כבר לא צריך לדאוג לכינרת? כחמש שנים אחרי שיצא לדרך, פרויקט צינור ההתפלה הגרנדיוזי שמטרתו למנוע ממפלס המים לרדת משמעותית הושלם בימים האחרונים וייחנך בטקס בשבוע הבא. המיזם שעלותו מוערכת ביותר ל-900 מיליון שקלים יזרים מים ממתקני ההתפלה של ישראל לאגם. הפרויקט כולו זכה לביקורת מצד גורמי מקצוע ובמיוחד ברשות המים שם התנגדו אליו כיוון שהעלות הגבוהה שלו התווספה לתעריפי המים של כלל הצרכנים בארץ.

המיזם השאפתני יצא לדרך לפני כחמש שנים, זאת לאחר שנות בצורת ארוכות שהביאו את מפלס הכינרת לשפל היסטורי. בדצמבר 2017 הגיע שר האנרגיה לשעבר יובל שטייניץ לכינרת והכריז על הפרויקט שמטרתו למלא את הכינרת באופן מלאכותי ולמנוע ירידה חדה של המפלס. בעזרתו – לדברי השר לשעבר – לאפשר מצב שבו תמיד יהיו מספיק מים לחקלאות באזור, לעמידה בהתחייבויות לממלכת ירדן ולשמירה על הכינרת כאתר תיירות מוביל.

עם הקמת המוביל הארצי בשנות ה-60 ובמשך עשרות שנים, הכינרת הייתה ספק המים העיקרי של ישראל. המים הוזרמו ממנה באמצעות שאיבה ותעלות פתוחות דרומה. למעשה כל אזור הכינרת והגליל העליון נחשבים כ"מנותקים" מהמערכת הארצית ואספקת המים לתושבים באזורים אלו תלויים לחלוטין בגשמי החורף ובקידוחים למי תהום.

כינרת
עבודות הטמנת הצינור שיוביל מים לכינרת
משאבות ענק של המוביל הארצי בצומת המוביל (צילום: שח"מ מקורות)
משאבות ענק של המוביל הארצי בצומת המוביל | צילום: שח"מ מקורות

הכינרת תתמלא - חשבון הבנק ייפגע

המהלך שיושלם בימים הקרובים הוא למעשה הנחת צינור שיחבר את הכינרת למתקני ההתפלה שהוקמו לאורך רצועת החוף של ישראל, ושמספקים היום 60-70 אחוזים מאספקת המים לתושבי המדינה. כך מתכוונים ברשות המים שבמקרה של שנות בצורת ארוכות יוזרמו מים בצינור אל הכינרת ולא ממנה – מוביל ארצי הפוך.

למרות שהנחת הצינור החדש הושלמה על ידי חברת מקורות ובשבוע הבא יתקיים טקס בו יוזרמו מעט מים באופן סמלי– בפועל כרגע אין צורך בצינור כיוון שהכינרת נמצאת במפלס גבוה יחסית לתחילת החורף. כ-1.7 מטרים מתחת למפלס העליון, בעוד בחורף ממוצע המפלס עולה בכ-1.6 מטרים. כלומר, אין צורך כרגע להשקיע במים "יקרים" שמופקים במתקני ההתפלה והפעלת משאבות זוללת אנרגיה כדי להוביל מים לכינרת.

האי בכנרת (צילום: חדשות 2)
האי בכינרת: כנראה שלא נראה אותו יותר | צילום: חדשות 2

משק המים בישראל מוגדר כ"משק סגור" מה שאומר שכלל ההוצאות על הפקת המים – חשמל, תאגידי מים וביוב, מתקני התפלה ומיזמי תשתית, כולם מחושבים בחשבונות המים שלנו ופרויקט המוביל ההפוך ישפיע על תעריף המים של כולנו בשנים הקרובות.

שר האנרגיה לשעבר יובל שטייניץ אמר עם תחילת העבודות בדצמבר 2017: "הכינרת היא האגם הלאומי שלנו ואסור לנו לאבד אותו. הצלת הכנרת היא פרויקט לאומי.  הנחיתי את רשות המים וחברת מקורות להציג בפניי בשבועות הקרובים פתרונות לטווח הקצר ולטווח הארוך לטיפול במחסור בגשמים. הכנרת במצוקה, החקלאים במצוקה, ואם זה יימשך כך, תהיה מצוקה גם לאזרחים. ללא מתקן התפלה, שהקמתו מתעכבת שנים, מצב זה יימשך".