נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן שוקל להכריז על מצב חירום אקלימי לאומי כבר השבוע, כך לפי הוושינגטון פוסט שמצטט מקורות יודעי דבר. המהלך מגיע אחרי ששני סנאטורים דמוקרטים פנו לנשיא אתמול והאיצו בו לעשות כן, זאת תוך שימוש בחוק הייצור לצורכי ביטחון משנת 1950 - וכך לתגבר ייצור של מגוון מערכות ומוצרי אנרגיה מתחדשת, כמו למשל פאנלים סולריים.

השניים, שלדון וויטהאוס וג׳ף מרקלי, החלו לפעול ימים ספורים אחרי שהניסיון להעביר חקיקה אקלימית בסנאט נכשל. וויטהאוס ומרקלי גם קראו לביידן לנצל את עמדתו בתור האיש החזק בעולם כדי למשוך תשומת לב לסוגיית האקלים. ״זה הזמן שממשל ביידן ישנה כיוון לעבר אסטרטגיית אקלים אגרסיבית מאוד״, אמר מרקלי.

הצפה בפארק הלאומי ילוסטון בארה"ב (צילום: Larry Mayer, AP)
צילום: Larry Mayer, AP

בשבוע שעבר הצהיר ביידן שהוא ינקוט בצעדים להפחתת פליטות האקלים, זאת לאחר שהסנאטור הדמוקרטי ג'ו מנצ'ין חזר בו מהתמיכה בחקיקת האקלים שהדמוקרטים קיוו להעביר לפני הפגרה באוגוסט. בסנאט שבו שוויון בין רפובליקנים ודמוקרטים תמיכתו של מנצ'ין הייתה קריטית להעברת החקיקה, שלא קיבלה לא שום גיבוי רפובליקני.

מנצ'ין והמנהיג הדמוקרטי בסנאט, צ'אק שומר, ניהלו שיחות על זיכוי מס של 300 מיליארד דולר עבור תעשיות שמייצרת חשמל כמעט ללא פליטות - כולל אנרגיה סולארית ורוח, לכידת פחמן מתחנות כוח ואנרגיה גרעינית.

וויטהאוס מצידו אמר שהוא דיבר עם הבית הלבן על הצורך להתקדם בפעולה מבצעית אגרסיבית, אך לא שיתף פרטים נוספים. "דיברתי עם הבית הלבן על כניסה למצב תקיפה, ועל זה שצריך להיות אגרסיביים, ועל הצורך לעשות את כל הדברים האפשריים בסמכות הרשות המבצעת, שלא נעשו עד כה", אמר.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן (צילום: AP)
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן | צילום: AP

וויטהאוס אמר כי במסגרת השיחה הוא הביע את קריאתו הפומבית ליוזמות, החל מתקנות פחמן הדוקות יותר עבור כלי רכב ותחנות כוח ועד לתעריפי פחמן בגבולות, ואפשרות להתנהלות משפטית פדרלית נגד תעשיית הדלק המאובנים.

למרות כל זה, עדיין לא ברור כמה רחוק יכול הבית הלבן ללכת, לאור החלטת בית המשפט העליון בחודש שעבר, בה הגביל למעשה את הסוכנות להגנת הסביבה מלהוציא כללים ותקנות לפליטות, ככל שהדבר נוגע לעניינים בעלי "משמעות כלכלית ופוליטית" גדולה.