"לפזר טונות גופרית ממטוסים על הקטבים", כך הציעו מדענים במסגרת מחקר שנערך בנושא לאחרונה - ובו עלתה תוכנית שנויה במחלוקת להקפיא מחדש את הקוטב הדרומי והצפוני. במסגרת התוכנית, צי של 125 מטוסים צבאיים יפזרו תרסיס של חלקיקי גופרית דו-חמצנית לאטמוספירה כדי להחזיר את אור השמש ובכך למתן את המסת הקרחונים. לשם התוכנית יידרשו 175 אלף טיסות בשנה, שיפזרו מיליוני טונות מהחומר.

מדען מוביל ומומחה ששוחח עם Sky news ותומך בתוכנית הסביר שההתחממות בקוטב היא קריטית – והקפאה מחדש של הקרח תעכב את העלייה במפלס פני הים. וויק סמית' מאוניברסיטת ייל בארה"ב שהוביל את המחקר הדגיש כי התוכנית תטפל בסימפטום חשוב של שינויי האקלים, אך לא בגורמים לה: "זה אספירין, לא אנטיביוטיקה. זה לא תחליף לצמצום בשימוש בנפט".

מפציץ רוסי TU-95 (צילום: /Handout, GettyImages)
אחד המטוסים שבאמצעותם הוצע לבצע את התוכנית. מפציץ רוסי TU-95 | צילום: /Handout, GettyImages

התכנון הוא כי 13 מיליון טונות של החומר שיפוזרו בקטבים באביב ובקיץ יספיקו לקרר את האזור ב-2 מעלות צלזיוס – וכן התקררות נוספת צפויה בגבהים הבינוניים באזור. התוכנית והשפעותיה המשוערות הופיעו במחקר שהתפרסם בכתב העת המדעי Environmental Research Communications.

התוכנית נחשבת לשנויה במחלוקת לא רק בגלל כמות הטיסות האדירה הנדרשת לביצועה – ותביא לפליטת גזי חממה וזיהום עצום. אלא מדענים אחרים טוענים כי פיזור של חומרים מסוג זה בכמויות גדולות עלול להביא להשלכות בלתי רצויות, כמו למשל צמצום היבול באזור.

תכנון דומה לפזר חלקיקים מעל שמי שוודיה בוטלה בעקבות מחאות של פעילי סביבה. כמו כן, תוכנית בהיקף כזה גדול תדרוש הסכמה בין-לאומית. החוקרים מצידם מתעקשים כי הסכנה קטנה: "באזור הקטבים מתגוררים רק 1% מתושבי העולם, התועלת גדולה מהעלות".