המטופלים של פרופ' חייק בדרך כלל הולכים על שתיים ופוגשים אותו במחלקה בבית החולים, אבל יש לו גם מטופלת אחת מיוחדת. שרפת ענק שפרצה לפני כחודש באורוות סוסים במושב כפר מעש פצעה קשות את מונה, סוסה בהריון מתקדם, שסבלה מכוויות קשות ב-60 אחוז משטח גופה. במקום לאפשר לה למות, החליטו להילחם על חייה - ומי שנרתם למשימה הוא רופא בכיר בבית החולים שיבא תל השומר. 

"יצאתי כדי להאכיל את הסוסים באורווה וראיתי שרפה בגובה שלוש קומות בחצר של השכן", סיפר ל-N12 יאיר קמיר, תושב כפר מעש שמגדל סוסים כתחביב במשך יותר מעשרים שנה. "צעקתי לאשתי ורצתי לכיוון האורוות לפתוח את הדלתות כדי שהסוסים יוכלו לצאת החוצה. כשפתחתי את הדלתות כל הפנים נשרפו לי ורוב הסוסים ברחו החוצה, חוץ מאחת".

יאיר נפצע בעצמו מהלהבות, סוסה אחת מתה ושאר הסוסים סבלו מכוויות קשות. בעוד שאחרים הצליחו להחלים במהירות, הסוסה מונה שנמצאת בהריון מתקדם נזקקה לטיפול מורכב, וידיו של הווטרינר קצרו מלהושיע. "התקשרו לתל השומר כדי לשאול מה אפשר לעשות וכך נוצר הקשר עם פרופ' חייק", המשיך קמיר. "מאז הוא מלווה את מונה. יחד איתו כיסינו את הכוויות, הוא נתן לי משחות והדרכה כיצד לחבוש את הפצעים בכל חלקי גופה. בזכותו המצב של מונה השתפר מאוד ואני מאמין שהצלחנו להציל אותה".

פרופ' יוסי חייק, מנהל המערך לכירורגיה פלסטית ומרכז הכוויות הלאומי במרכז הרפואי שיבא, הסביר מדוע נרתם למשימה: "לווטרינר אין ניסיון בטיפול בכוויות בסדר גודל כזה. לרוב אם סוס מגיע למצב כזה, פשוט יורים לו בראש. יאיר ביקש את עצתי ולאחר ששמעתי אותו, תוך רבע שעה הייתי אצלו בבית. מאז אני מלווה את מונה ועוקב איך לאט-לאט היא מתחילה להבריא. הסוסה סבלה מדרגות עמוקות של כוויה עד השריר. נתתי לה תוספי מזון שאנחנו נותנים לאנשים ובהחלט לא מזיקים לסוסים. הטיפול בכוויות כלל שימוש בתכשירים ובדים מיוחדים בעלויות גבוהות והבעלים המסור היה מוכן לקחת על עצמו את המשימה לטפל בה יום יום לפי ההוראות שלנו".

לדבריו של פרופ' חייק, כיום מצב הכוויות השתפר, אך ישנה עוד דרך עד להחלמה: "הסוסה התקדמה מאוד והיום היא כבר אוכלת והרבה יותר רגועה. אני מקווה שהיא תסיים את ההיריון, תלד סייח או סייחה ותחיה למרות הפצעים העמוקים, חלקם בעמוד השדרה. אני מאמין שצריך לעזור ולהציל מה שאפשר. סוס בעיניי זה בדיוק כמו אדם - עוד חיה על פני אדמה ותפקידי כרופא לעזור לכל מי שאפשר".

פרופ' חייק ויאיר קמיר באורווה (צילום: זאב שטרן)
פרופסור חייק עם הסוסה מונה. "תפקידי כרופא לעזור לכל מי שאפשר" | צילום: זאב שטרן

 

כל הסוסים נפצעו בשריפה (צילום: זאב שטרן)
כל הסוסים נפגעו בשריפה | צילום: זאב שטרן
אורוות הסוסים בכפר מעש עלתה בלהבות (צילום: N12)
אורוות הסוסים בכפר מעש שעלתה בלהבות | צילום: N12

זו הפעם הראשונה שפרופ' חייק מטפל בסוס, אך עבורו זו תזכורת לחשיבות של מערכת הבריאות להימנע בפגיעה בבעלי חיים. "בעבר הרחוק ההכשרה הרפואית התבססה גם על חיות, היו נמנעים מזה עד כמה שאפשר", תיאר. "יחד עם אוניברסיטת תל אביב אנחנו עובדים על מודל למניעת שימוש בבעלי חיים במחקרים. באמצעות עור מהונדס אנחנו בוחנים את ההליך הטיפולי, מבלי לפגוע ביצורים חיים".

"לא הייתי מסוגל לתת לסוסים למות", סיכם קמיר. "אלה סוסים שהומלטה אצלי כאן ובמיוחד מונה, שנמצאת בהיריון מתקדם, קרובה לליבי. כשפרצה השרפה, כל תושבי הכפר התנדבו לרוץ בשתיים לפנות בוקר ולחפש את הסוסים. בזכות העזרה והידע של פרופ' חייק עכשיו המצב הרבה יותר טוב. בזכותו גם אני לא ויתרתי והמשכתי להילחם על חייהם של הסוסים".