שדה בורות ייחודי ליד עפרה שבבנימין, נרכש על ידי "הקופה הלאומית לבניין הארץ" במטרה לבנות עליו בעתיד שכונת מגורים חדשה. מתחת לשדה, שנחשב לחצר האחורית של היישוב, נמצאים אוצרות טבע מרהיבים שכעת נמצאים בסכנת הריסה.

השטח, שהיה בעבר בבעלות פלסטינית, נמצא כעת במאבק על שימורו – לא בשל עניין פוליטי. ארגונים שונים, ביניהם "רשות הטבע והגנים" ו-"החברה להגנת הטבע", יצאו בקריאה נגד הריסתו – בשל הערך של הטבע. "יש פה ערך טבע ייחודי ונדיר, ואנחנו רוצים שהוא יונגש לציבור", כך לטענת מתן נחום מ-"החברה להגנת הטבע".

אורי איזק במערת נטיפים בעפרה (צילום: חדשות 12)
אורי איזק במערת נטיפים בעפרה | צילום: חדשות 12

שימור המערות אינו נועד רק עבור מטיילים, אלא גם עבור מחקר. "ניתן ללמוד מהבורות האלה לא מעט דברים לגבי ביולוגיה של מערות, הגאולוגיה של המרחב ואקלים קדום", אמר בועז לנגפור מהמרכז לחקר מערות באוניברסיטה העברית. "האחריות של המתיישבים שרוצים לעשות פה ציונות, היא גם לשמור על נכסי הטבע החשובים ברמה הלאומית. השימור יותר חשוב מהפיתוח. הפיתוח יכול להיעשות בשטחים אחרים".

גם תושבי עפרה קוראים לעצור את הריסת השדה והפיכתו לשכונת מגורים: "אי אפשר לוותר על זה. אחרת אנחנו נהיה מן שכונה בפתח תקווה או כל מקום אחר", טענה בעצב תושבת המקום מיכל כהנא.

מערת נטיפים בעופרה שעלולה להיהרס (צילום: בועז לנגפרוד, רשות הטבע והגנים)
מערת נטיפים מרהיבה שעלולה להיהרס | צילום: בועז לנגפרוד, רשות הטבע והגנים

"מערות הן בעצם מרחב שמסוגל לשמר בתוכו המון מידע", אמר שמש יערן מהמרכז לחקר מערות באוניברסיטה העברית. הוא סיפר גם על בורות בעלי שמות ייחודיים: "יש בור שבתוכו מצאו שיניים שהתבררו כשיניים של קרנף. הבור התגלה ביום שנטע ברזילי ניצחה באירוויזיון ולכן הוחלט לקרוא לבור על שמה – "בור נטע". כך גם בור נוסף שנקרא להנצחת שמו של אחיקם עמיחי, לאחר שהוא וחברו דוד רובין גילו בור בדרכם למערה שבה הם נרצחו.

"הקופה הלאומית לבניין ארץ ישראל" מסרה בתגובה: "בכוונתנו לבנות שכונה לתפארת על קרקע שרכשנו כחוק. אין בדעתנו לפגוע בשום נכסי טבע. על פי כל גורמי המקצוע – ניתן לבנות את השכונה וגם לשמור על המערות ונכסי הטבע".