משבר האנרגיה העולמי שהתעצם בעקבות מלחמת רוסיה-אוקראינה גרם לבעיה קשה באירופה בין השאר בכל הנוגע לאמצעי חימום בחורף. חשבון החשמל של רבים מתושבי אירופה מרקיע שחקים – וחלק מהמדינות מנסות לחסוך בהוצאות חשמל בדרכים שונות. בין השאר באמצעות הגבלת החימום במלונות ובבתים הפרטיים או צמצום שימוש באנרגיה באתרים תיירותיים.

אחרי עשורים שבהם הגרמנים חיממו את בתיהם בגז רוסי יחסית זול - במדינה חיפשו מקור חימום אלטרנטיבי ירוק ולא מזהם שהשימוש בו לא מצריך גז טבעי - וב"ניו יורק טיימס" מדוווחים כי לאחרונה הם גם מצאו: משאבת חום.

משאבת חום (צילום: Getty images)
משאבת חום | צילום: Getty images

מדובר במכשיר שפועל באמצעות טכנולוגיה משנות ה-70: משאבות חום עובדות כמו מזגן הפוך – המכשיר משתמש במאוורר ששואב אוויר עם צינורות כדי לחלץ חום מהסביבה החיצונית. עלות החשמל הנדרש להפעלת משאבת החום זול ב-35% מגז טבעי, כך על פי חברת Verivox המשווה מחירי אנרגיה ללקוחות הגרמניים. החסכון יכול להיות אף גדול יותר עבור מי שיכול להשתמש במשאבת החום שלו באמצעות פאנל סולרי.

המטרה: להגיע למיליוני לקוחות תוך שנים ספורות

המכשירים הללו החלו להיות נפוצים לאחרונה ברחבי גרמניה, עד כדי כך שהן אזלו בחנויות - וזמן ההמתנה למתקין מוסמך יכול לארוך חודשים ארוכים. ואולם, עלות המכשיר עצמו גבוהה מאוד וגם התקנתו - שיכולים לעלות פי שלושה מאמצעי חימום רגיל. 

שר הכלכלה הגרמני רוברט האבק (צילום: Getty images)
שר הכלכלה הגרמני רוברט האבק | צילום: Getty images

מי שאימצה ומובילה את הפצת המכשירים הללו היא ממשלת גרמניה בעצמה. "זו טכנולוגיית העתיד", הבטיח שר הכלכלה הגרמני רוברט האבק לעיתונאים בחודש שעבר בעודו מכריז על התוכנית הממשלתית לקידום והפצת משאבות החום בגרמניה. "היעד שאנחנו מציבים הוא להגיע לשישה מיליון לקוחות עד שנת 2030", ציין.

מספר המכירות של משאבות החום בגרמניה יותר מהוכפלו בשנתיים האחרונות, במיוחד על רקע העלייה החדה במחיר הגז. ועדיין, לפי הנתונים של שנת 2021 משאבות החום מהוות 15% מלבד מאמצעי החימום הנמכרים בגרמניה, ככל הנראה בגלל העלות הגבוהה וחוסר הזמינות של המתקינים.