צוות חוקרים מאוניברסיטת תל אביב הראה שנוגדנים שבודדו ממערכת החיסון של מחלימי קורונה יעילים ב-95% בנטרול כל הזנים הידועים של הנגיף, כולל הדלתא והאומיקרון. לדעתם של החוקרים, התגלית עשויה להחליף את הצורך במתן חיסונים ולחזק את המערכת החיסונית של אוכלוסיות בסיכון.

המחקר בהובלתה של ד"ר נטליה פרוינד והדוקטורנטים מיכאל מור ורופן לי, הוא למעשה המשכו של מחקר מקדים שנערך באוקטובר 2020, בעיצומו של משבר הקורונה. אז, ריצפו ד"ר פרוינד ועמיתיה את כל תאי מערכת החיסון מסוג B מדמם של מחלימי הזן "המקורי" של הקורונה בישראל, ובודדו תשעה נוגדנים שהחולים ייצרו. במסגרת המחקר החדש התברר כי חלקם יעיל מאוד בנטרול זני הקורונה החדשים, דלתא ואומיקרון.
 
"במחקר הקודם הראינו שהנוגדנים השונים שנוצרים בתגובה להדבקה בנגיף הקורונה "המקורי" מכוונים כנגד אתרים שונים של הנגיף", מציינת ד"ר פרוינד. "הנוגדנים הכי יעילים היו אלה שנקשרו לחלבון ה'ספייק' של הנגיף, באותו המקום שבו הספייק קושר את הרצפטור התאי בשם ACE2". מובן שחברי הצוות הישראלי הם רק חלק מחוקרים רבים ברחבי העולם רבים שבודדו את הנוגדנים הללו, "למעשה, מערכת הבריאות העולמית עשתה בהם שימוש נרחב עד להגעתם של הווריאנטים השונים של הנגיף הקורונה, שהפכו את רוב הנוגדנים לחסרי תועלת".

נטליה פרוייד (צילום: אוניברסיטת תל אביב)
נטליה פרוייד | צילום: אוניברסיטת תל אביב


 
במחקר הנוכחי אולם, הוכיחו החוקרים מאוניברסיטת תל אביב ששני נוגדנים אחרים, TAU-1109 ו-TAU-2310, אלה אשר קושרים את הנגיף באזור אחר מהאזור שבו התמדקו רוב הנוגדנים שנבחנו עד כה (ולכן גם היו פחות יעילים בנטרול הזן המקורי), דווקא יעילים מאוד בנטרול הדלתא והאומיקרון.לפי הממצאים, יעילות הנוגדן הראשון TAU-1109 בנטרול זן האומיקרון עומדת על 92% ובנטרול הדלתא – על 90%. הנוגדן השני, TAU-2310 מנטרל את האומיקרון ביעילות של 84% ואת הדלתא ביעילות של 97%.
 
לדברי ד"ר פרוינד, היעילות המפתיעה של הנוגדנים הללו קשורה לאבולוציה של הנגיף. "יכולת ההדבקה של הנגיף עלתה מווריאנט לווריאנט כי בכל פעם הוא שינה את רצף חומצות האמינו של האזור בספייק שנקשר לרצפטור ACE2 – כך הוא שיפר את יכולת ההדבקה ובמקביל חמק מהנוגדנים הטבעיים שנוצרו בעקבות מתן חיסונים. לעומת זאת, נוגדני מערכת החיסון TAU-1109 ו-TAU-2310 מלכתחילה לא נקשרו לרצפטור ACE2 אלא לאזור אחר בספייק, אזור בנגיף שכנראה לא עובר מוטציות רבות – ולכן הוכיחו עצמם יעילים בנטרול כל הווריאנטים שבדקנו, ולמעשה בנטרול כל זני הקורונה הידועים עד היום".
 
שני הנוגדנים, המשובטים במעבדה של ד"ר פרוינד באוניברסיטת תל אביב, נשלחו לבדיקות יעילות מול נגיפים חיים במעבדות אוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו ומול פסאודו-נגיפים במעבדות הפקולטה לרפואה בגליל של אוניברסיטת בר אילן – והתוצאות היו זהות ומעודדות, בשתי הבדיקות.

עובדת מערכת הבריאות בהודו מקבלת חיסון קורונה בבית חולים במומבאי (צילום: cnn)
צילום: cnn


 
ד"ר פרוינד מאמינה שהנוגדנים יכולים לחולל מהפכה של ממש במלחמה בקורונה; "צריך לשים את מגפת הקורונה בקונטקסט של ההתפרצויות האחרונות שידעה האנושות. אנשים שהתחסנו בלידה נגד אבעבועות שחורות והיום הם בני 50 – עדיין יש להם נוגדנים, ולכן הם כנראה מוגנים, לפחות חלקית, מנגיף אבעבועות הקוף שעליו אנחנו שומעים לאחרונה. לצערנו, זה לא המצב עם הקורונה", אלא שהקורונה פועלת אחרת.

"מסיבות שאנחנו לא לגמרי מבינים, רמת הנוגדנים נגד קורונה דועכת משמעותית אחרי שלושה חודשים, ולכן אנחנו רואים אנשים שנדבקים שוב ושוב, גם אחרי שהתחסנו שלוש פעמים. לדעתנו, טיפול נקודתי בנוגדנים ואספקתם לגוף בריכוז גבוה יכול לשמש תחליף יעיל לחיסונים, במיוחד לאוכלוסיות בסיכון ולאנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת. הידבקות בקורונה יכולה לגרום למחלה קשה, ואנחנו יודעים שמתן נוגדנים בימים הראשונים אחרי ההדבקה יכולה לעצור את התפשטות הנגיף". הגילוי של צוות החוקרים עשוי להביא בסופו של דבר למציאת תחליף למנות הבוסטר, אשר יתחייבו מהמציאות, תוך האבולוציה שעובר הנגיף; "ייתכן שבאמצעות הטיפול בנוגדנים לא נצטרך לספק מנות בוסטר לכלל האוכלוסייה בכל פעם שיש וריאנט חדש".
 
המחקר נערך בהובלת ד"ר נטליה פרוינד והדוקטורנטים מיכאל מור ורופן לי מהמחלקה למיקרוביולוגיה מולקולרית וביוטכנולוגיה בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר. המחקר נערך בשיתוף ד"ר בן קרוקר מאוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו ופרופ' יא ז'יאנג מאוניברסיטת טצ'ינהואה בביג'ינג. כמו כן השתתפו במחקר פרופ' מיטל גל-תנעמי וד"ר משה דסאו מאוניברסיטת בר אילן.