שני שליש מהמינים שמקורם ביבשת אנטארקטיקה בסכנת הכחדה - ובראשם הפינגווינים הקיסריים, כך על פי מחקר חדש שעוסק בשימור המגוון הביולוגי שביבשת. אותם מינים צפויים להיכחד או לכל הפחות להצטמצם משמעותית (בשיעור של כ-80%) עד שנת 2100.

המחקר שפורסם בכתב העת Plos Biology הוא שיתוף פעולה בין מדענים מ-28 מוסדות ב-12 מדינות ולפיו הפינגווינים הקיסריים נמצאים בסכנת ההכחדה הגדולה ביותר ביבשת לצד עופות יבשה נוספים.

"ישנן סכנות רבות למינים השונים באנטארקטיקה, זאת על אף שרבים מאיתנו מחשיבים אותה כיבשת מרוחקת ומוגנת", אמרה ד"ר ג'סמין לי שהובילה את המחקר, "הסכנה הגדולה ביותר לא מגיעה מבפנים". היא הסבירה כי הפעילות האנושית שביבשת הולכת וגדלה, בין אם בתיירות ובין אם למטרות מחקר - וזה מציב סכנה למינים השונים שם.

פינגוינים באנטארקטיקה  (צילום: Keith Szafranski, Getty Images)
פינגוינים באנטארקטיקה | צילום: Keith Szafranski, Getty Images

"צריכים ללמד את התיירים להימנע מלהגיע למקומות מסוימים"

ד"ר אלכס טרודוס שהיה שותף למחקר הדגיש כי "המגוון הביולוגי נמצא תחת לחץ משמעותי באנטארקטיקה. ייחודיות היבשת והערך של חיות הפרא שבה חשובים ולכן עלינו להבטיח שהפגיעה בהם תהיה מינימלית". ד"ר לי הוסיפה: "הפינגווין הקיסרי מסתמך על קרח כדי להתרבות, אם הוא מאבד את בית הגידול שמתאים לו זה יכול להוביל את המין כולו לקריסה במשך הזמן".

"אנו יכולים ללמד את חברות התיירות והתיירים עצמם טוב יותר בנוגע לאזורים שעליהם להימנע מלהגיע אליהם, בעיקר אלה שהחיות שבהם נמצאות בסכנה", הדגיש טרודוס. צריך לצמצם את טביעת האצבע הסביבתית של כלי הרכב וכלי הטיס, כמו גם הפרויקטים של התשתיות במקום. הוא הדגיש כי עלינו להגן על הצמחייה המקומית מכל נזק אפשרי.