"אבן דרך בהתפתחות האנושית": אוכלוסיית העולם הגיעה אתמול (שלישי) ל-8 מיליארד בני אדם. בהצהרה חגיגי של האו"ם נכתב כי "הצמיחה הזו, שאין לה תקדים בהיסטוריה, היא תוצאה של ההתארכות המתמשכת באורך חיי האדם, בזכות שיפור בתחום הבריאות הציבורית, התזונה, ההיגיינה האישית והרפואה. זו גם תוצאה של רמות גבוהות וקבועות של ילודה במדינות מסוימות". ואולם, ההשפעה של קצב הגידול המהיר היא הרסנית על כדור הארץ? מה מעריכים המומחים ומה הפתרון?

מדינות שנחשבות בינוניות מבחינת ההכנסה שלהן, רובן באסיה, רשמו את הגידול הגבוה ביותר באוכלוסייה בעשור האחרון – נולדו בהן 700 מיליון בני אדם מאז שנת 2021. בהודו נולדו 180 מיליון בני אדם נוספים בעשור האחרון והיא צפויה לעבור את סין בשנה הבאה כמדינה המאוכלסת ביותר בעולם.

מומבאי, הודו (צילום: Rafiq Maqbool, AP)
מומבאי, הודו | צילום: Rafiq Maqbool, AP

האו"ם מעריך: נגיע ל-9 מיליארד בני אדם תוך 15 שנה

ההערכה היא כי עד 2037 אוכלוסיית העולם תמנה בערך 9 מיליארד בני אדם. בחישוב משוקללת גם ההערכה כי הילודה במדינות העניות תצטצמם משמעותית. האו"ם מעריך כי ב-2080 לערך האוכלוסייה תעמוד על 10.4 מיליארד בני אדם ולא תגדל משמעותית ב-20 השנים שלאחר מכן.

על פי הדוח של האו"ם, רוב בני האדם שיוולדו מתוך 2.4 מיליארד הצפויים יהיו מאפריקה שמדרום לסהרה, מה שיסמן מעבר מהמדינות שהיו הכי מאוכלסות בעולם עד כה – סין והודו. מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש ציין: "8 מיליארד בני אדם בעולם זה אירוע שצריך לחגוג אותו. הוא מהווה ביטוי למגוון וקידמה, אך במקביל על האנושות להבין את האחריות שמוטלת עליה כשהיא חולקת את כדור הארץ".

בעלי החיים מתחרים על מזון, אוכל ומקום

קצב הגידול המהיר בילודה ובמספר בני האדם על כדור הארץ גורם ללחץ יותר גדול עליו, כשאנו בני האדם מתחרים עם בעלי החיים הנוספים על מים, מזון וחלל. מומחה מסביר כי הצמיחה המהירה של האוכלוסייה בשילוב שינויי האקלים צפויה לגרום להגירה המונית באזורים שונים בעולם בעשורים הבאים.

מומבאי, הודו (צילום: Rafiq Maqbool, AP)
מומבאי, הודו | צילום: Rafiq Maqbool, AP

על פי ניתוח שערך המוסד לסביבה בשטוקהולם, פליטת פחמן בשיעור של 1% וילודה של 63 מיליון בני אדם גרמו ליותר מהכפלת הפליטות במדינות העניות. המחסור במשאבים יורגש בעיקר במדינות אפריקה, שם מעריכים המומחים שצפוי להיות פיצוץ אוכלוסין. אלו גם המדינות שהכי פגיעות בפני ההשלכות של שינויי האקלים.

בין אם זה מזון, מים או אנרגיה - ככל שהאוכלוסייה תגדל, המשאבים הקיימים יצטרכו להתחלק בין יותר אנשים. ולכן מה שיקבע את עתידנו הוא הדרך של צריכת המשאבים הללו. על המנהיגים לערוך שינוי בדרך שבה בני האדם צורכים את המשאבים השונים שיש לכדור הארץ להציע.