בדיקה חדשה בשם "Signatera" יכולה לגלות שרידים מזעריים של תאים סרטניים שנותרו בגוף, וכך למעשה למנוע מחולים לעבור כימותרפיה ללא צורך אחרי ניתוח. "לא ראיתי את ההיגיון בלפגוע באלף תאים בריאים בגוף בשביל להרוס 10 תאים סרטניים", סיפר יהורם שבתאי, שחלה בסרטן, ל-N12. שבתאי התעקש למצוא בדיקה שתסייע לו להבין אם הוא באמת צריך את הטיפול הכימי, נבדק בבדיקה החדשנית, נמצא נקי מסרטן – ונחסך ממנו הטיפול הקשה.

שבתאי חלה בסרטן המעי הגס רגע לפני גיל 68. הרופאים הסירו את הגידול והפנו אותו, כמקובל, לטיפול כימותרפי כדי להשמיד את שאריות הסרטן שבגופו, אם נותרו כאלה. "ידעתי שאני לא אדם חזק או חסון, שאני לא אעמוד בכימותרפיה – היא תהפוך אותי לחצי בן אדם", נזכר שבתאי. הוא ניסה למצוא דרך חלופית שתאפשר לו לדעת בוודאות אם הוא נדרש לעבור את הטיפול הכימי ושמע על הבדיקה.

"המשמעות הגדולה של הבדיקה היא שאפשר למנוע מחולים מתן כימותרפיה ללא צורך אחרי ניתוח, בזמן שבעבר היינו נותנים טיפול כימי לכל החולים שהיו בשלב מסוים", הסביר פרופ' ניר פלד, מנהל האגף האונקולוגי בבית החולים שערי צדק. "אנחנו יכולים לעקוב אחרי המטופל בצורה קבועה, לעשות כל מספר חודשים את אותה בדיקת דם עם החותמת הספציפית המתאימה לגידול שלו, ולאתר חזרה של המחלה מאוד מוקדם, עוד הרבה לפני שרואים משהו בגוף".

שיבא תל השומר, בית חולים (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
"המשמעות הגדולה - אפשר למנוע מחולים מתן כימותרפיה ללא צורך", ארכיון | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

הבדיקה החדשה לא זולה כלל - כמעט 20 אלף שקלים. יחד עם זאת, חלק מהביטוחים הפרטיים החלו לממן אותה. ד"ר עופר פורים, מנהל השירות לגידולי מערכת העיכול בשערי צדק, הוסיף: "הבדיקה משמשת לסוגים שונים של סרטן - סרטן ריאה, סרטן שלפוחית שתן וגידולים אחרים. עם זאת, הייחוד של סרטן המעי הגס הוא שהבדיקה נערכה ותוקפה במספר מחקרים גדולים".

במקרה של יהורם, הבדיקה הצליחה לחסוך ממנו את הטיפולים הכימותרפיים ותופעות הלוואי הקשות בעקבותיהם. "התשובה הייתה שלילית, שאין הישארות של תאים סרטניים בגוף. חודש לאחר מכן התקבל אישור לכך אחרי בדיקה נוספת – וזהו, אני נקי מסרטן", אמר בהתרגשות יהורם.

התקווה היא שהבדיקה תוכל לחסוך גם טיפול הקרנות או תרופות ביולוגיות בקרב מטופלים נוספים. "ברגע שאנחנו מצליחים להתאים את הטיפול בצורה אישית, אנחנו יכולים להגיע גם לדיוק יותר טוב, גם ליעילות גבוהה יותר והרבה פעמים לחסוך טיפולים, אם אנחנו יכולים לנבא שהם לא יהיו יעילים", סיכם פרופ' פלד.