החברה להגנת הטבע, פנתה השבוע (רביעי) לעיריית נתניה, למשרד להגנת הסביבה ולרשות הטבע והגנים, בבקשה שיפעילו סמכותם להפסקה מיידית של כל חריגה מהוראות הצו שניתן להקמת מתקני המכביה.

במכתב ביקשו אנשי החברה להגנת הטבע להתריע מפני פגיעה בסביבה הטבעית בחוף פולג, בטענה שבמסגרת העבודות המתבצעות בימים אלה קורות חריגות משמעותיות מהצו שהתיר את קיומן ופטר אותן מהיתר בניה. "מדובר בפגיעה מאוד קשה בסביבה החופית, כזו שחששנו ממנה, והנה היא מתממשת לנגד עינינו", נטען במכתב.

כמו כן, נכתב כי "בשטח המתחם נשפכה כמות גדולה של אדמה חומה בהירה מעורבת באבנים קטנות, אשר נודע לנו כי נחפרה מתחת לשכבת החול החופי, בסביבה שהיא בית גידול חולי". קיים חשש כי לא ניתן יהיה לנקות את פני השטח מהאדמה הזרה, מה שעלול להשפיע לרעה על המארג  האקולוגי באזור.

אדמה זרה ומתקני ענק על החול בפולג (צילום: אופיר יובל)
אדמה זרה ומתקני ענק על החול בפולג | צילום: אופיר יובל

בנוסף, טוענים אנשי הארגון במכתב כי נערכות עבודות בחלקו הצפוני של חוף פולג, באופן המפר את הצו, שכן מדובר באזור שהינו מחוץ למתחם המכביה. "נסללה דרך מצעים על רצועת החוף, כולל השטח החולי, ועד לנקודה הסמוכה לקו המים. לא ידוע לנו כי קיימים תכנית או היתר לדרך זו. לתפיסתנו יש להסיר את האדמה שהונחה על החוף ואת המצעים שהונחו עליה, ולהשיב את פני השטח של החוף החולי לקדמותו".

בחברה להגנת הטבע אף הבחינו בטרקטורים כבדים אשר נוסעים על רצועת החוף החולית שממערב לגדר המתחם. לטענתם, שמירה על רצועת החוף נועדה למעבר הציבור, ולמעשה מהווה שטח רגיש ולהמשך הטלת ביצי צבי ים. "נסיעת הטרקטורים הכבדים עליה, כאילו היה מדובר באתר בנייה עומדת בסתירה לכוונות ומטרות הצו".

מדוע חוששים כל כך ממתקן ארעי שסופו להתפנות?

בחברה להגנת הטבע חוששים כי עצם הקמת מתחם המכביה בשטח כה רגיש ופגיע יביאו לנזקים בלתי הפיכים, כאלה אשר חותמם על הסביבה תיוותר גם אחרי פינוי המתחם. לשיטתם של אנשי הארגון, השטח המשמש כיום מסדרון אקולוגי חיוני ומהווה את מעט הטבע החופי שעוד נותר, הוא איננו שטח שהמדינה יכולה להרשות לעצמה להמר על גורלו.

"כידוע, הצו שמכוחו מתבצעות העבודות הינו גם ככה מהלך תכנוני חריג שבחריגים, שעוקף את הצורך בתכנית ובהיתר בניה. לכן, יש להקפיד ביתר שאת על כך שמימושו של הצו יהא אך ורק בהתאם לתנאים שנקבעו בו, תוך צמצום הנזקים למינימום האפשרי". במכתב קוראים אנשי החברה להגנת הטבע לגופים האמונים לבצע בדיקה דחופה של הדברים, "וככל שאכן ישנן חריגות, לעצור אותן באופן מיידי ולדרוש את השבת המצב לקדמותו, מכח סמכותכם החוקית".

הדרך שנסללה ממזרח ומחוץ למתחם המכביה (צילום: אופיר יובל)
הדרך שנסללה ממזרח ומחוץ למתחם המכביה | צילום: אופיר יובל

בעיריית נתניה טוענים כי אין ממש בטענות של החברה להגנת הטבע. "העבודות מבוצעות בהתאם לצו שניתן ומנוטרות באופן שוטף על ידי העירייה ועל ידי רשות הטבע והגנים. הנחיות הרשות אף מיושמות באופן מיידי. לצערנו, פניה זו הינה חלק ממהלך מגמתי של החברה להגנת הטבע, שעושה כל אשר על ידה לסכל את האירוע הציוני החשוב. יצוין כי במסגרת עבודות המכביה, מבוצעות עבודות ניקוי נרחבות, ועד עתה פונו מתחומי חוף פולג כ-10 טון פסולת".

במשרד להגנת הסביבה מבקשים להבהיר כי עיריית נתניה פועלת בהתאם לצו מכוח סעיף 266ה לחוק התכנון והבניה, אשר חתום על ידי שרת הפנים. עם זאת, מבקשים להעיר כי כאשר נידון במועצה הארצית, המשרד בחר שלא להמליץ על אישור הצו. "הובאה עמדת המשרד אשר ביקש לבחון חלופות מיקום וחלופות לשימושים המחויבים במסגרת הצו. משהוצא הצו והחלו העבודות, פנה המשרד לעיריית נתניה ולרשות הטבע והגנים על מנת לוודא כי העבודות מתבצעות בהתאם לדין. נציין, כי על פי הצו, על עיריית נתניה להחזיר את החוף לקדמותו בסיום תוקפו של הצו. המשרד בוחן את עבודות העירייה ויפקח על פינוי מלא של המתקנים עם סיום תוקפו של הצו, ויפעל בהתאם לממצאים".

"הצילומים מעידים"

מטעם החברה להגנת הטבע סיפקו תמונות אשר לטענתם מגבות את הטענות שהובאו במכתב. אנשי הארגון טוענים כי הצילומים מעידים שהטרקטורים פועלים ונוסעים ממערב למתחם, ליד קו המים. כמו כן, בתגובה לטענה לפיה הדרך ממזרח היא דרך חירום שנבעה מדרישת משטרה ומכבי אש, אומרים בחברה להגנת הטבע: "הדרך הזו נמצאת מחוץ לתחומי הצו של השרה איילת שקד, ואין לה בסיס סטטוטורי". עוד, מבקשים להעיר כי בתגובות שהובאו למכתב מטעם המשרד להגנת הסביבה ומטעם עיריית נתניה, לא נרשמה כל התייחסות לטענה לפי חפרו בקרקע החולית והוציאו אדמה, תוך פגיע בשכבה החולית.

עבודות לקראת המכביה על חוף פולג (צילום: אופיר יובל)
עבודות לקראת המכביה על חוף פולג | צילום: אופיר יובל
טרקטורים ממערב למתחם המכביה, על החוף החולי סמוך למים (צילום: אופיר יובל)
טרקטורים ממערב למתחם המכביה, על החוף החולי סמוך למים | צילום: אופיר יובל
אדמה על החול החופי בפולג (צילום: אופיר יובל)
אדמה על החול החופי בפולג | צילום: אופיר יובל

מהמכביה נמסר: "הטענות על פגיעה בחוף אינן נכונות ואינן משקפות את המציאות.העבודות בחוף פולג מתקיימות תחת פיקוח צמוד ובתיאום מלא עם רשות הטבע והגנים, המבקר כל פעולה שלנו בשטח, תוך הקפדה יתרה על שמירת הסביבה ובעלי החיים באזור וללא כל חריגה מהצו שניתן להקמת המתחם.

טרם הקמת המתחם רשות הטבע והגנים העתיקו צמחים מוגנים על מנת למזער פגיעה בערכי הטבע לצד מבצע ניקיון חופים שכלל עשרות מתנדבים שפינו למעלה מ-12 טון אשפה מאזור החוף ומגוון פעולות נוספות. אנחנו מזמינים את החברה להגנת הטבע לפנות אלינו ישירות ולבוא בדיאלוג כנה ואמיתי על מנת לדון בטענותיהם".