זו עשויה להיות בשורה של ממש בעולם הרפואה והיא מתרחשת כאן בישראל. חוקרים מקומיים הצליחו לעכב ב-60 עד 80 אחוזים התפשטות של סרטן העור בגוף, במסגרת מחקר שנערך באוניברסיטת תל אביב ובו הדפיסו רקמות אנושיות באמצעות מדפסת תלת-ממד.

סבינה פוצי הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב (צילום: חדשות 12)
סבינה פוצי הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב | צילום: חדשות 12

"אנחנו יודעים ש-90 אחוזים מהמטופלים שחולים במלנומה מפתחים בסופו של דבר מלנומה גרורתית במוח. זו הייתה נקודת הפתיחה שלנו ומשם התמקדנו בציר חשוב שמצאנו שמופעל כשהמלנומה מגיעה למוח", הסבירה סבינה פוצי מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב. לדברי פרופ' רונית סצ'י-פאינרו, ראש המרכז לחקר הסרטן בפקולטה: "תאי המלנומה, כשהם עוזבים את הגידול הראשוני ומסתובבים בזרם הדם, הם כבר מתחילים להכין את הקרקע במוח שיש שם תאים שהם מדברים איתם".

פרופ' רונית סצ'י פאינרו ראש המרכז לחקר הסרטן, אוני (צילום: חדשות 12)
פרופ' רונית סצ'י פאינרו ראש המרכז לחקר הסרטן, אוני ת"א | צילום: חדשות 12

"אנחנו מדפיסים את הגידול שהגיע מהחולה, יחד עם כלי הדם שדרכם אנחנו מזרימים את הטיפולים השונים שאנחנו בודקים על הגידול הזה ורואים אם זה מצליח לעכב את התקדמות המחלה", הוסיפה פרופ' סצ'י-פאינרו. "השיטה של להדפיס רפליקות של אותו גידול מספר פעמים מאפשרת לנו לנסות על זה טיפולים שונים, כשבעתיד לפי זה נוכל להחליט איזה טיפול מתאים לחולה המסוים הזה".

מחקר פורץ דרך  (צילום: חדשות 12)
מחקר פורץ דרך | צילום: חדשות 12
מחקר פורץ דרך  (צילום: חדשות 12)
מחקר פורץ דרך | צילום: חדשות 12

בעקבות המודל המודפס גילו החוקרים שתרופה קיימת מונעת את התפשטות המחלה. "השתמשנו בתרופה שנקראת BINDARIT. היא מיועדת להתוויות אחרות, לא לסרטן, וחוסמת את החלבון הזה. כשטיפלנו באמצעותה במודלים שלנו ראינו שאכן עיכבנו את התקדמות הגרורות", ציינה פרופ' סצ'י-פאינרו. "כשמשהו כבר נמצא בניסוי קליני זה סימן טוב, כי כבר צלחנו את סוגיית הרעלים", החוקרת פוצי ציינה כי "כמובן שיידרשו עוד מספר שנים כי זה עדיין בשלב 2, אבל אני בטוחה ואופטימית בנוגע לזה".

החוקרים מקווים שהבשורה הזאת שיוצאת כאן מישראל ומעוררת התעניינות בין-לאומית תשנה בהמשך, אולי, את חייהם של חולים רבים ברחבי העולם.