עומס החום הכבד-קיצוני שפקד את ישראל בשבוע שעבר הזכיר לכולנו עד כמה חם יכול להיות כאן בקיץ הישראלי. לא רק חום ולחות מביא איתו הקיץ הישראלי אלא גם את עונת האבטיחים – הפרי האדום והקריר שמצנן את הגוף בזריזות. אבל איך בוחרים את האבטיח המושלם? בעזרתו של לביא ביגמן ממכון דוידסון לחינוך מדעי מצאנו את הדרכים היעילות. טיפ קטן: נקישה על האבטיח היא בהחלט שיטה יעילה אבל לא היחידה.

מה בעצם קורה כשאנחנו דופקים על אבטיח? אנחנו מרטיטים את התוכן שלו והופכים אותו לסוג של תוף כדורי – ממש כמו תוף רגיל שיוצר גלי קול על ידי הרטטת האוויר. אם התוף פגום או קרוע אז הצליל שישמע יהיה לא נקי. ככה גם באבטיח: אם נקישה עליו מביאה לצליל לא נקי אז ככל הנראה הוא פגום מבפנים ולכן עדיף לוותר עליו. אבל גם צליל נקי ויפה לא מבטיח שהאבטיח גם טעים. נתמקד בסוג הצליל שהאבטיח יחזיר.

אבטיח (צילום: Amanda Lins, unsplash)
צילום: Amanda Lins, unsplash

גלי קול ניתנים לאפיון בעזרת תדרים: ככל שהתדר נמוך יותר, כך הקול נשמע לנו עמוק יותר. אחד הגורמים המשפיעים שתדר יכול להפיק, הוא צפיפות החומר שבתוכו. ככל שהחומר צפוף יותר הוא יחזיר צלילים עמוקים יותר ונמוכים יותר. שני אבטיחים שונים אך בגודל ובצורה זהים, ואחד מהם יחזיר צליל עמוק יותר, נבין שהוא כנראה צפוף יותר. למה הצפיפות חשובה לנו? היא מעידה שהאבטיח מכיל יותר סוכר ולכן יהיה גם מתוק יותר. אך יש כאן גם אזהרה: אם הצליל יהיה עמוק מדי, לא מן הנמנע שהאבטיח כבר בשל מדי ולכן לא יהיה טעים.

בגלל שרובנו לא מומחים לצלילים ולא כולנו נולדנו עם אוזן מוזיקלית שיכולה לקלוט תדרים, בחירת האבטיח על פי שמיעה בלבד היא משימה לא פשוטה בכלל שנידונה פעמים רבות לכישלון. בדיוק בשביל זה חוקרים פיתחו מכשירים שמטרתם לקבוע את מצבו של האבטיח בעזרת גלי הקול.

כמה עולה אבטיח בחו"ל? צפו (צילום: החדשות)
צילום: החדשות

הירומישי יממוטו (Yamamoto) ועמיתיו ממשרד החקלאות היפני פיתחו בשנת 1980 מכשיר לבדיקת טריות אבטיח המבוסס על מדידת הצלילים שהפרי מחזיר אחרי שמכים בו במטוטלת עץ. לפני שמונה שנים מדענים איראנים יצרו מכשיר משוכלל שעונה על צורך דומה. בפיתוח האיראני עוררו גלי קול באבטיח בעזרת לייזר, ומדדו את התדרים המוחזרים ממנו בעזרת מכשיר שמודד את רטט האוויר. הם פיתחו שיטה במטרה לנתח את התדרים שהאבטיח מחזיר, כדי לזהות אם הוא בשל- שיטה שמבוססת על בינה מלאכותית.

יש עוד עצות רבות לבחירת האבטיח המושלם: אם הזנב של האבטיח ירוק אז ככל הנראה הוא לא טוב, ככל שהוא מיובש יותר - ככה הוא טוב יותר. לאבטיחים יש זכר ונקבה. הנקבה כך מתברר מתוקה יותר ואפשר לזהות אותה בקלות: היא עגולה, שמנמנה ומצוקה לעומת הזכר שמוארך יותר.  אך בסופו של דבר, הדרך הטובה והיעילה היא פשוט לקנות אבטיח אחרי שטעמתם אותו – לבקש מהמוכר לחתוך ואז פשוט לטעום. דרך נוספת היא לקנות חצי אבטיח עטוף בניילון נצמד, כך שאפשר לראות אותו בעין להבין על פי הצבע והמרקם.

לכתבות נספות באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי