לרגל "יום ללא טבק הבין-לאומי", ארגון הבריאות העולמי פרסם אמש (שלישי) דוח מדאיג שמראה כי ייצור וצריכת טבק גורם נזק רב לכדור הארץ. "העישון לא רק הורג אנשים ששואפים את העשן, הוא גם משפיע מאוד על הסביבה", נכתב בדוח של הארגון.

לפי דוח חדש בשם Tobacco: Poisoning our Planet - לטבק יש השפעות שליליות רבות על כדור הארץ. בין היתר, נקבע שהשימוש בסיגריות מוביל לאובדן של כ-600 מיליון עצים, שטחי אדמה עצומים ו-22 מיליארד טונות של מים. לפי אזהרת המומחים, שימוש בטבק הוא גורם עיקרי להתחממות הגלובלית. כתוצאה מהשימוש, כ-84 מיליון טונות של פחמן דו-חמצני נפלטים לאטמוספירה מדי שנה.

עם זאת, אנשי ארגון הבריאות העולמי לא מזהירים רק מייצור וצריכה של טבק – אלא גם משימוש בפילטרים. על פי הדוח, בדלי סיגריות עם פילטרים הם פריט האשפה הנפוץ ביותר ברחבי העולם. "כ-4.5 טריליון פילטרים שנמצאים בבדלי סיגריות ומכילים מיקרו-פלסטיק שאינו מתכלה - מגיעים לאוקיינוסים, לנהרות ולחופים מדי שנה", טען מנהל קידום הבריאות בארגון. "מוצרי טבק מכים בכל רחבי העולם, בכל מישור - מקרקעית האוקיינוסים, דרך האדמה והצמחייה ועד קצה האטמוספרה".

בלי סיגריות, בדל (צילום: rae-tian-on-unsplash)
בדלי סיגריות עם פילטרים הם פריט האשפה הנפוץ ביותר ברחבי העולם, אילוסטרציה | צילום: rae-tian-on-unsplash

בשל הנזקים הרבים שנגרמים לסביבה מהסיגריות, מומחי ארגון הבריאות העולמי קוראים לממשלות ברחבי העולם לשקול לאסור ייצור של פילטרים וטבק. הם מייחסים לכך חשיבות גם בשל הנזק שנגרם לחקלאים בזמן עבודתם – לאחר שהנתונים בדוח מראים שחקלאים רבים הורעלו מהניקוטין שספגו דרך עורם.

לאחר פרסום הדוח, בארגון הבריאות העולמי מפנים אצבע מאשימה לתעשיית הטבק. לטענתם, ניקוי הפסולת שנגרם על ידה עולה כסף רב למשלמי המיסים. בגרמניה למשל, משלמים כ-186 מיליון אירו עבור ניקיון הפסולת של תעשיית הטבק.

"היא צריכה לשלם על הבלאגן שהיא יוצרת", טען מנהל בארגון הבריאות העולמי. "היא מנסה לשקם את תדמיתה באמצעות תוכניות כמו ניקוי חופים, מימון ארגוני סיוע סביבתיים ואסונות. זה ידוע בשם 'גרינווש' (Green Washing) – טקטיקה בתעשייה שנועדה לסייע בסופו של דבר לרווחי חברות הטבק. הטבק לא רק מרעיל אנשים, הוא מרעיל את כדור הארץ שלנו" .