בן ה-50 ששתה בטעות בתחילת השבוע (ראשון) משקה ובתוכו ממיס שומנים מאושפז עדיין במצב קשה בבית החולים מאיר בכפר סבא. הוא הובהל לשם אחרי ששתה בטעות כוס תה שבתוכה היה החומר הרעיל. בן ה-50 החל להרגיש קשיים בבליעה ותחושת צריבה בפה והזעיק בעצמו את כוחות הרפואה. במשטרה עדיין חוקרים את מה שקרה בסניף ארומה ברעננה ואנחנו ננסה בעזרת ד"ר מעין ברנע-זהר, ביוכימאית ממכון דוידסון לחינוך מדעי, להבין מה יש באותו נוזל קטלני והאם אפשר לדעת אם מישהו בטעות שפך אותו למשקה שלנו: "לא ניתן לדעת כי ‏מדובר בתמיסה שאיננה מים".

"מנגנון הפעולה העיקרי של מסירי שומנים מבוסס על שני חומרים עיקריים - בסיס חזק ודטרגנט", מסבירה ד"ר ברנע זהר. "דטרגנט זה מה שאנחנו קוראים לו סבון - תרכובת של חומר מסיס במים וחומר לא מסיס במים. הקצוות של ‏מולקולות הסבון שלא מסיסים במים נקשרים לשומן שבלכלוך ואילו הקצוות המסיסים במים נקשרים ‏למולקולות המים שאיתם אנו שוטפים את הלכלוך".

ד"ר מעין ברנע-זהר (צילום: מכון ויצמן למדע)
ד"ר מעין ברנע-זהר | צילום: מכון ויצמן למדע

לדבריה, "הסבון למעשה ממיס את השומן במים, שובר את גושי ‏השומן לטיפות זערוריות, מעין כדורים של מולקולות סבון שבתוכם טיפות השומן, ומעטפת חיצונית מסיסה ‏שאפשר לשטוף ביעילות במים".‏

בנוסף לסבון שאנחנו מכירים גם מחומרי ניקוי אחרים, בממיס השומנים יש בסיס חזק. הביוכימאית נותנת דוגמאות לבסיס חזק שיכול להימצא באותה כוס תה: "בסיס חזק לרוב אשלגן הידרוקסידי (קאוסטי), הוא חומר שמגיב בעוצמה עם השומנים והופך אותם למעשה ‏לסבון בעצמם בתהליך שנקרא סיבון. תגובה דומה קורית כאשר עושים שימוש ביתי בסודה לשתייה, בסביבה ‏הבסיסית שנוצרת מתרחש תהליך שנקרא סיבון, שבו חומצות השומן הופכות לסבון ‏שנשטף בקלות עם המים. ‏התגובה מאפשרת למעשה לסבון להיווצר באופן טבעי בתוך השכבה ‏המלוכלכת, במקומות שבהם קשה ‏להכניס סבון ממקור חיצוני וזה היתרון שלה".‏

"אבל סודה לשתייה היא בסיס חלש ולכן התגובה חלשה ואיטית ‏ויש להשרות את הכלים למשך זמן ארוך בזמן שממתינים לתגובה הכימית", היא מסבירה. "הבסיס שבמסירי השומנים הוא ‏בסיס חזק, כלומר חומר שמגיב במהירות ובקלות ולכן הפעולה שלו מהירה, אבל הוא גם חומר מאכל ‏שיכול להרוס בקלות חומרים אחרים שהוא מגיב עימם וזהו החומר המסוכן בממיסי השומן". ‏

כוס תה (צילום: 123rf)
כוס תה | צילום: 123rf

עד כמה הוא דומה בהרכבו ובנראות שלו למים? "תמיסה של אשלגן קאוסטי היא תמיסה צלולה נטולת צבע וריח בדיוק כמו מים. ללא סימון מוקדם לא ניתן לדעת כי ‏מדובר בתמיסה שאיננה מים. המראה של ממיס השומנים תלוי גם בחומרים אחרים שבתמיסה ובבחירה של היצרנים ‏האם להוסיף לה צבע" היא מדגישה.‏

ד"ר ברנע-זהר משווה בין חשיפה של מסיר שומנים לכלים מלוכלכים לבין חשיפה לגוף האדם: "ממש כשם שהממיס מגיב עם השומנים שעל הכלים המלוכלכים, כך הוא מגיב עם הרקמות של הגוף שלנו. היות שכל ‏התאים בגופנו מוקפים בקרום שומני שמבדיל בין חוץ לפנים (ממברנה), ממיס השומן פוגע בתאים והורס אותם במהירות וגורם ‏לכוויות כימיות".

תגובת רשת ארומה: הנהלת הרשת בדקה את המקרה במלוא החומרה והרצינות ועודה מנתחת ולומדת את האירוע. בדיקתנו עד כה העלתה כי מדובר בכוס שהכילה חומר ניקוי- מסיר שומנים שקוף, אשר אחד העובדים בסניף השתמש בה בטעות, להכנת משקה תה קר שהוגש ללקוח.

בעקבות תחקיר האירוע חידדה הרשת את נהלי השימוש בחומרי ניקוי בכל סניפיה ובאופן מיידי נכנסו לשימוש שפריצרים חתומים, שרק בהם יותר השימוש במסירי שומנים. בנוסף, הרשת תעבה מיידית את מערך בטיחות המזון בסניפים וכן סניף רעננה- רננים ייסגר היום בערב ל-48 שעות לצורך הדרכות העובדים וחידוד נהלי בטיחות מזון. אנו נמצאים בקשר קבוע עם משפחת הלקוח ואנו מבקשים שוב להביע את התנצלותנו הכנה והעמוקה בפניו ובפני בני משפחתו על המקרה החמור ומאחלים להחלמתו המהירה.