קווי היסוד של הממשלה ה-37 שנחשפו הבוקר (רביעי) ב-N12, כוללים שורת התחייבויות בנושאי איכות הסביבה והאקלים. בראשם, שיפור חוק האקלים שהעבירה הממשלה הקודמת, פיתוח מפרץ חיפה וקביעת תאריך לפינוי התעשייה המזהמת משם. בנוסף, חיזוק המשטרה והסיירת הירוקה, קידום שמורות טבע ימיות, הוצאת ספינות המכמורת מהים תוך פיצוי לדייגים, מעבר לאנרגיה מתחדשת - וכן התחדשות עירונית ללא פגיעה בשטחים הפתוחים. 

חוק אקלים

בקווי היסוד נכתב: "הממשלה תתגבר את העבודה המשותפת עם פורום האקלים של נשיא המדינה יצחק הרצוג להאצת ביצוע התחייבויות מדינת ישראל בוועידת האקלים". 

הממשלה מתחייבת כי "בתוך 6 חודשים מיום כינון הממשלה, הממשלה וסיעות הקואליציה יתמכו בחוק אקלים כך שיעבור בקריאה שנייה ושלישית. החוק שיקודם יתקן וישפר את החוק שעבר בקריאה ראשונה. בין היתר, יעלה את יעד הפחתת פליטות גזי החממה שמקורן בישראל ל-50% לעומת רמתם בשנת 2015 עד שנת 2030, יאפשר העמקת היעדים בלבד ולא רידודם, יחייב את משרדי הממשלה להכין תוכנית הפחתת פליטות במקום המנגנון הוולונטרי הקיים – וישפר את מנגנוני היישום והפיקוח המצויים בו".

זיהום, פליטת גזי חממה (צילום: 123RF‏)
זיהום, פליטת גזי חממה | צילום: 123RF‏

הגברת הפיקוח והאכיפה על תעשיות מזהמות

בממשלה מתחייבים "שיתווספו תקני כוח אדם במשרד לביטחון לאומי לטובת האכיפה הסביבתית בסיירת הירוקה, במשטרה הירוקה ולטובת המחלקה המשפטית במשרד להגנת הסביבה, וכן תפעל להעביר תוכנית ממשלתית ליישום מסקנות דוח מבקר המדינה למען חיזוק האכיפה והפיקוח מול התעשיות המזהמות.

פיתוח מפרץ חיפה

בסעיף נוסף מתחייבים כי "בתוך שלושה חודשים מיום כינון הממשלה תעביר תיקון להחלטת הממשלה מספר 1231 – לקידום ופיתוח מפרץ חיפה כך שתכלול: תאריך יעד לפינוי התעשייה המזהמת תוך פחות מעשור וסעיף תקציבי ליישומה, בהתאם להמלצות ועדת המנכ"לים בהובלת פרופ' אבי שמחון. בנוסף, הממשלה תכלול מנגנוני הסבה ופיצוי במטרה לספק רשת ביטחון תעסוקתית לעובדי התעשייה".

בתי הזיקוק במפרץ חיפה (צילום: מאיר ועקנין, פלאש 90)
בתי הזיקוק במפרץ חיפה | צילום: מאיר ועקנין, פלאש 90

כמו כן, הממשלה תפעל למימוש המלצות ועדת המנכ"לים לפינוי המפעלים הפטרוכימיים ממפרץ חיפה ולפיתוח מטרופולין חיפה.

הגנה על הים

עוד נכתב בקווי היסוד כי "הממשלה תקדם חבילת חקיקה ותכנון להגנה על הים, שתכלול את חוק התלמ"ת (תכנית לאומית למוכנות ותגובה לאירועי שפך בים), חוק אזורים ימיים (החלת הרגולציה הישראלית על המים הכלכליים), קידום תוכניות לשמורות טבע ימיות במים הכלכליים ושינוי תקנות הדיג להוצאות ספינות המכמורת ההרסניות מהים תוך דאגה לדייגים באמצעות הקצאת פיצויים לטובתם בגובה של כ-40 מיליון ש"ח בתקציב הקרוב".

זיהום זפת בחוף (צילום: הדס לובינסקי)
"תקודם תכנית לאומית למוכנות לאירועי שפך בים". זיהום הזפת בחופי ישראל בפברואר 2021 | צילום: הדס לובינסקי

שמירה על הטבע הארץ-ישראלי

סעיף נוסף קובע כי "למען הגנה על הטבע הישראלי הייחודי, שמירה על השטחים הפתוחים ועידוד טיילות, תוך מתן מענה ליוקר המחיה, הממשלה תקדם 3 צעדים משלימים:

  1. תכנית פעולה לאומית וחקיקה לשמירת הטבע והמגוון הביולוגי ותתקצב אותה בתקציב הקרוב.
  2.  התחדשות עירונית במטרה לספק את צרכי הדיור ללא פגיעה בשטחים הפתוחים, וזאת על ידי קביעת יעד התחדשות עירונית של 40% מכלל יחידות הדיור שיאושרו עד 2027;
  3. מעבר לאנרגיה מתחדשת תוך תעדוף אנרגיה סולארית על שטחים מבונים על פני שטחים פתוחים".
אתר בנייה (צילום: פלאש 90)
"התחדשות העירונית ללא פגיעה בשטחים פתוחים" | צילום: פלאש 90

מגמה ירוקה, צלול והחברה להגנת הטבע בירכו על ההבטחות הסביבתיות כפי שהופיעו היום (רביעי) בהסכמים הקואליציוניים. "אנו מודים על שיתוף הפעולה עם חברת הכנסת גילה גמליאל, שהתעקשה על הכנסת ההתחייבויות הסביבתיות הללו. מדובר בנושאי ליבה קריטיים לכל אזרחי ישראל. מקווים שהממשלה הנכנסת תקיים את ההבטחות הירוקות".

"עם זאת, לצד הסעיפים החשובים, ישנם גם סעיפים בעיתיים מאוד שיפגעו בסביבה, בבריאות הציבור ובמאבק במשבר האקלים, כמו קיצור תהליכי תכנון ובנייה והסרת דרישות סביבתיות להקמת "תשתיות לאומיות", ביטול המס על החד פעמי ומס הסוכר, המשך בנייה פרברית של יישובים חדשים מחוץ לאזורי הביקוש, וסעיפים נוספים", הוסיפו מגמה ירוקה, צלול והחברה להגנת הטבע . "אנו נמשיך להיאבק ולפעול גם מול הממשלה הזאת, כדי לדאוג שההבטחות בקווי היסוד יקוימו ולא יישארו כהבטחות ללא כיסוי, ושהדרישות האנטי סביבתיות ייבלמו".

ניב מאירסון, מנהל קשרי ממשל ומדיניות במגמה ירוקה, אמר: "אנו מצפים מהממשלה החדשה לקיים את הבטחותיה להגנת הסביבה ולמאבק במשבר האקלים. שבענו ממילים ריקות - על הממשלה להוכיח שהיא באמת מחויבת לבריאותנו, חיינו ועתידנו. במקום להיות נמר של נייר, הממשלה החדשה צריכה להראות לנו שהיא מסוגלת להתמודד עם יוקר המחייה ועם המשבר הסביבתי יחד. יש דאגה הולכת וגוברת מהתוכניות של הממשלה המתגבשת, שעלולים לפגוע בציבור הרחב. זאת ההזדמנות של הממשלה להוכיח שתפעל למען הציבור ולא נגדו".