הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו הודיעה כי תמכור אישורי חיפוש ושאיבת נפט וגז במכירה פומבית בשבוע הבא. מדובר במכירה של שטח שהוא חלק מבית גידול של גורילות ההרים שמוגדרות כבעלי חיים "בסכנת הכחדה חמורה".
הגרדיאן הבריטי מדווח ששר המחצבים של קונגו, דידייה בודימבו, אמר שמדינתו מרחיבה את המכירה הפומבית של שטחי חיפוש הנפט במדינה כך שתכלול שני אתרים באזור הפארק הלאומי וירונגה. זהו אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, ביתם של גורילות ההרים האחרונות שנותרו בכדור הארץ.
במכירה הפומבית יינתנו היתרי חיפוש באזור טרופי במערב המדינה - יער הגשם באגן קונגו. מדובר ביער עצום בגודלו שמשתרע על פני שישה מחוזות ומווסת מי גשמים עד למצרים במזרח היבשת. ואולם, רבים סבורים כי זהו "המקום הגרוע ביותר בעולם לחיפוש אחר מקורות אנרגיה", משום שהוא שואב יותר פחמן ממה שהוא פולט.
ארגונים למען הסביבה דורשים מהחברות המובילות לחיפוש דלקים מזהמים שלא להשתתף במכרז ומזכירים שהנשיא הקונגולזי, פליקס טשיסקדי, חתם עם ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון על עסקה בשווי 500 מיליון דולר שנועדה להגן על היער.
"יש לנו אחריות כלפי משלמי המיסים"
שר המחצבים אמר כי הוא מבין את הדאגות הסביבתיות, אך תפקידו להגן על זכותה של ארצו לנצל את משאבי הטבע שלה. לדבריו, יש צורך בהכנסות ממיזמי הנפט והגז דווקא כדי להגן על יערות אחרים באגן קונגו ולפיתוח כלכלי של המדינה. "יש לנו אחריות עיקרית כלפי משלמי המסים בקונגו, שלרוב, חיים בתנאים של חשש ועוני קיצוניים - ושואפים לרווחה חברתית-כלכלית שניצול הנפט עשוי לספק להם", הסביר.
גורילות ההרים הן תת-מין של הגורילה המזרחית שחיות באפריקה, הן מפוצלת לשתי קבוצות שחיות בהרי וירונגה, שרשרת הרי געש בקונגו, רואנדה ואוגנדה. המחצית השנייה נמצאת בפארק לאומי באוגנדה. אוכלוסיית הגורילות סובלת משנים של מלחמות, ציד, הרס בתי גידול ומחלות. בקרן העולמית לשימור חיות הבא (WWF) חרדים לגורלן כבר עשורים.
תת-המין התגלה רק לפני כמה עשורים בזכות מאמצי שימור החיות באזור. למרות סכסוך אזרחי מתמשך, ציד ואוכלוסייה אנושית פולשת, שתי האוכלוסיות של גורילות ההרים גדלו במספרן. ב-2018 נספרו יותר מאלף פרטים אחרי שמספרם ירד למאות בודדות בסוף המאה הקודמת, אבל צמצום של שטחי המחיה שלהן עשוי שוב לשנות את המגמה.