הטפיל שנמצא במי הכינרת?

הטפיל המדובר נקרא מיקרוספורידיום (מאנגלית: microsporidia). הוא משגשג במקורות מים ובמיוחד באגמים ועלול להיכנס לקרנית העין ולגרום לזיהום. לאחר החשיפה לטפיל דרך מקור המים התסמינים עשויים להיות: אדמומיות וגרד בעין, כאב בעין וקשיים בראייה.

פרופ' דוד ורסנו מאוניברסיטת ת"א, מנהל היחידה לקרנית במחלקת עיניים באיכילוב מסביר: "השאלה היא האם נמצא הטפיל הזה והתשובה היא עדיין לא. יש לנו חשד קליני אין לנו עדיין הוכחה מובהקת שזה אכן הוא, לא שראו אותו במיקרוסקופ, זה לא שזהו אותו בבדיקה שהיא בלתי ניתנת לוויכוח. זה התרשמות קלינית בלבד ואנחנו חושבים שזה זה אבל אין לנו הוכחה של מעבדה. יהיה לנו אולי תשובות עוד כמה ימים או שאפילו לעוד כמה שבועות".

מתי החלו הדיווחים על הידבקויות?

הדיווחים הראשונים על נופשים בכינרת שנדבקו בטפיל החלו כבר בחודש ספטמבר. פרופסור דוד צדוק, מנהל מחלקת עיניים בבית החולים שערי-צדק ומומחה למחלות וניתוחי קרנית מסביר: "בתחילת ספטמבר הגיע אלינו לשערי צדק אדם שבילה בכינרת וסבל מעין אדומה, דוקרת ודיווח על ירידה בראייה. בהתחלה לא קישרנו אבל זמן קצר לאחר מכן הגיע מטופל שני ומטופל שלישי -כולם עם אותם תסמינים לאחר ששהו בחופי הכינרת".

סך-הכל הצטברו בבית-החולים שערי-צדק 14 מטופלים שככל הנראה נדבקו בטפיל במי הכינרת. "כשהגיע המטופל השלישי זה היה לנו ברור שזה קשור לרחצה בכינרת. שלחנו לבדיקת מעבדה ובהתחלה לא אבחנו שום דבר. בזכות רופא מארצות-הברית שנתקל במקרה דומה ושיתף אותנו בתמונות המטופל גילינו במה מדובר. הרופאים המקבילים לנו בארה"ב תיארו תסמינים זהים והעלו את האפשרות שמדובר בטפיל מיקרו-ספורידיום שנמצא במקורות מים".

ממה סובלים המאושפזים?

עד היום אושפזו 29 חולים במספר בתי חולים שונים עם נגעים בקרנית שאופייניים לזיהום מיקרוספורידיום. לאחר שהדיווחים הועברו למשרד הבריאות, כעת נבדק החשד שהטפיל מיקרוספורידיום אכן נמצא במימי הכינרת. אם יימצאו תוצאות חיוביות, מדובר במקרה נדיר בישראל. פרופ' צדוק מסביר: "בארץ זה ממש לא נפוץ אבל מתברר שיש אגמים בארצות-הברית שבהם זה נפוץ. הטפיל עלול להוביל לזיהום בקרנית ובמקרים חריגים גם לפגיעה משמעותית שתשפיע על הראייה".

ד"ר מייקל מימוני, רופא בכיר במערך רפואת העיניים ברמב"ם וראש החוג לקרנית באיגוד רופאי העיניים אומר: "לאחרונה הצטברו מספר תלונות בו זמנית מכמה בתי-חולים על פגיעה בקרנית של אנשים שדיווחו על שחייה בכנרת. הצטברות המקרים הביאה אותנו לדווח מייד באמצעות איגוד רופאי העיניים למשרד הבריאות. יש להדגיש: עדיין אין הוכחה חד משמעית להימצאות הטפיל ובשלב זה מדובר בהערכה".

מה הטיפול היעיל?

פרופ' ורסנו מסביר: "אין לנו תרופות ספציפיות אליו ואנחנו יכולים לטפל בסוג של אנטיביוטיקה, בסוג של חומרי חיטוי וכאלה דברים. ברוב הפעמים זה חולף ומסתדר לבד או מחלים מעצמו. לעיתים נדירות זה מסתבך ויכול לגרום לעיוורון". 

מה לעשות אם אני מרגיש צריבה בעין?

רופאי העיניים קוראים לכל אדם שחש תסמינים של אי נוחות בעיניים לאחר שנחשף למקור מים, לגשת לבדיקה. פרופ' צדוק: "אם מרגישים לא טוב לאחר בילוי במאגר מים צריך להגיע מיד להיבדק. אם הייתם במאגר מים ואתם סובלים מעין אדומה וכואבת יש לגשת מיד לבדיקת עיניים. במקרה הטוב זה הטפיל מיקרו-ספורידיום ובמקרה הרע זו עלולה להיות אמבה שמסוכנת לראייה אפילו יותר. בוודאי לא להיכנס למאגרי מים עם עדשות מגע, הדבר גורם לזיהומים קשים בקרנית העין".

ממשרד הבריאות נמסר: "משרד הבריאות התחיל בחקירה אפידמיולוגית ממנה עלה עד כה כי לפחות חלקם של החולים התרחצו בחופים שונים של הכנרת. לאור הנתונים, שהם כאמור נתונים ראשוניים שנמצאים עדיין בבדיקה, ממליץ משרד הבריאות להשתמש במשקפת או משקפי שחייה ברחצה במי הכנרת כדי להימנע ממגע ישיר של העיניים עם המים. כל אדם שהתרחץ בכנרת וסובל מדלקת עיניים, אודם, כאבים, הרגשת "גוף זר" בעיניים, מתבקש לפנות לרופא.ה עיניים לאבחון וטיפול. משרד הבריאות ממשיך לבדוק ויעדכן את הציבור. משרד הבריאות ורשות המים מפעילים את מערכי המעבדות במאמצים לאתר את הגורם לתופעה".