תיעוד שחושף ארגון "ישראל נגד משלוחים חיים" מראה התעללות בבעלי חיים המובלים בנמל חיפה. בסרטון שהפיץ הארגון נראים עובדים מחשמלים פרות בשוקר חשמלי - ומושכים טלאים צעירים בכוח ממקום למקום. ירון לפידות, אחד ממייסדי הארגון: "קוראים לממשלת ישראל ומשרד החקלאות להתערב סוף סוף ולמגר את התופעה".

על פי הערכות של ארגון "ישראל נגד משלוחים חיים", נכון לאמצע שנת 2022 הגיעו לישראל למעלה מחצי מיליון עגלים וטלאים. נתון זה מהווה עליה של קרוב לשמונה אחוז ביחס לאשתקד.  

משלוחים חיים בנמל חיפה (צילום: ישראל נגד משלוחים חיים)
משלוחים חיים בנמל חיפה | צילום: ישראל נגד משלוחים חיים
תיעוד התעללות בבעלי חיים בנמל חיפה (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

העלייה בייבוא בעלי החיים המובאים לארץ התרחשה בזמן שמשתוללת מחלת הפה והטלפיים, שמביאה לתמותה רבה בקרב עגלים וטלאים. פצעים מרובים בלשון גורמים לבעלי החיים לוותר על אכילה מפאת הכאב החד, דבר שעלול להימשך ימים ארוכים. אפילו שהמחלה פוגעת בעגלים מתעשיית הבשר (71% מהנפגעים), המשיך משרד החקלאות לאשר יבוא של משלוחים חיים. כל סחר המשלוחים החיים לישראל נעשה ממדינות הנחשבות "נקיות" מהמחלה, ובהן לא מחסנים את בעלי החיים נגד המגיפה. כאשר מגיע בעל החיים לישראל הוא מושם בתחנת הסגר, כאשר כל ההסגרים הפעילים מוחזקים בידיים פרטיות, לעתים אף בידי היבואנים עצמם. 

המסע של בעלי החיים נמשך בים בין 18-3 ימים, אם אין תקלות. צפיפות בעלי החיים באונייה היא קשה: עגל מקבל מ"ר אחד בממוצע, וטלה 30 סמ"ר בלבד. במסע מתים בעלי חיים רבים והם מושלכים לים במקרים רבים. תיעודים של ארגון 'ישראל נגד משלוחים' חשפו גופות בעלי חיים רבות שנפלטו אל חופי הים של ישראל לאורך השנים האחרונות ורק בשבוע שעבר תועדה גופת עגל שנפלטה אל אחד מחופי הים בתל אביב.

"דורשים לעצור את הטירוף"

עד כה אוניות המשלוחים החיים הגיעו לשלושה נמלי ים ורק השנה, בלחץ היבואנים, החלו לקלוט אותם גם בנמל חיפה - שם הם נאלצים לחכות עשרות שעות עד שהם מוצאים מהאוניות החוצה. מתיעודים בלעדיים של ארגון 'ישראל נגד משלוחים חיים' עולה אלימות קשה כלפי אלפי בעלי החיים במהלך פריקתם מאוניות המשלוחים. 

משלוחים חיים בנמל חיפה (צילום: ישראל נגד משלוחים חיים)
משלוחים חיים בנמל חיפה | צילום: ישראל נגד משלוחים חיים

בתיעודים נראים אנשי צוות הפריקה בנמל ולעיתים אף נהגי משאיות השינוע נוהגים באלימות קשה כלפי בעלי החיים ואף במקרים רבים תועדו מכות חשמל באמצעות שוקרים חשמליים שוב ושוב. בתיעוד ניתן לראות כי העגלים והטלאים הצעירים מגיבים בכאב רב לשימוש בשוקרים החשמליים. שוב ושוב מתועד צוות הפריקה כאשר הוא מושך טלאים צעירים בגפיהם במטרה להעביר אותם מנקודה לנקודה. בתיעודים נוספים נראים עגלים מדממים שלא זוכים לטיפול או לעצירת הדימום. מהסרטון נראה כי מדובר בנוהל קבוע. 

מירון לפידות, ממייסדי ארגון 'ישראל נגד משלוחים חיים' נמסר: "צר לנו כי נמל חיפה שבעברו התנגד לקבלת המשלוחים החיים הצטרף לסחר המתעלל. ניסיונות הידברות עם הנמל בדבר פיקוח מטעמנו עלו בתוהו ואכן התוצאות האלימות נראות בשטח. שנים אנחנו מתעדים את אוניות המשלוחים החיים ודורשים מכנסת ישראל לעצור את הטירוף הזה או לפחות בשלב ראשון שמשרד החקלאות האמון מצד אחד על יבוא ופיקוח המשלוחים החיים אך מאידך, גם על חוק צער בעלי חיים יבצע את עבודות הפיקוח. אנו קוראים לממשלת ישראל ומשרד החקלאות להתערב סוף סוף ולמגר את התופעה הבזויה הזאת שנקראת משלוחים חיים".