המעבר מהגן לבית הספר הוא אבן דרך משמעותית בחייהם של ילדים ושל משפחות, שבדרך כלל מתכוננות לרגע על ידי רכישה של ספרים, אינספור כלי כתיבה ומחברות וכמובן ילקוט אופנתי. מחקר חדש מראה שיש משהו אחד שכדאי להוסיף לרשימה; בניית שגרת שינה שבה ילדים מקבלים לפחות 10 שעות שינה בלילה, מה שיאפשר להם להסתגל למעבר למסגרת לימודית בצורה המיטבית.

צוות המחקר, שפורסם בכתב העת Pediatrics, מצא כי בנוסף להגברת היכולת להסתגל בקלות רבה יותר לבית הספר, ילדי הגן שישנו לפחות 10 שעות בלילה באופן קבוע, התפתחו מבחינה רגשית טוב יותר. זאת תוך שהם לומדים לתקשר עם הסביבה וליצור קשרים חברתיים - ותוך שהם מצליחים טוב יותר גם ברמה האקדמית, בידיעת החומרים שמועברים להם עוד לפני הגעתם למסגרת הבית ספרית. המספרים הצביעו על היתרון שהעניקו שעות השינה לילדים, זאת גם לאחר ביטול ההשפעה שיש להכנסה הממוצעת במשפחה, למצבם הבריאותי של הילדים, וגם למספר הימים שהפסידו במהלך השנה.

ילדה ישנה (אילוסטרציה: dagon_, pixabay)
"מומלץ לרכז את שעות השינה בלילה" | אילוסטרציה: dagon_, pixabay

החוקרים עשו שימוש בשעונים מנטרי תנועה שענדו 220 ילדים, כדי לתעד את הרגלי השינה שלהם במשך ארבע תקופות שונות לאורך השנה, כל אחת מהן נמשכה שבוע. התקופה הראשונה נמדדה ביולי-אוגוסט, לפני שהחלה השנה, אחר כך נבדקו הילדים בספטמבר, בנובמבר - ובפעם הרביעית באפריל.

בד בבד, בחנו את החוקרים את מידת הסתגלותם של הילדים לגן ולפעילויותיו. מדובר במסגרת שלפני בית הספר בארה"ב, kindergarten, אולם היא מסגרת לימודית הכוללת שיעורים ולוח זמנים המזכירים יותר את כיתה א' הישראל. "מצאנו שילדים שישנו את 10 השעות מידי לילה, בייחוד לפני שהחלה שנת הלימודים, נטו לשמור על אותו דפוס שינה אופטימלי לאורך שנת הלימודים כולה", ציין דאג טטי, ראש צוות החוקרים, פרופסור ללימודי משפחה, רופא ילדים ופסיכולוג בהכשרתו.

הוא הוסיף: "לממצאים יש חשיבות רבה עבור כל מי שמעוניין לקדם דפוסי שינה בריאים יותר בילדים, ולהפוך את המעבר ללימודים, את המפגש הראשון עם מסגרת לימודית, לקל יותר. לכן, הורים צריכים לעשות כל שביכולתם כדי לסייע לילדיהם לנצל את מלוא מכסת השינה הזו, ואם לא - אז לפחות את רובה, עוד לפני ששנת הלימודים הראשונה בכלל מתחילה".

"להימנע ממסכים לפחות חצי שעה לפני השינה"

עוד בחנו החוקרים את מידת הרגולריות שבה קיבלו הילדים את מכסת שעות השינה שלהם ביחס לשעות היממה - כלומר, אחוז שעות השינה בלילה לעומת 'השלמת שעות' בשינת צהריים למשל. החוקרים מצאו ש-10 שעות הפרושות באופן כזה או אחר לאורך היממה לא תרמו למוכנות הילדים למעבר; מה שמצביע על כך שהשלמת שעות שינה במהלך היממה היא בעלת ערך שולי וזניח עבור הילדים בהקשר הזה.

האקדמיה האמריקנית לרפואת שינה ממליצה שילדים בגיל הגן יקבלו 10-13 שעות שינה לאורך 24 שעות. אבל, ממצאי המחקר מצביעים על כך שעבור ילדים בגיל שלפני הכניסה למסגרת הלימודית (בדרך כלל 5-6), שעות השינה הללו צריכות להיות מרוכזות בלילה כדי למצות את המיטב מהן באופן שישפיע חיובית על מידת ההצלחה הלימודית וכן על יכולת ההסתגלות שלהם.

ילד ישן בעגלת תינוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ילד ישן בעגלת תינוק | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

פרופ' טטי ממליץ למשפחות המתכוננות לשלוח את ילדיהן לגן (kindergarten), לשמור על שגרה ולהציב ציפיות להיגיינת שינה אופטימלית עוד לפני שהשנה מתחילה. "היגיינת שינה היא כל ההרגלים שאנחנו מאמצים ומשפיעים על איך שאנחנו ישנים", מסביר טטי. "היגיינת שינה טובה אצל ילדים צריכה לכלול רוטינה עקבית ומסודרת לקראת השינה, הגבלה של זמן מסך, ושעת שינה שלא תאוחר מ-9 בערב".

טטי ממליץ להימנע ממסכים, כולל טלוויזיה, משחקי מחשב וטאבלטים למיניהם - לפחות 30 דקות לפני השינה. הוא גם ממליץ להורים להיות מעורבים ונוכחים בהליכה לשינה, תוך שהם מטמיעים רוטינה מרגיעה שתורמת לילדים להתכונן לשינה. הרוטינה הזו יכולה לכלול מקלחת, הקראת סיפור ואפילו שיחה בסביבה שקטה.

"נראה שהיגיינת שינה טובה תורמת לא רק לילדים אלא גם למבוגרים. ביסוס ההרגלים האלה כבר בגיל קטן מעניקה לילדים יתרון בהמשך. התוצאות הללו מבטיחות ואנחנו מקווים להמשיך ולבחון אותן במחקרים התערבותיים עתידיים בקרב משפחות".