הנציבות האירופית העלתה להצבעה בשבוע שעבר תוכנית להטלת סנקציות נוספות נגד רוסיה: הפסקת יבוא נפט גולמי, בתהליך שיימשך עד 6 חודשים, והפסקת יבוא חומרי נפט מעובד כמו בנזין, סולר, גז פחמימני מעובה, ודלק למטוסי סילון, עד סוף השנה.

טיוטת התוכנית נידונה על ידי שגרירי המדינות באיחוד. כדי שתיכנס לתוקף, התוכנית זקוקה לאישור של כל המדינות החברות, אך עדיין נתקל בהתנגדות מכיוונה של הונגריה. "כשהמנהיגים התכנסו בוורסאי הם החליטו על הפסקה הדרגתית של התלות שלנו בדלקים הפוסיליים של רוסיה. התחלנו עם הפסקת יבוא הפחם, היום אנחנו עוצרים את התלות שלנו בנפט הרוסי. זה לא יהיה קל כי יש מדינות שמאוד תלויות בו, אבל אנחנו פשוט חייבים לעשות את זה", אמרה נשיאת הנציבות אורסולה פון דר ליין.

צינור "יאמאל" המספק גז מרוסיה לפולין (צילום: reuters)
צינור "יאמאל" המספק גז מרוסיה לפולין | צילום: reuters

בעקבות התנגדותן, הוחרגו סלובקיה והונגריה שאכן תלויות מאוד בנפט הרוסי, כך לפי שני בכירים ששוחחו עם רשת CNBC. מסגרת הזמנים עבורן תאפשר הפסקת יבוא עד סוף שנת 2023, כשנה וחצי יותר משאר מדינות האיחוד. מדובר בפשרה שנועדה לאפשר הצבעה פה אחד בעד התוכנית, ומניעת טרפודה, אולם גם בכך אין די כדי לרצות את הונגריה.

"על פי ההצעה של בריסל, הדבר אמור להיעשות עד סוף השנה הבאה", אמר דוברו של ראש הממשלה ויקטור אורבן, זולטאן קובאקס ל-CNN. "מסגרת הזמן הקצרה ביותר מבחינתנו, והיינו ברורים בעניין הזה, גם חברות הנפט שלנו היו ברורות בעניין הזה - היא של שלוש עד חמש שנים". אורבן עצמו אף אמר בריאיון לתחנת הרדיו של רשות השידור ההונגרית כי הוא מוכן לדון בכל הצעה, אבל רק כזו שתיקח בחשבון את האינטרס ההונגרי. ראש הממשלה ההונגרי, שלאחרונה ניצח שוב בבחירות, טען כי ההצעה הנוכחית תגבה מחיר כבד מדי. הונגריה מייבאת כ-65% מהנפט שלה, כולל חומרים מעובדים מנפט מזוקק, מרוסיה.

ויקטור אורבן, נשיא הונגריה (צילום: Sean Gallup, Getty Images)
ויקטור אורבן, נשיא הונגריה | צילום: Sean Gallup, Getty Images

עוד בריאיון, הביע אורבן, אשר ידוע בתור מקורב לפוטין, חששות באשר להשלכות של הסנקציות על רוסיה שעלולות להכות חזרה במי שהטיל אותן. "אנחנו יודעים בדיוק מה אנחנו צריכים, וזה קודם כל חמש שנים להשלמת התהליך כולו. שנה עד שנה וחצי - זה משך זמן שלא מספיק לשום דבר", ציין והוסיף כי הוא מחכה להצעה נוספת מכיוון הנציבות האירופית. "אני לא רוצה להתעמת עם האיחוד, אלא לשתף פעולה, אבל זה יהיה אפשרי רק אם הם יתחשבו באינטרסים שלנו". ההתנגדות של הונגריה מציבה איום למימוש האמברגו, שכן נדרשת תמיכה מכל 27 מדינות האיחוד כדי לאשרו.

המלחמה והחששות הכלכליים באירופה

תוכנית הנפט היא חלק הארי של ששת סבבי הסנקציות של האיחוד האירופי. כחלק מהחבילה הזו, השישית במספר, יוסרו גם סברבנק, הבנק הגדול ביותר ברוסיה, ושני בנקים נוספים ממערכת התשלומים SWIFT. "כך אנחנו מכים בבנקים שהם חלק קריטי מהמערכת הפיננסית הרוסית, ומכים ביכולת של פוטין לזרוע עוד הרס", אמרה פון דר ליין. כמו כן, ציינה נשיאת הנציבות, כי במסגרת החבילה המובאת לאישור, שלושה גופי תקשורת משודרת ייחסמו בטריטוריית האיחוד, וכי יוטלו סנקציות על קצינים בכירים בצבא הרוסי ועל מספר אנשים נוספים, כאלה אשר היו מעורבים בפשעי מלחמה בבוצ׳ה ובמריופול הנצורה. "זה מעביר עוד איתות חשוב לכל מבצעיה של מלחמת הקרמלין: אנחנו יודעים מי אתם, ואתם תישאו באחריות", אמרה פון דר ליין.

פלישתה של רוסיה לאוקראינה והראיות המצטברות לגבי פשעי מלחמה דחפו את האיחוד האירופי לנקוט בצעדים שנועדו לגרום לרוסיה להרגיש כי לפעולותיה יש מחיר. אבל, המלחמה הביאה עימה חששות כלכליים חדשים לאיחוד האירופי. האיחוד, שהחל את השנה כשהוא בעמדה טובה יחסית לשנתיים קודמות של מגפה ומשבר, הוכה כמה חודשים לאחר מכן כתוצאה מהעימות שמתנהל ביבשת.

הקמת צינור הגז נורד סטרים 2 ברוסיה (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

כבר עכשיו עולות שאלות באשר לאפשרות ולמוכנות של אירופה להטיל סנקציות גם בתחום הגז, אולם מדובר במשימה לא פשוטה כלל עבור האירופים. באיחוד בחרו להתחיל בעצירת יבוא הדלק הפוסילי המזהם ביותר, פחם, אשר גם ככה התקרבו להפסקת השימוש בו מטעמים סביבתיים; זאת מבלי לנקוט עדיין שום צעד בתחום יבוא הגז הטבעי מרוסיה, אשר מהווה 40% מכלל הייבוא האנרגטי של האיחוד. בשנת 2020 היווה הגז הרוסיה כ-25% מכלל היבוא, כך על פי נתוני לשכת הסטטיסטיקה האירופית.

התקדמות משמעותית בגיבוש התוכנית להפסקת ייבוא הנפט חלה לפני כשבועיים, אחרי שגרמניה, מבין הלקוחות הגדולות של רוסיה, הודיעה כי מצאה ספקים חלופיים לנפט, וכי הפסקה הדרגתית של הייבוא היא אפשרות שתוכל לשקול בחיוב. לטענתה של פון דר ליין, טווח של 6 חודשים יאפשר מספיק זמן של התאקלמות עבור שוקי הסחורות. "אנחנו ממקסמים את הלחץ על רוסיה, ובו בזמן ממזערים את הנזק המשני שנגרם לנו ולשותפים שלנו ברחבי העולם. על מנת לעזור לאוקראינה, הכלכלה שלנו חייבת להישאר חזקה", הוסיפה.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: AP)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילום: AP

לצד זאת, הודות להעלאת מחירים, רוסיה מצידה המשיכה לגרוף בערך את אותן ההכנסות ממכירות הדלקים הפוסיליים שלה, זאת גם אחרי שנכנסו הסנקציות הקודמות לתוקפן, כך על פי הערכות מומחים מטעם קבוצת Wednesday, אשר עוקבים אחר המכירות של רוסיה בתחום האנרגיה. משמעות הדבר היא הכנסה יציבה של כמיליארד דולר ביום. אולם, לצד הביקורת לפיה האיחוד האירופי לא עושה מספיק, יש לציין כי מדובר בשינוי גישה משמעותי מכיוונה של אירופה, אשר רק בחודש מרץ מנהיגיה הסבירו לארה״ב כי לא תוכל להצטרף לאמברגו האנרגיה הכולל שביקשה זו להנהיג על רוסיה.