הצינור שימלא את הכנרת: כחמש שנים אחרי שהחלה בנייתו, חברת המים הלאומית מקורות ורשות המים השיקו הבוקר (שלישי) את פרויקט תשתיות המים הגדול מסוגו בצפון הארץ, שכולל מערכת הולכת מים חדשה שתזרים מי ים מותפלים מהים התיכון ועד לאגם הכנרת. המיזם שעלותו מוערכת ביותר מ-900 מיליון שקלים יזרים מים ממתקני ההתפלה של ישראל לאגם. הפרויקט כולו זכה לביקורת מצד גורמי מקצוע ובמיוחד ברשות המים שם התנגדו לו כיוון שהעלות הגבוהה שלו התווספה לתעריפי המים של כלל הצרכנים בארץ.

הרעיון להזרים מי ים מותפלים צפונה, בכיוון ההפוך של תוואי המוביל הארצי, נולד לפני כמספר שנים ובעקבות רצף של חמש שנות בצורת, בהן כמות המשקעים הייתה נמוכה מהממוצע ומפלס הכנרת ירד עד שהגיע ל"קו השחור", כלומר הרף ממנו הפסיקו לשאוב מים. שר האנרגיה לשעבר יובל שטייניץ הכריז על הפרויקט שמטרתו למלא את הכינרת באופן מלאכותי ולמנוע ירידה חדה של המפלס. בעזרתו – לדברי השר לשעבר – לאפשר מצב שבו תמיד יהיו מספיק מים לחקלאות באזור, לעמידה בהתחייבויות לממלכת ירדן ולשמירה על הכינרת כאתר תיירות מוביל.

_

OBJ

כינרת
עבודות הטמנת הצינור שיוביל מים לכינרת

פתרון התשתית שנמצא כמתאים לאתגרים הללו היה הזרמת עודפי מי ים מותפלים צפונה, ועד לכמות מקסימלית שנתית של כ-120 מיליון קוב/שנה. השלב הראשון הפרויקט כולל הולכה של כ-30 ק"מ מאזור תחנת אשכול ועד לפאתי נחל צלמון. בחלק השני של הפרויקט, שיושלם בשנים הקרובות, יוקמו באזור ראש העין 4 תחנות שאיבה ובריכות, שיחד יאפשרו הולכת עודפי מים ממתקני התפלה חדשים, קידוחים ומקורות נוספים צפונה, וזאת גם דרך צינור המוביל הארצי הקיים.

בשלב הראשון תתבצע הזרמה ראשונית לבחינת המערכות, כאשר ההחלטה האם להזרים עוד מים לכנרת כפופה לבחינת מצב המשקעים, צרכי משק המים והחלטות ממשלה עתידיות בדבר הזרמת מים נוספים לממלכת ירדן. על פי המסתמן ונכון לדצמבר 2022, בשנת 2023 לא נדרשת הפעלה קבועה של המערכת החדשה.

משק המים בישראל מוגדר כ"משק סגור" מה שאומר שכלל ההוצאות על הפקת המים – חשמל, תאגידי מים וביוב, מתקני התפלה ומיזמי תשתית, כולם מחושבים בחשבונות המים שלנו ופרויקט המוביל ההפוך ישפיע על תעריף המים של כולנו בשנים הקרובות.

"הפרויקט ייכתב בספרי ההיסטוריה"

"הפרויקט שהשקנו היום מוכיח כי ישראל מובילה בחשיבה חדשנית וגישת תכנון יצירתית להתמודדות עם השפעות שינויי האקלים", אמר הבוקר מנהל רשות המים יחזקאל ליפשיץ. "מגולמת בכך הבטחה של אספקת מים בת קיימה, שמירה על משאבי הטבע של ישראל ושמירה על הכנרת כאוגר אסטרטגי של מדינת ישראל. אנו חונכים היום מערכת ייחודית, שזורמת בכיוון ההפוך מהמוביל הארצי ההיסטורי. כך נוכל לשמור על ימת הכינרת ולהמשיך לנהל את מקורות המים באופן מושכל".

"מדובר בפרויקט היסטורי שיירשם בספרי ההיסטוריה של משק המים הישראלי", הוסיף יו"ר דירקטוריון מקורות יצחק אהרונוביץ'. "היכולת להזרים מים לכנרת תשמור על המפלס של האגם הלאומי ותעניק למקורות יכולת שליטה על מאגרי המים גם בעיתות מצוקה".

"חברת מקורות, יחד עם מקורות שח"מ, הוכיחו שוב שביכולתן ליזום, לתכנן ולבצע פתרונות חדשניים ופורצי דרך ואין משימה שלא ניתן לבצע", ציין מנכ"ל מקורות עמית לנג. "משבר האקלים וההתחממות הגלובלית הולידו פתרונות 'מחוץ לקופסה'. הפרויקט שנחנך היום הוא בעל משמעות תפעולית ואסטרטגית וכזה שיאפשר לנו לשמור על המפלסים באגם הלאומי כמו גם על היכולת לשמר הזרמת מים קבועה למדינות שכנות".