איגוד הרופאים המרדימים התריע ביום שלישי מפני המחסור העולמי החמור בערכות לביצוע הרדמה אפידורלית, שצפוי להיות מורגש כבר בחודש הבא - כך פרסמנו לראשונה. N12 עושים סדר: מהו האפידורל - ואיך היעדרו צפוי להשפיע על היולדות בישראל? 

מה זה בדיוק אפידורל?

70-80 אלף יולדות מקבלות אלחוש אפידורלי מדי שנה בישראל. מדובר בהליך הרדמה המשמש לאספקת תרופות חוסמות עצבים, דרך צינור פלסטיק זעיר, אל "החלל האפידורלי" בגב, שדרכו עוברים עצבי עמוד השדרה. ההליך מבוצע על ידי רופאים מרדימים, שהם רופאים מומחים.

תחילה מזהה הרופא המרדים את החלל האפידורלי באמצעות מחט ומזרק שתוכננו במיוחד לשם כך, ולאחר מכן הוא מעביר צינור קטן לחלל. התרופות עצמן - בדרך כלל חומרי הרדמה מקומיים ותרופות דמויות מורפיום - ניתנות במורד הצינור, והקלה בכאב מושגת בדרך כלל תוך כ-20 דקות. כלומר, אפידורל הוא לא שם התרופות שניתנות, אלא שם שיטת הזרקת התרופה.

למה יש מחסור?

באפריל הודיעה אחת מהיצרניות הבינלאומיות המובילות של אפידורל, ״פורטקס״, על הפרעה זמנית באספקתה. החברה האמריקנית מייצרת כ-80% מהערכות בעולם, הודיעה על קשיים בייצור עקב מחסור בחומרי גלם בשל המלחמה באוקראינה. ההפרעה באספקת הערכות נובעת מקושי להשיג את צבע הנדרש לייצור הפלסטיק של מזרק אובדן ההתנגדות (LoR).

המזרק הינו חיוני מכיוון שמרדימים משתמשים בו כדי לזהות את החלל האפידורלי בגב המטופלת. המזרק ממולא בדרך כלל במי מלח ומחובר למחט האפידורלית החלולה, שלאחר מכן מתקדמות באיטיות אל הגב.

המזרק נקרא כך כי הרופא מפעיל עליו לחץ מתמיד, וכאשר הוא מאתר את החלל האפידורלי יש "איבוד התנגדות". מי המלח עוברים פנימה בקלות, ופותחים את החלל כדי שניתן יהיה להעביר אליו את הצנתר האפידורלי בצורה חלקה.

אישה בהריון (צילום: 123rf)
המחסור באפידורל עשוי להשפיע על היולדות בישראל - כבר בחודש הבא | צילום: 123rf

הצבע הכחול המוכר של המזרק בעל החיכוך הנמוך מבדיל אותו משאר המזרקים, אלה השקופים המשמשים להזרקת תרופות. צביעה של המזרק מבטיחה זיהוי קל שלו, וזהו בסופו של דבר עניין בטיחותי - של שימוש במזרק הנכון עבור ההליך. המחסור הבלתי צפוי ממותג ערכות האפידורל המוביל מפעיל גם לחץ על יצרניות אחרות של ערכות אפידורל והחלקים המרכיבים אותן, וכתוצאה מכך נוצר מחסור עולמי, המשפיע בין היתר על ישראל.

הבעיות בשרשראות האספקה של מגוון מוצרים וחומרי גלם כאן כדי להישאר; מגפת הקורונה והמלחמה באוקראינה הם אירועים בעלי השלכות ארוכות טווח, כאלה שמשפיעות עלינו גם אחרי שהאירוע לכאורה הסתיים. האתגר הנוכחי העומד בפני הרשויות במדינתיות ברחבי העולם הוא זיהוי מוקדם של בעיות אלה, מה שייאפשר התמודדות מוקדמת - וקלה יותר - עם המחסורים.

המסר המרגיע של ארגון המיילדות

בעקבות החשש ממחסור באפידורל התקבלו פניות רבות בארגון המיילדות בישראל, המייצג את 1,400 המיילדות בבתי החולים הציבוריים בארץ, ומיילדות הבית והקהילה.

"אין ספק שהמידע החדש מכניס לאי שקט, אבל חשוב לנו להדגיש שיש עוד פתרונות ואמצעים תרופתיים רבים״, מציינת אסנת לוי, מיילדת בחדר לידה במרכז הרפואי הלל יפה וראש ועדת הסברה בארגון המיילדות בישראל. ״יש למשל גז צחוק, פטידין ומשככי כאב נוספים הניתנים דרך הווריד; וגם תנועתיות, מים, מגע, דמיון מודרך, מכשירי טנס, תרגילי נשימה ותמיכה של מיילדת - כולם עוזרים להפחתת הכאב והיכולת להתמודד איתו".

אישה בהריון (צילום: 123rf)
מה הסיבה שיש מחסור באפידורל? | צילום: 123rf

בארגון המיילדות מזכירים כי לידות טבעיות ללא אפידורל מתרחשות בכל יום בחדרי הלידה ברחבי הארץ, ״החלק הקשה של הציר לא נמשך יותר מדקה בכל פעם ואנחנו שם אתכן לתמוך לנשום וללוות את הרגעים האלה יד ביד", נמסר מטעם הארגון.