ניסוי בחיסון חדש מפני נגיף ה-HIV מעלה תוצאות מעודדות: קבוצה של מתנדבים שקיבלו את החיסון הצליחה לפתח נוגדנים מפני המחלה. מממצאי הניסוי עולה כי, שתי מנות חיסון שניתנות בהפרש של שמונה שבועות, עשויות לעורר תגובה חיסונית נגד איידס. תוצאות המחקר בחיסון eOD-GT8 60mer, שנמצא כרגע בשלב 1, פורסמו בכתב העת הנחשב Science, ומהן עולה כי 97% מהמשתתפים פיתחו נוגדנים לנגיף לאחר קבלת החיסון, וכי יש לו רמת בטיחות גבוהה.

במסגרת הניסוי נבדקו 48 אנשים בריאים, בגילי 18-50, חלקם קיבלו חיסונים במינונים שונים ואחרים היו חלק מקבוצת הביקורת וניתן להם חיסון פלצבו. החוקרים לא מצאו תופעות לוואי חמורות בקרב המשתתפים, ואף אחד מהם לא נדבק באיידס במהלך המחקר. את המחקר מובילים חוקרים מכמה מוסדות, בין היתר חברת Scripps Research, מרכז הסרטן של פרד האצ'ינסון וכן מוסדות נוספים בארצות הברית ובשוודיה.

איידס, HIV, כדורים, גלולות (צילום: alexskopje, Thinkstock)
איידס HIV | צילום: alexskopje, Thinkstock

"מה שמייחד את התרכובת הזו לחיסון מפני HIV הוא התכנון לכוון את הגוף לייצר נוגדנים מנטרלים בצורה נרחבת ולעשות זאת בצורה ישירה", אומר ד"ר טימותי שאקר, סגן דיקן בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת מינסוטה ל-CNN. "כשמדובר ב-HIV, עיצבנו וניסינו חיסונים בעבר, אבל הם לא גרמו לפיתוח נרחב של נוגדנים. עכשיו אפשר לקרוא לזה 'סופר נוגדנים' - הנוגדנים שמנטרלים את הנגיף באופן רחב יותר, מנטרלים אותו בצורה יעילה יותר. זה צעד חשוב קדימה".

לפי הנתונים של יוזמת חיסון האיידס הבין-לאומית, בשנה החולפת נרשמו בעולם 38 מיליון בני אדם שחיים עם איידס. במקביל, נערכו בשנת 2021 יותר מ-20 ניסויים קליניים בניסיון למצוא חיסון למחלה.

ועדיין, יש לציין כי הניסוי נמצא בשלבים מוקדמים, והוא דורש אישורים רבים כדי לצאת לשוק. "השקעה במחקר הזה חשובה לא רק עבור פיתוח חיסון ל-HIV, שכן אם האסטרטגיה הזו עובדת - ניתן להשתמש בה גם בחיסונים אחרים", הדגיש קרלוס דל ריו מהמרכז לחקר איידס באוניברסיטת אמורי שבג'ורג'יה.

איציק לוי, מנהל יחידת HIV בשיבא תל השומר ומומחה HIV במכבי שירותי בריאות סיפר ל-N12: “הסיבה העיקרית בעטייה מתקשים לפתח חיסון יעיל נגד HIV, הנגיף הגורם לאיידס, היא העובדה שהנגיף משתנה באופן בלתי פוסק ומאתגר את מערכת החיסון בכך שיש לו 'וריאנטים רבים'. לכן חיסון יעיל יהיה רק כזה שיביא ליצירת נוגדנים שיפעלו כנגד ספקטרום רחב של אנטיגנים והדבר מאד מורכב כי רק מיעוט מתאי מערכת החיסון יודעים לייצר נוגדנים רחבי טווח כאלה. במחקר זה השתמשו בשיטה מיוחדת על מנת להפעיל תאי אב ספציפיים על מנת שייצרו נוגדנים רחבי טווח ואכן הדבר עלה בידם וללא תופעות לוואי משמעותיות. כעת נותר רק להוכיח שהדבר עובד לאורך זמן ובבני אדם רבים".