מי שחשב שגלי החום החריגים באירופה, שחוו בעבר גם ארה"ב וסין, הם אירועים רחוקים מאתנו - לצערנו טעה. מגמת ההתחממות העולמית שנובעת בגלל זיהום האטמוספירה, מלווה גם את מי שגר במזרח התיכון, וכך גם אנחנו חשופים לאירועים כאלה - ואפילו יותר.

במצב הנוכחי הטמפרטורות הממוצעות (באופן שנתי) בישראל עומדות על כ-21 מעלות: ביום 26 מעלות ובלילה מינימום 15 מעלות. כך נמדד בכל השנה בכל הארץ, על פי נתונים של השירות המטאורולוגי. 

שרב כבד בתל אביב (עיבוד: AP)
שרב כבד בתל אביב | עיבוד: AP

על פי חישוב שמבוסס תרחישי מודלים, רואים בבירור צפי לעלייה של חצי מעלה ב-20 השנים הבאות ועוד מעלה אחת עד שנת 2060. זה אמנם לא נשמע הרבה, אך המשמעות של הנתון הזה היא מרחיקת לכת. 

הצפי: 45 ימי חום קיצוני בשנה

בקיץ הטמפרטורה הממוצעת תעלה מ-33.5 מעלות עד לכדי 35 בשנים הבאות (כך על פי מדידה בצל). מספר הימים החמים מאוד, שבהם יהיו למעלה מ-36 מעלות צלזיוס צפוי לעלות מ-36 ל-45 בשנה. בנוסף, מספר ימי הקיצון, שבהם יהיו מעל 38 מעלות, צפוי לעלות מ-13ל-20 בשנה - כלומר עוד שבוע שלם של חום קיצוני בכל שנה.

מספר גלי החום יעלה מ-4 ל-6 אירועים, הם יהיו ממושכים יותר וברובם נחצה את רף ה-40 מעלות ואפילו יותר, דבר שעדיין נחשב יחסית נדיר כיום.

מעל 46 מעלות שנמדדו בקיבוץ גלגל בבקעת הירדן (צילום: אבי סטרומזה)
מעל 46 מעלות שנמדדו בקיבוץ גלגל בבקעת הירדן | צילום: אבי סטרומזה

חשוב לציין כי ההתחממות הזו לא רלוונטית רק בהקשר של גלי חום. על פי התחזית צפויה גם ירידה של כ-10%-20 בכמויות הגשם השנתיות ובצמצום ימי הגשם בכ-8-13 ימים. כתלות בכמות גזי החממה שנמשיך לפלוט בשנים הקרובות. 

על פי הנתונים האלה אין ספק שהקיץ שחווינו עד כה נחשב לסביר - והוא ממש לא משקף את מזג האוויר בעתיד שיותר יזכיר את מה שעכשיו מוגדר כחריג.