פריצת דרך מדעית של האוניברסיטאות תל אביב וחיפה עשויה לאפשר באמצעות דגימות רוק, אבחון מהיר, אובייקטיבי ומדויק של אנשים הסובלים מפוסט טראומה (PTSD). לטענת החוקרים, תוצאות המחקר עשויות לעזור בעתיד לאבחון מדויק ואובייקטיבי של הסובלים מפוסט טראומה ולפיתוח תרופות הקשורות למיקרוביוטה (קהילה אקולוגית של מיקרואורגניזמים הנמצאים בתוך הגוף).
 
במסגרת המחקר, החוקרים בדקו קבוצה ייחודית של כ-200 חיילים לשעבר שהשתתפו במלחמת לבנון ב-1982. הבדיקה כללה היבטים פסיכולוגיים שונים הכוללים שינה, הפרעות בתיאבון, רגשות אשמה, מחשבות אובדניות, תמיכה חברתית וזוגית, עוינות, שביעות רצון מהחיים וכן שאלות העוסקות בדמוגרפיה, פסיכופתולוגיה, רווחה, בריאות והשכלה.

בשלב הבא, השוו החוקרים את תוצאותיה של התפלגות המיקרוביוטה של המשתתפים למדדי התוצאות הפסיכולוגיות וכן לתשובות שהתקבלו בשאלוני הרווחה, וגילו כי אנשים עם PTSD ומדדים פסיכופתולוגיים גבוהים מתאפיינים באותה תמונת רוק של חיידקים (חתימת מיקרוביוטה אוראלית ייחודית).

חיילים עוזבים יוצאים מלבנון בסוף מלחמת לבנון השניה (צילום: getty images)
מלחמת לבנון השנייה. ארכיון | צילום: getty images

מהי מיקרוביוטה?

מיקרוביוטה היא קהילה אקולוגית של מיקרואורגניזמים, הכוללים ברובם מיני חיידקים, אך גם נגיפים, טפילים, פטריות ובקטריופאג'ים, הנמצאים בתוך הגוף החי ומקיימים סימביוזה עם הגוף.

לטענת החוקרים, החשיבות של המחקר היא בכך שכעת לראשונה ניתן יהיה לאבחן פוסט טראומה גם באמצעות מדדים אובייקטיביים ולא רק התנהגותיים. ממצא מעניין נוסף הוא ההתאמה בין זיהום אוויר והשפעתו על הרוק לבין תמונת חיידקי הרוק שהתקבלה נוכח PTSD, ולעומת זאת, ההשפעה של שנות השכלה - יותר שנות השכלה לנבדקים דווקא תאמו תמונה הפוכה של החיידקים ברוק מהתמונה נוכח PTSD.

המחקר, שפורסם בכתב העת היוקרתי MOLECULAR PSYCHIATRY מבית NATURE, נערך בתמיכת מחלקת הבריאות של צה"ל ואל"ם מיל׳ ד"ר אריאל בן יהודה, לשעבר ראש מחלקת הבריאות בחיל הרפואה של צה"ל וכיום מנהל מחלקה במרכז הרפואי לבריאות הנפש בשלוותה, שירותי בריאות כללית. הוא גם פרי של שיתוף פעולה בינלאומי, וכולל את בית החולים Charité (שריטה) בברלין, ומומחיו למחקר בחיידקים; ואת אוניברסיטת הונג קונג שעוסקת בהשפעות זיהום האוויר.

"למיטב ידיעתנו זהו התיאור הראשון של חתימת מיקרוביום ברוק בקרב חיילים משוחררים עם PTSD", ציינה פרופ' אילנה גוזס. "להפתעתנו התברר שכשליש מהמשתתפים במחקר שסבלו מ-PTSD לא אובחנו מעולם ככאלה הסובלים מפוסט טראומה ועל כן לא קיבלו כל הכרה ממשרד הביטחון ומהרשויות המוסמכות.
חשוב לציין שעד כה אבחון של פוסט טראומה נעשה באמצעות מדידות פסיכולוגיות ופסיכיאטריות בלבד. בזכות המחקר ניתן יהיה לאפיין בסובלים מ-PTSD סמנים ביולוגיים מולקולריים אובייקטיביים, תוך התחשבות בהשפעות סביבתיות".

פרופ' אילנה גוזס (צילום: אוניברסיטת תל אביב)
פרופ' אילנה גוזס | צילום: אוניברסיטת תל אביב

לטענת החוקרים, הממצאים פותחים חלון לדרך חדשה לאבחן פוסט טראומה; "אנחנו מקווים כי באמצעות התגלית החדשה והחתימות של החיידקים המתוארות במחקר ניתן יהיה לסייע להקל על אבחונם של אותם חיילים כבעלי פוסט טראומה ובהתאמה לאפשר עבורם טיפול מתאים".

המחקר נערך בהובלתה של פרופ' אילנה גוזס ובשיתופם של פרופ' נועם שומרון, ד"ר שלמה סרגוביץ', והדוקטורנט גיא שפירא מהפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, פרופ' זהבה סולומון, הפקולטה למדעי החברה ע"ש גרשון גורדון באוניברסיטת תל אביב, ופרופ' אברהם שגיא-שורץ והדוקטורנטית אלה לברט-לויט, המרכז לחקר התפתחות הילד, בית הספר למדעי הפסיכולוגיה, אוניברסיטת חיפה. המשתתפים במחקר הם חלק ממחקר נרחב של פרופ' זהבה סולומון שחקרה במהלך ארבעה עשורים את תפקוד קבוצת חיילים משוחררים במישורים שונים.