חתיכה מקרום כדור הארץ בת 4 מיליארד שנים נמצאה מתחת למערב אוסטרליה, כך מצא מחקר חדש. מדובר בחלק שהוא בין הישנים ביותר על כדור הארץ – וגודלו 100 אלף קילומטר רבוע. אותו ממצא ממוקם עשרות קילומטרים מתחת לפני הקרקע.

ההערכה של החוקרים היא שהחתיכה שנמצאה מתחת לאוסטרליה נוצרה לפני 4 מיליארד שנים, כמו חתיכות אחרות שאותרו בעולם, למשל בקנדה. "המועד שבו נוצרו אותן חתיכות מעיד על אירוע משמעותי שהתרחש בכדור הארץ באותה נקודת זמן", הסביר מקסימיליאן דרולנר מאוניברסיטת קרטין באוסטרליה.

שכבות כדור הארץ 

על פי הממצאים, שפורסמו במאמר במגזין "טרה נובה", הגבול שבו נמצאה החתיכה מקרום כדור הארץ קושר בעבר למרבצי זהב וברזל. דבר זה מעיד על החשיבות של אותה חתיכה ביצירת סלעים ומינרלים באזור. באותה הנקודה ב-Jack Hills שבאוסטרליה אותרו גם מינרלים עתיקים בשם זירקון. 

"מעיד על שינוי משמעותי בהתפתחות כדור הארץ באותה תקופה"

רוב השכבה הסלעית של כדור הארץ נוצרה במיליארדי השנים האחרונות, על ידי תנועה חזקה של קרום כדור הארץ שמתרחשת באופן קבוע, הקרום נדחף חזרה למעטפת על ידי הלוחות הטקטוניים. "כשמשווים את הממצאים שלנו לידע הקיים, מגלים שבאזורים רבים בעולם נוצרו חתיכות מקרום כדור הארץ באותו הזמן – שנשתמרו לאורך ההיסטוריה".

הוא הוסיף כי "זה מעיד על שינוי משמעותי בהתפתחות כדור הארץ לפני 4 מיליארד שנים. לאחר פגיעת מטאוריט בכדור הארץ החתיכות שנוצרו התייצבו והחלו להתבסס חיים". ההבנה של הדרך שבה נוצרו אותן חתיכות יכולה לסייע לחוקרים להבין איך היבשות על כדור הארץ נוצרו - התקופה שעליה מדובר היא היסוד לדרך שבה נראה העולם היום.