בשבועות האחרונים מתגבשת במשרד להגנת הסביבה יוזמה חדשה שמטרתה לשפר את מצב הפרדת הפסולת בישראל, ולאפשר לכל אזרח להפריד את הפסולת בצורה פשוטה בבית. השרה זנדברג העלתה את ההצעה במספר פגישות עם תאגיד המחזור תמיר, ולפי משרדה, כרגע נבדק מהם המקורות התקציביים שאפשר יהיה לקדם באמצעותם תוכנית שכזו.

את התכנית מכנים גורמים במשרד "פח לכל אזרח". במסגרת התוכנית, יחולק לכל אזרח במדינת ישראל סט של פחים שיאפשר את הפרדת הפסולת לפסולת יבשה, (אריזות וחומרים מתמחזרים יבשים אחרים), פסולת רטובה (שתהפוך לפסולת אורגנית), ופח שלישי לפסולת אחרת. במשרד מצפים כי המהלך יסייע לאזרח לערוך תהליך שלם ונכון של הפרדת פסולת, ואף יעודד רבים יותר להפריד. העברת פסולת מופרדת מראש לפחים הכלליים נחשבת לשיטת המחזור האולטימטיבית, מה שיגדיל את פוטנציאל המחזור בישראל.

תמר זנדברג (צילום: רונן חורש, לע"מ)
תמר זנדברג | צילום: רונן חורש, לע"מ

בתאגיד המחזור עדיין לא מעורים ברזי התוכנית, כך מסתבר. "אני לא מכיר המושג 'פח לכל אזרח', אבל כחלק ממארג הפתרונות שצפויים לקדם הפרדה של הפסולת, פחים מפוצלים הם פתרון נפלא", מציין ראש תאגיד המחזור תמיר, רני איידלר, בשיחה עכם N12. "אחד האתגרים בהטמעת מחזור כדרך חיים היא העובדה שהאזרח לא תמיד יודע היכן להתחיל, ופח מופרד בבית עשוי בהחלט להוות תמריץ ראשוני טוב".

כמו כן מוסיף איידלר כי על מנת להגיע למצב שבו תהליך המחזור במקור אכן יהיה מושלם, לא יהיה די בחלוקת סט פחים או בפח מפוצל לכל אזרח, שכן החוק שמסמכותו פועל התאגיד מאפשר לו לטפל אך ורק באריזות מחומרים מתמחזרים, זהו חוק האריזות שנחקק ב-2011. "המשרד יצטרך לדאוג לממן לא רק את הפחים וחלוקתם, אלא גם תהליכים נוספים שאמורים לקרות כדי לאפשר מימוש מלא של תהליך המחזור במקור. זה יכול להיות מקרן הניקיון או ממקורות מימון אחרים", הבהיר איידלר.

רני איידלר, מנכ”ל תאגיד המחזור תמיר (צילום: שלומי יוסף)
רני איידלר, מנכ”ל תאגיד המחזור תמיר | צילום: שלומי יוסף

ניהול הפסולת ומחזורה על ידי תאגיד תמיר נקבע על ידי חוק האריזות שנחקק ב-2011, המחייב את היצרנים לממן מחזור של אריזות שהן מכניסות לשוק, אריזות בלבד. "כל מי שמייצר אריזות פלסטיק, מתכנת, קרטוני משקה למיניהם – מחויב לממן את מחזורם"; בהתאם לכך פועל תאגיד המחזור. בתוך כך, צעצועי פלסטיק למשל – או כל מוצר אחר שהוא איננו אריזה – לא יוכל להיות ממוחזר בתנאים הנוכחיים.

אילו תורחב החובה במסגרת החוק, תוכל יוזמת "פח לכל אזרח" למצות את מלוא הפוטנציאל שלה להביא למחזור שלם ונכון של הפסולת בישראל. אולם, עד שזה יקרה, ימשיכו מוצרים רבים שהיו יכולים להיות ממוחזרים לסיים את חייהםכפסולת, במקום לקבל חיים חדשים. "אם יבחר המחוקק להוביל מהלך שירחיב את חוק האריזות ויחיל אחריות יצרן-יבואן מורחבת גם על שאר המוצרים המתמחזרים, כמו נייר וצעצועים למשל; חוק שבמסגרתו יחוייבו היצרנים והיבואנים במימון מחזור של מוצרים מתמחזרים נוספים, שהם אינם רק אריזות - אז יהיה לציבור קל ופשוט להפריד את כל המוצרים והאריזות לפח הכתום, ותהיה לכך השפעה חיובית משמעותית על צמצום ההטמנה ועשיית הטוב למען הסביבה", אמר איידלר.